Lisans
Meslek Yüksek Okulu
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


UÇUŞ SAĞLIĞI VE HİJYEN

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
HHK0006 UÇUŞ SAĞLIĞI VE HİJYEN 2/0/0 SA Türkçe 2
Dersin Amacı
Havayolu taşımacılığında, sağlık ve hijyenin önemi vurgulanarak sorumlu birimlerin rolleri ve alınan tedbirler hakkında bilgi vermek ve uçuş esnasında, uçuş sağlığı ve hijyen konusunda yapılacak uygulamalar hakkında farkındalık yaratmaktır.
 
Ön Koşullar HHK0006 Uçuş Sağlığı ve Hijyen
Eş Koşullar XXX Ders Adı...
Özel Koşullar Orta düzeyde İngilizce bilgisi, devam
Öğretim Üyeleri ÖĞR.GÖR.NUR BUDAKLIER, o.sonmezoglu@iku.edu.tr
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri DERS, BU YARIYIL AÇILMAYACAKTIR. Cuma İncirli Yerleşkesi 5A-05
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Anlatım ve tartışma 
Temel Kaynaklar -Havacılıkta Hijyen ve Sağlık Rehberi,  Dünya Sağlık Örgütü -TC Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü
Diğer Kaynaklar -
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Havacılıkta Sağlık ve Hijyen Sözlü anlatım, tartışma
2. Hafta Havacılıkta Sağlık ve Hijyen konusunda ulusal ve uluslararası sorumlu birimler Sözlü anlatım
3. Hafta Su, su kaynakları, su tedarik zinciri Sözlü anlatım, tartışma
4. Hafta Hava Taşıtı Su Güvenliğine İlişkin Çalışmalar, Hava Taşıtlarında İçme Suyu Kullanma Çeşitleri Sözlü anlatım, tartışma
5. Hafta Su Güvenlik Planları Sözlü anlatım, tartışma
6. Hafta Tesislerin Temizliği ve Dezenfeksiyonu, Temizlik ve dezenfeksiyon programlarının kritik unsurları Sözlü anlatım
7. Hafta Havalimanlarında Rutin Temizlik, Hava Taşıtlarında Rutin Temizlik Sözlü anlatım
8. Hafta Vize Vize Sınavı
9. Hafta Hava Taşıtlarında Bulunan Sağlıkla İlgili Malzemeler, Dr Kit, İlk Yardım Çantası, Defibilatör, Oksijen Tüpü, Evrensel Tedbir Ekipmanı Sözlü anlatım
10. Hafta Hava Taşıtlarında Kullanılan Temizlik Malzemeleri Sözlü anlatım
11. Hafta Hava Taşıtı Tuvalet Temizlik Prosedürü, Tuvalet Malzemeleri, Tuvalet Kontrolü Sözlü anlatım
12. Hafta Galley ve Kabin Temizlik Prosedürü, İkram ve Özel Yemeklerin korunması, İkram Malzemelerinin Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Sözlü anlatım
13. Hafta Kişisel Bakım ve Hijyen Sözlü anlatım
14. Hafta Kişisel Bakım ve Hijyen Sözlü anlatım
15. Hafta Final Final Sınavı
16. Hafta Final Final Sınavı
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 40
Final 1 60


ÖÇ-1Havayolu taşımacılığında sağlık ve hijyenin önemi kavramak
ÖÇ-2Havayolu taşımacılığında sağlıkla ve hijyen sağlanmasından sorumlu birimleri öğrenmek
ÖÇ-3Havayolu taşımacılığında sağlık ve hijyen ile ilgili uygulamaları bilmek
ÖÇ-4Tesislerin ve havaaraçlarının rutin temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri hakkında bilgi sahibi olmak
ÖÇ-5Havaaraçlarında tuvalet, galley ve kabin temizlik prosedürüne hakim olmak
ÖÇ-6Havataşıtında sağlıkla ilgili bulunan ekipmanları tanımak
ÖÇ-7İkram malzemelerinin kullanımında dikkat edilmesi gereken kuralları bilmek
ÖÇ-8İkram ve özel yemeklerin korunması
ÖÇ-9Kişisel bakım ve hijyen kurallarının önemini bilmek
Program Çıktıları
PÇ-1İktisad, işletme alanları hakkında bilgi sahibi olmak
PÇ-2Emniyet Yönetim sistemleri alanında bilgi sahibi olmak
PÇ-3Diksiyon ve Anons alanında bilgi sahibi olmak
PÇ-4İkram ve Servis alanlarında bilgi sahibi olmak
PÇ-5Temel İlkyardım alanında bilgi sahibi olmak
PÇ-6Ekip Kaynak Yönetimi alanında bilgi sahibi olmak
PÇ-7Uçuş Emniyet Mock Up alanında bilgi sahibi olmak
PÇ-8Acil Durum Operasyonları ve Emniyet Usulleriyle ilgili bilgi sahibi olmak
PÇ-9Sivil havacılık hakkında bilgi sahibi olmak
PÇ-10Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri alanı hakkında bilgi sahibi olmak
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4          
ÖÇ 5          
ÖÇ 6          
ÖÇ 7          
ÖÇ 8          
ÖÇ 9