Sanat ve Tasarım Fakültesi
Yeni Medya ve İletişim

İLETİŞİM VE MEDYA

YM1002 1 İLETİŞİM VE MEDYA 2/0/0 Z TÜRKÇE 4
Tüm bilim dallarıyla bağıntılı olan “iletişim” olgusuna ilişkin temel kuramsal bilgilerin, temel kavramların aktarılması ve uygulamalı örnekler üzerinden iletişim engelleri, iletişim çatışmalarının nedenleri ve sonuçları göz önünde bulundurularak irdelenmesi amaçlanmaktadır.
Ön Koşullar Yok
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar Yok
Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Öykü Ezgi Yıldız Balaban
Ders Gün,Saat ve Yeri Perşembe, 11:00-12:45, Ataköy Yerleşkesi. Sanat ve Tasarım Fakültesi, AKZD1
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ders İstanbul Kültür Üniversitesi Cats Sisteminde açılan sanal sınıflarda %100 Senkron olarak işlenecektir.

İletişim olgusunun temel kavram ve ilkeleri çerçevesinde iletişim sürecinin nasıl, hangi öğelerle gerçekleştiği, amacına ulaşmayı hedefleyen bir iletişimin kurulması için hangi etmenlerin göz önünde bulundurulması gerektiği ve hangi etmenlerden kaçınılması gerektiği uygulamalarla, örneklerle tartışılmaktadır.

Temel Kaynaklar - Oskay, Ünsal. İletişimin ABC’si, İstanbul: Der Yayınları, 2005.
- Gökçe, Orhan.İletişim Bilimine Giriş. Ankara: Turhan Yayınevi, 2002.

- Lazar, Judith. İletişim Bilimi, Ankara: Vadi Yayınları, 2001.

- Zıllıoğlu, Melih. İletişim Nedir? İstanbul: Cem Yayınları, 1993.
Diğer Kaynaklar
1. Hafta Açılış dersi Sözlü anlatım
2. Hafta İletişim kavramının tanımının yapılması. Sözlü anlatım
3. Hafta İletişim olgunsun toplumsal yaşam içinde nasıl evrimleştiğinin ele alınması. Sözlü anlatım
4. Hafta Teknolojik gelişmelerin iletişim olgusu üzerindeki etkisinin incelenmesi. Sözlü anlatım
5. Hafta İletişim kavramının küreselleşmeyle birlikte değişen yapısının irdelenmesi. Sözlü anlatım
6. Hafta İletişimin sürecinin amaçlarının çeşitli bağlamlarda değerlendirilmesi Sözlü anlatım
7. Hafta Ara Sınav Ara Sınav
8. Hafta İletişimin kavramının türelere ayrılarak, iletişimin türleri arasındaki farklılıkların ve benzerliklerin ortaya konulması. Sözlü anlatım
9. Hafta İletişimin sınıflandırılması ve bu sınıflandırmaya dair çeşitli örneklerin verilmesi. Sözlü anlatım
10. Hafta İletişimin öğelerinin ele alınması. Sözlü anlatım
11. Hafta İletişimin öğelerinin ele alınması. Sözlü anlatım
12. Hafta Uygulama örneği üzerinden iletişimin işlevlerinin saptanması Sözlü anlatım
13. Hafta Empati-sempati gibi kavramlar üzerinden kişilerarası iletişimin irdelenmesi. Sözlü anlatım
14. Hafta İletişim engelleri ve türleri üzerinde durularak, etkin bir iletişim sürecindeki temel ilkelerin ele alınması. Sözlü anlatım
15. Hafta Değerlendirme Değerlendirme
16. Hafta Değerlendirme Değerlendirme
17. Hafta Değerlendirme Değerlendirme
Derse Devam / Katılım 1 10

ÖÇ-1İletişim kuramlarını özümseyerek tanımlayabilecek ve bu kuramları kendi uzmanlık alanlarıyla ilişkilendirebilecek.
ÖÇ-2letişim kuramlarını, teknolojik değişimleri de göz önünde bulundurarak kendi uzmanlık alanlarında uygulayabilecek.
ÖÇ-3İletişim becerilerini geliştirerek iletişim çatışmalarına çözüm önerileri getirebilecek ve bu becerilerini yaşamda, çalışma alanlarında kullanabilecek.
ÖÇ-4İletişim yetilerini üst seviyeye çıkararak kendini ifade edebilecek ve edindiği yetileri uzmanlık alanlarında da kullanabilecek.
ÖÇ-5Medya etkileri teorilerini değerlendirebilecek.
ÖÇ-6İletişim alanının sosyal bilimlerinin farklı alanlarıyla ilişkilendirerek, uzmanlık alanlarına yönelik yaratıcı çalışmalar hazırlayabilecek.
PÇ-1 İletişim, yeni medya, sanat ve kültür başta olmak üzere alanları ile ilgili her türlü kavramı tanımlayabilecek
PÇ-2İletişim ve yeni medya konularının tarihsel süreç içindeki gelişimlerini anlayarak, kültürel, sosyal ve teknolojik değişime bağlı olarak alanlarındaki ilgili değişimleri ve sonuçlarını değerlendirebilecek.
PÇ-3Teknolojik, kültürel ve sosyal değişimleri izleyecek ve bunları alanlarına uygulayabilecek.
PÇ-4Yeni medya ve iletişim alanındaki konuları analiz edebilecek, anladığını yorumlayıp eleştirel yaklaşımda bulunabilecek ve değerlendirebilecek.
PÇ-5Yeni Medya ve iletişim alanıyla ilişkili kuramsal ve kavramsal konuları bilimsel bir yaklaşımla araştırıp analiz ederek bilimsel bir içerik üretebilecek.
PÇ-6Dijital platformlarda içerik üretimi ve yönetimi becerilerini geliştirerek zamanını ve kaynaklarını etkin bir şekilde yönetebilecek.
PÇ-7Yeni medya ve iletişim alanlarında yer alan internet gazeteciliği, dijital pazarlama, dijital reklamcılık, yeni medya programcılığı, sosyal medyada halkla ilişkiler gibi belirli uzmanlık alanlarında detaylı ve gerekli bilgiyi geliştirebilecek.
PÇ-8Dijital animasyon, dijital fotoğrafçılık, etkileşimli medya tasarımı, dijital oyun tasarımı, aplikasyon tasarımı gibi çeşitli alanlarda özgün çalışmalar üretebilecek
PÇ-9Güncel ve dijital sanat eserlerini takip ederek bu sanatsal eserleri anlayabilecek.
PÇ-10Sosyal medya platformlarında kurumlar için strateji oluşturabilecek ve bu stratejileri uygulamaya koyabilecek
PÇ-11Yaratıcı fikirlerini dijital platformlarda uygulamaya dönüştürebilecek ve multimedya projeleri üretebilecek
PÇ-12Mesleklerinde gerekli olan araçları ve donanımları doğru yer ve doğru zamanda kullanabilecek, edindiği kuramsal bilgileri sektördeki uygulamalarla ilişkilendirebilecek.
PÇ-13Disiplinli, planlı ve yaratıcı bir şekilde çalışarak üretimde bulunabilecek.
PÇ-14Ulusal ve uluslararası alanlarda çeşitli yarışma, sergi, panel, bienal, seminer vb. etkinliklere proje üretebilecek
PÇ-15İletişim sürecinde karşılaşılacak sorunlara çözüm üretebilecek ve konuyla ilgili inisiyatif kullanabilecek
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13PÇ 14PÇ 15