İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Uluslararası Ticaret (İngilizce)

INTERNATIONAL TRADE THEORY

ITR3006 3 INTERNATIONAL TRADE THEORY 2/2/0 Z English 5
Bu dersin amacı öğrencilerin uluslararası ticaret teorileri ve politikaları konusunda donanım kazanmasını sağlamaktır. Klasik ve modern teorilerin aktarılmasının ardından, ülke ekonomilerinin uygulanan farklı ticaret politikası araçları tarafından ne yönde etkilendiğinin irdelenmesi hedeflenmektedir. Ayrıca, ticarette kullanılan teslim ve ödeme şekillerinin örnek olaylar yardımıyla aktarılması dersin amaçları arasındadır.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri DR.ÖĞR.ÜYESİ AYŞEGÜL KETENCİ
Ders Gün,Saat ve Yeri Thursday- 10.00-13.00 -A603
Görüşme Saatleri ve Yeri Dr. Ayşegül Ketenci - B803
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Konu anlatımı ve vaka analizi
Temel Kaynaklar Krugman, Obstfeld & Melitz, International Trade, Theory and Policy, Tenth Edition. Pearson
Diğer Kaynaklar Gerber. Internatinal Economics. Seventh Edition, Pearson.
1. Hafta Uluslararası Ticarete Genel Bakış- Güncel Durumla İlgili Bilgilendirmeler Konu anlatımı ve tartışma
2. Hafta Ülkelerin Uluslararası Ticarete Yönelme Sebepleri Konu anlatımı
3. Hafta Uluslararası Ticaret ve Küreselleşme Konu anlatımı
4. Hafta Uluslararası Ticaretin Tarihsel Arka Planı ve Güncel Durum Konu anlatımı ve tartışma
5. Hafta Klasik Uluslararası Ticaret- Merkantalistler, Fizyokratlar Konu anlatımı
6. Hafta Mutlak Üstünlük Teorisi Konu anlatımı ve vaka analizi
7. Hafta Karşılaştırmalı Üstünlük Teorisi Konu anlatımı
8. Hafta Vize Sınavı Ölçme ve değerlendirme
9. Hafta Modern Dış Ticaret Teorileri Konu anlatımı
10. Hafta Dış Ticaret Politikasının Amaçları ve Araçları Konu anlatımı ve tartışma
11. Hafta Altın Standardı ve Tarihsel Arka Plan Konu anlatımı, tartışma ve vaka analizi
12. Hafta Bretton Woods Sistemi Konu anlatımı ve tartışma
13. Hafta Liberal Ticaret Politikaları Konu anlatımı ve vaka analizi
14. Hafta Türkiye ve Uluslararası Ticaret Örgütleri Konu anlatımı
15. Hafta Final Sınavı Ölçme ve değerlendirme
16. Hafta Final Sınavı Ölçme ve değerlendirme
17. Hafta Final Sınavı Ölçme ve değerlendirme

ÖÇ-1Uluslararası ticaret teorisini ve politikasını orta düzeyde kavrayacaklardır.
ÖÇ-2Ülkeler, firmalar ve bireyler açısından ticaret yapılmasının sebepleri ve ticaretten sağlanan faydaları açıklayabileceklerdir.
ÖÇ-3Kimi ülkelerin neden diğerlerinden daha fazla ticarette rekabetçi avantaja sahip olduğunu tartışabileceklerdir.
ÖÇ-4Ticaret politikalarının sanayiler ve ekonomi üzerindeki etkisini değerlendirebileceklerdir.
ÖÇ-5Uluslararası ticarette kullanılan teslim ve ödeme şekillerini detaylı bir şekilde açıklayabileceklerdir.
PÇ-1Uluslararası Ticaret alanında teorik ve uygulamalı düzeyde ileri derecede bilgi sahibi olur ve bu bilgileri kullanır.
PÇ-2Uluslararası Ticaret ve Ekonomi ile ilgili temel kavram, fikir ve verileri bilimsel yöntemlerle inceler, eleştirel ve analitik bakış açısı ile yorumlar ve ekonomik olay ve gelişmelerle ilişkilendirerek değerlendirir.
PÇ-3Uluslararası Ticaret ile ilgili konularda düşünce, yorum ve değerlendirmelerini yazılı ve sözlü olarak aktarır.
PÇ-4Güncel sorunları tanımlar, kanıtlara ve araştırmalara dayalı nitel ve nicel verilerle desteklenmiş çözüm önerileri geliştirir.
PÇ-5Uluslararası Ticaret kavramı ile bağlantılı kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarının, nasıl işlediğini inceler ve bu alandaki süreklilikleri ve değişiklikleri değerlendirir.
PÇ-6Yerel, bölgesel (örneğin Avrupa Birliği ve Orta Doğu) ve küresel gelişmeleri politik ekonomik açıdan tanımlar, takip eder ve bu gelişmeler arasında ilişki kurar.
PÇ-7Uluslararası Ticaret ile ortak çalışma içerisinde olan disiplinlere (örneğin; iktisat, hukuk, finans, uluslararası işletme vb) ilişkin temel bilgilere sahip olur ve bu bilgileri rapor eder.
PÇ-8Uluslararası Ticaret, Küreselleşme ve Finansman sistemleri ile ilgili İngilizce yayın ve araştırmaları izler ve meslektaşları ile uluslararası alanda iletişim kurar.
PÇ-9İkinci bir dili (İngilizce, Rusça ya da Çince) orta düzeyde kullanır.
PÇ-10Veri toplanması, yorumlanması ve duyurulması aşamalarında bilimsel ve etik değerlere sahip olur, yargılar ve değerlendirir.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10