Uluslararası Ticaret (İngilizce)

ECONOMIC TECHNOLOGY

ITR0007 ECONOMIC TECHNOLOGY 2/0/0 SA English 4
 Teknoloji; bilim ve teknoloji. İktisadi mal olarak teknoloji; teknoloji ve iktisat; teknoloji ve iktisadi büyüme. Sanayi devrimi ve teknolojik devrimler. Teknoloji iktisadına yönelik yaklaşımlar: Adam Smithi Ricardo, Marx, neo-klasik iktisat yaklaşımı, Schumpeteryen yaklaşım. Teknoloji politikaları; teknolojik değişme, teknoloji transferi. Teknoloji makro iktisadı; temel teknolojik gelişme göstergeleri.

Ön Koşullar None
Eş Koşullar None
Özel Koşullar None
Öğretim Üyeleri Doç.Dr. Nebile Korucu Gümüşoğlu
Ders Gün,Saat ve Yeri DERS 2022-2023 DÖNEMİNDE AÇILMAMIŞTIR.
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Konu anlatımı, tartışma, ödev ve öğrenci sunumları.
Temel Kaynaklar

Freeman, C. and Soete, L. (1997). The Economics of Industrial Innovation. Third Edition. Routledge.

Diğer Kaynaklar --
1. Hafta Giriş, teknoloji iktisadının temel konusu Konu anlatımı
2. Hafta Teknoloji ve bilim: Teknolojinin iktisadi büyüme ile ilişkisi Konu anlatımı
3. Hafta İktisadi bir mal olarak teknoloji Konu anlatımı ve tartışma
4. Hafta Sanayi devrimi ve teknolojik devrimler Konu anlatımı
5. Hafta Teknolojinin miktro iktisadı Teknolojik değişme ve teknoloji transferi Konu anlatımı
6. Hafta Teknolojinin makro iktisadı Teknoloji politikaları Temel teknolojik göstergeler Konu anlatımı ve tartışma
7. Hafta Ödev konularının ve içeriklerinin belirlenmesi ve tartışılması Tartışma
8. Hafta Teknoloji iktisadına yönelik yaklaşımlar Türkiye'de uygulanan teknoloji politikaları ve teknolojik gelişme Konu anlatımı ve tartışma
9. Hafta Türkiye'de uygulanan teknoloji politikaları ve teknolojik gelişme (devam) Konu anlatımı ve tartışma
10. Hafta Ülke deneyimleri: Öğrenci Sunumları Öğrenci sunumları
11. Hafta Ülke deneyimleri: Öğrenci Sunumları Öğrenci sunumları
12. Hafta Ülke deneyimleri: Öğrenci Sunumları Öğrenci sunumları
13. Hafta Ülke deneyimleri: Öğrenci Sunumları Öğrenci sunumları
14. Hafta Genel Tekrar Konu anlatımı
15. Hafta Final Sınavı Ölçme ve değerlendirme
16. Hafta Final Sınavı Ölçme ve değerlendirme
17. Hafta Final Sınavı Ölçme ve değerlendirme
Derse Devam / Katılım 1 5
Sunum 1 25

ÖÇ-1Teknoloji iktisadı ile ilgili temel kavramları tanımlayabileceklerdir.
ÖÇ-2Teknolojik ilerlemenin ülke ekonomisi üzerindeki etkisini açıklayabileceklerdir.
ÖÇ-3Teknoloji politikası araçları ve her birinin ülke ekonomisi üzerindeki etkisini açıklayabileceklerdir.
ÖÇ-4Geçmişten günümüze Türkiye’de uygulanan teknoloji politikalarını açıklayabileceklerdir.
ÖÇ-5Farklı ülkelerin temel teknolojik göstergelerini ve bu ülkelerde uygulanan teknoloji politikalarını inceleyebileceklerdir.
PÇ-1Uluslararası Ticaret alanında teorik ve uygulamalı düzeyde ileri derecede bilgi sahibi olur ve bu bilgileri kullanır.
PÇ-2Uluslararası Ticaret ve Ekonomi ile ilgili temel kavram, fikir ve verileri bilimsel yöntemlerle inceler, eleştirel ve analitik bakış açısı ile yorumlar ve ekonomik olay ve gelişmelerle ilişkilendirerek değerlendirir.
PÇ-3Uluslararası Ticaret ile ilgili konularda düşünce, yorum ve değerlendirmelerini yazılı ve sözlü olarak aktarır.
PÇ-4Güncel sorunları tanımlar, kanıtlara ve araştırmalara dayalı nitel ve nicel verilerle desteklenmiş çözüm önerileri geliştirir.
PÇ-5Uluslararası Ticaret kavramı ile bağlantılı kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarının, nasıl işlediğini inceler ve bu alandaki süreklilikleri ve değişiklikleri değerlendirir.
PÇ-6Yerel, bölgesel (örneğin Avrupa Birliği ve Orta Doğu) ve küresel gelişmeleri politik ekonomik açıdan tanımlar, takip eder ve bu gelişmeler arasında ilişki kurar.
PÇ-7Uluslararası Ticaret ile ortak çalışma içerisinde olan disiplinlere (örneğin; iktisat, hukuk, finans, uluslararası işletme vb) ilişkin temel bilgilere sahip olur ve bu bilgileri rapor eder.
PÇ-8Uluslararası Ticaret, Küreselleşme ve Finansman sistemleri ile ilgili İngilizce yayın ve araştırmaları izler ve meslektaşları ile uluslararası alanda iletişim kurar.
PÇ-9İkinci bir dili (İngilizce, Rusça ya da Çince) orta düzeyde kullanır.
PÇ-10Veri toplanması, yorumlanması ve duyurulması aşamalarında bilimsel ve etik değerlere sahip olur, yargılar ve değerlendirir.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10