Lisans
Mimarlık Fakültesi
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (İngilizce)
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


KONSTRÜKSİYON

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
IAD0932 KONSTRÜKSİYON 3/0/0 SA İngilizce 4
Dersin Amacı
Konstrüksiyon ilkelerinin yapıyı oluşturan iç mekan bileşen ve donatıları ile birlikte kavratılması ve uygulamaya yönelik bir biçimlendirme etkinliği olarak kazandırılması  amaçlanmaktadır. 
Ön Koşullar Ön koşul yoktur
Eş Koşullar Eş koşul yoktur
Özel Koşullar Dersin alınabilmesi için öğrenciden beklenen asgari yeterlilikler.(Örnekler: Yabancı dil seviyesi, derse devam, önceden edindiği kurumsal yeterlilikler vs. gibi)
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Bilge Şan Özbilen
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri Online
Görüşme Saatleri ve Yeri Bu ders bu dönem açılmamıştır.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Karşılaştırmalı örnek olay ve saha analizlerinin tartışılması, görsel sunum ve anlatımlar, model ve katalog oluşturma değerlendirmeleri.
Temel Kaynaklar J. Mcmorrough, "Materials, Structures, and Standards", Rockport, ISBN-13:978-159253-193-6, Beverly, Massachusetts, 2006.

 S.Emmitt, J.Olie, P.Schmid, "Principles of Architectural Detailing",  Blackwell Pub., 2004.

Edited by Oscar Riere Ojeda, "Elements Architecture in Detail", Rockport Pub.,2003;

 F.K. Ching;C.Adams, “Building Construction Illustrated”, New York, NY : Wiley, c1991.

D.Baş, "Mimari Düşüncenin Biçimlenişi Yapım Dili", ES Yayınları, İstanbul, 2010.
 
Diğer Kaynaklar
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Yapı kavram ve yapım aşamaları, İnce yapı detaylandırma ilkeleri Sunum-Anlatım, atrtışma
2. Hafta İnce yapı bileşen, elemanlarında malzeme tanımlama ve sınıflandırma Sunum-Anlatım, atrtışma
3. Hafta İnce yapı bileşen, elemanlarında malzeme tanımlama ve sınıflandırma Sunum-Anlatım, atrtışma
4. Hafta Yüzey kuruluşları, planlama ve yapım ilkeleri; malzeme ve yapı eleman üretim yöntemlerine göre sınıflandırma- üretim saha araştırmaları. Analiz rapor değerlendrime, sunum
5. Hafta Yüzey kuruluşları, planlama ve yapım ilkeleri; malzeme ve yapı eleman üretim yöntemlerine göre sınıflandırma- üretim saha araştırmaları. Saha ve olay analiz değerlendirme
6. Hafta Pencere-Kapı açıklık kuruluşları, Kuruluş biçim ve uygulama, yapı eleman malzemeleri göre sınıflandırma: ahşap-metal -plastik farklı sistemlerin karşılaştırılması. Sunum-Analtım
7. Hafta Ara teslim ve değerlendirme
8. Hafta Pencere-Kapı açıklık kuruluşları, Kuruluş biçim ve uygulama, yapı eleman malzemeleri göre sınıflandırma: ahşap-metal -plastik farklı sistemlerin karşılaştırılması. Saha ve olay analiz değerlendirme-tartışma
9. Hafta Pencere-Kapı açıklık kuruluşları, Kuruluş biçim ve uygulama, yapı eleman malzemeleri göre sınıflandırma: ahşap-metal -plastik farklı sistemlerin karşılaştırılması. Saha ve olay analiz değerlendirme-tartışma
10. Hafta Pencere-Kapı açıklık kuruluşları, Kuruluş biçim ve uygulama, yapı eleman malzemeleri göre sınıflandırma: ahşap-metal -plastik farklı sistemlerin karşılaştırılması. Saha ve olay analiz değerlendirme-tartışma
11. Hafta Mekan kurgularına göre sergileme, depolama donatı elemanlarında planlama ve yapım ilkeleri; malzeme ve yapı eleman üretim yöntemlerine göre sınıflandırma- üretim saha araştırmaları. Sunum-Anlatım, atrtışma
12. Hafta Mekan kurgularına göre sergileme, depolama donatı elemanlarında planlama ve yapım ilkeleri; malzeme ve yapı eleman üretim yöntemlerine göre sınıflandırma- üretim saha araştırmaları. Saha ve olay analiz değerlendirme-
13. Hafta Sergileme, depolama donatı elemanlarında uygulama detay örneklerinin karşılaştırılması, sistem ve nokta detay ölçeklerinde projelendirme ve üretim-uygulama standardları ile kataloglama. . Sunum, proje-analiz rapor değerlendirme
14. Hafta Sergileme, depolama donatı elemanlarında uygulama detay örneklerinin karşılaştırılması, sistem ve nokta detay ölçeklerinde projelendirme ve üretim-uygulama standardları ile kataloglama. Sunum, proje-analiz rapor değerlendirme
15. Hafta Mekan tasarımında karşılaştırmalı örnekleri ile duvar, döşeme,tavan kaplama, pencere-kapı, sergileme-depolama birimleri konstrüksiyon detay çizimleri ve üretim-uygulama katalog çalışması
16. Hafta Sistem ve nokta detay ölçeklerinde projelendirme ve üretim-uygulama standardları ile kataloglama sunumlarının teslimi ve değerlendirilmesi.
17. Hafta Sistem ve nokta detay ölçeklerinde projelendirme ve üretim-uygulama standardları ile kataloglama sunumlarının teslimi ve değerlendirilmesi.
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 20
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum 3 60
Final 1 20


ÖÇ-1Farklı mekan tasarımlarını, yapı bileşenlerinin malzemeye özgü yapım ilkelerini tanımlar ve üretim-uygulama süreclerini denetler.
ÖÇ-2Mekanların kullanım ve yeniden işlevlendirilmesinde konstrüksiyon ile ilgili sorunları tanımlar ve çözüm seçeneklerini değerlendirir.
ÖÇ-3Konstrüksiyon ile ilgili üretim-uygulama temelli mesleki anlatım dilini etkin olarak kullanır ve tasarım kurgusu olarak ifade eder.
ÖÇ-4Yapı bileşen ve elemanları üretim sektöründe farklı uzmanlık grupları ile eşgüdümlü çalışır ve ortak çalışma ürünlerinin geliştirilmesine katkı sağlar.
ÖÇ-5Konstrüksiyon ilkelerinin mesleki uygulamalarında, mekan kalitesine katkı sağlayan fiziki, çevresel ve ekonomik koşulları tanımlar ve yönlendirir.
Program Çıktıları
PÇ-1PÇ1. Tasarım ve planlama alanlarında kavram geliştirme becerisine sahiptir. Farklı mekan kurgularına bağlı, tasarım ve planlama konularında potansiyel sorunları belirleyebilme ve bunlar için gerekli araştırmaları tanımlayabilme yeteneğine sahiptir.
PÇ-2PÇ2. Soyut ve somut kavramları kullanarak farklı mekan kurgularına bağlı yaratıcı, yenilikçi, estetik ve özgün çözüm arayışları geliştirir.
PÇ-3PÇ3. Alanıyla ilgili bilgi ve becerileri eleştirel ve diyalektik ( eleştirel, karşı tez ve sentez üretebilen) bir yaklaşımla değerlendirebilmektedir.
PÇ-4PÇ4. Alanıyla ilgili çalışmaları yürütmek, bu süreçte araştırma projeleri planlamak, uygulama projesinde yer almak, disiplinler arası çalışmalarda ortak ve bireysel sorumluluklar almak konusunda gerekli özgüvene ve yetkinliğe sahiptir.
PÇ-5PÇ5. Alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlarla işbirliği yapabilecek düzeyde kendisini yazılı, sözlü ve görsel olarak ifade edebilme yeteneğine sahiptir.
PÇ-6PÇ6. Alanının gerektirdiği en az bir bilgisayar destekli çizim programını yetkin olarak kullanabilme becerisine sahiptir.
PÇ-7PÇ7. İlgili alanda ekonomik, çevresel ve toplumsal sürdürülebilirlik ilke ve standartlarını benimseyen çok boyutlu bakış açısına sahiptir.
PÇ-8PÇ8. İnsan-çevre ilişkisi içinde sosyal ve kültürel haklara saygılı, doğal çevrenin ve kültürel mirasın korunmasında gerekli duyarlılığı göstererek, bilinçli karar verebilme yeteneğine sahiptir.
PÇ-9PÇ9. Sanat ve tasarım konusunda ulusal ve uluslar arası değerlerin farkındadır.
PÇ-10P10. Sanat ve tasarım konularında etik ve estetik farkındalığa sahiptir.
PÇ-11P11. Mesleğinin görev ve sorumluluklarının bilincinde olarak, doğal ve kültürel değerlerin korunmasına, iş sağlığı ve güvenliğine dikkat etmek, mekan kalitesini arttırmaya yönelik çözüm önerileri geliştirebilmek gibi konularda yetkinliğe sahiptir.
PÇ-12P12. Meslek alanındaki ilkeler, yasa, yönetmelik ve standartlar konusunda bilgiye sahiptir.
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12