Havayolu taşımacılığında, sağlık ve hijyenin önemi vurgulanarak sorumlu birimlerin rolleri ve alınan tedbirler hakkında bilgi vermek ve uçuş esnasında, uçuş sağlığı ve hijyen konusunda yapılacak uygulamalar hakkında farkındalık yaratmaktır.
Ön Koşullar
HHK0006 Uçuş Sağlığı ve Hijyen
Eş Koşullar
XXX Ders Adı...
Özel Koşullar
Orta düzeyde İngilizce bilgisi, devam
Öğretim Üyeleri
ÖĞR.GÖR.NUR BUDAKLIER, o.sonmezoglu@iku.edu.tr
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri
DERS, BU YARIYIL AÇILMAYACAKTIR.
Cuma İncirli Yerleşkesi 5A-05
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
-Anlatım ve tartışma
Temel Kaynaklar
-Havacılıkta Hijyen ve Sağlık Rehberi, Dünya Sağlık Örgütü -TC Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü
Diğer Kaynaklar
-
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Havacılıkta Sağlık ve Hijyen
Sözlü anlatım, tartışma
2. Hafta
Havacılıkta Sağlık ve Hijyen konusunda ulusal ve uluslararası sorumlu birimler
Sözlü anlatım
3. Hafta
Su, su kaynakları, su tedarik zinciri
Sözlü anlatım, tartışma
4. Hafta
Hava Taşıtı Su Güvenliğine İlişkin Çalışmalar, Hava Taşıtlarında İçme Suyu Kullanma Çeşitleri
Sözlü anlatım, tartışma
5. Hafta
Su Güvenlik Planları
Sözlü anlatım, tartışma
6. Hafta
Tesislerin Temizliği ve Dezenfeksiyonu, Temizlik ve dezenfeksiyon programlarının kritik unsurları
Sözlü anlatım
7. Hafta
Havalimanlarında Rutin Temizlik, Hava Taşıtlarında Rutin Temizlik
Sözlü anlatım
8. Hafta
Vize
Vize Sınavı
9. Hafta
Hava Taşıtlarında Bulunan Sağlıkla İlgili Malzemeler, Dr Kit, İlk Yardım Çantası, Defibilatör, Oksijen Tüpü, Evrensel Tedbir Ekipmanı
Sözlü anlatım
10. Hafta
Hava Taşıtlarında Kullanılan Temizlik Malzemeleri
Sözlü anlatım
11. Hafta
Hava Taşıtı Tuvalet Temizlik Prosedürü, Tuvalet Malzemeleri, Tuvalet Kontrolü
Sözlü anlatım
12. Hafta
Galley ve Kabin Temizlik Prosedürü, İkram ve Özel Yemeklerin korunması, İkram Malzemelerinin Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Sözlü anlatım
13. Hafta
Kişisel Bakım ve Hijyen
Sözlü anlatım
14. Hafta
Kişisel Bakım ve Hijyen
Sözlü anlatım
15. Hafta
Final
Final Sınavı
16. Hafta
Final
Final Sınavı
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
40
Final
1
60
ÖÇ-1
Havayolu taşımacılığında sağlık ve hijyenin önemi kavramak
ÖÇ-2
Havayolu taşımacılığında sağlıkla ve hijyen sağlanmasından sorumlu birimleri öğrenmek
ÖÇ-3
Havayolu taşımacılığında sağlık ve hijyen ile ilgili uygulamaları bilmek
ÖÇ-4
Tesislerin ve havaaraçlarının rutin temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri hakkında bilgi sahibi olmak
ÖÇ-5
Havaaraçlarında tuvalet, galley ve kabin temizlik prosedürüne hakim olmak
ÖÇ-6
Havataşıtında sağlıkla ilgili bulunan ekipmanları tanımak
ÖÇ-7
İkram malzemelerinin kullanımında dikkat edilmesi gereken kuralları bilmek
ÖÇ-8
İkram ve özel yemeklerin korunması
ÖÇ-9
Kişisel bakım ve hijyen kurallarının önemini bilmek
Program Çıktıları
PÇ-1
İktisad, işletme alanları hakkında bilgi sahibi olmak
PÇ-2
Emniyet Yönetim sistemleri alanında bilgi sahibi olmak
PÇ-3
Diksiyon ve Anons alanında bilgi sahibi olmak
PÇ-4
İkram ve Servis alanlarında bilgi sahibi olmak
PÇ-5
Temel İlkyardım alanında bilgi sahibi olmak
PÇ-6
Ekip Kaynak Yönetimi alanında bilgi sahibi olmak
PÇ-7
Uçuş Emniyet Mock Up alanında bilgi sahibi olmak
PÇ-8
Acil Durum Operasyonları ve Emniyet Usulleriyle ilgili bilgi sahibi olmak
PÇ-9
Sivil havacılık hakkında bilgi sahibi olmak
PÇ-10
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri alanı hakkında bilgi sahibi olmak