Meslek Yüksek Okulu
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri

EMNİYET YÖNETİM SİSTEMLERİ

HHK3905 3 EMNİYET YÖNETİM SİSTEMLERİ 2/1/0 Z Türkçe 3
Öğrencilerin, emniyet yönetim sistemleri hakkında bilgi sahibi olmasını, sivil havacılık sektöründe faaliyet gösterecekleri tüm alanlarda emniyet konusunda yapacakları gözlem, tespit, raporlama, karar ve işletim süreçlerinde uygun işlemleri gerçekleştirebilmelerini sağlamaktır.
Ön Koşullar Emniyet Yönetim Sistemleri
Eş Koşullar Emniyet Yönetim Sistemleri
Özel Koşullar Derse Katılım
Öğretim Üyeleri Öğr.Gör.Oğuz Sönmezoğlu
Ders Gün,Saat ve Yeri Perşembe, 13:00-14:50, İncirli Yerleşkesi Derslik 3A-01
Görüşme Saatleri ve Yeri Öğr. Gör. Oğuz Sönmezoğlu, Salı 10:00-11:00; İncirli Yerleşkesi 4A-04
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Konu Anlatımı, Tartışma, Sunum, Soru-Cevap, Vaka İncelemesi
Temel Kaynaklar ICAO Annex-19, ICAO Doc. 9859 AN/474, SHGM Emniyet Yönetimi El Kitabı, Havaalanlarında EYS Uygulanmasına İlişkin Talimat (SHT-SMS/HAD)
Diğer Kaynaklar -Ders Notları, Sunumlar, El Kitapları
1. Hafta HAVACILIK EMNİYETİNE GENEL BİR BAKIŞ ICAO 9859 DOC.,SLAYT,VIDEO, SAFETY MANAGEMENT MANUEL(SMM)
2. Hafta TEMEL TANIMLAR(HATA,İHLAL,OLAY,TEHLİKE) ICAO 9859 DOC.,SLAYT,VIDEO, SAFETY MANAGEMENT MANUEL(SMM)
3. Hafta RİSK, RİSK DEĞERLENDİRMESİ ICAO 9859 DOC.,SLAYT,VIDEO, SAFETY MANAGEMENT MANUEL(SMM)
4. Hafta HAVACILIKTA EMNİYETİN TESİS EDİLMESİ İÇİN KATLANILAN GİDER KALEMLERİ ICAO 9859 DOC.,SLAYT,VIDEO, SAFETY MANAGEMENT MANUEL(SMM)
5. Hafta EMNİYETSİZLİK NEDENİYLE KAZALAR SONUCU KATLANILMASI ZORUNLU OLAN GİDER KALEMLERİ ICAO 9859 DOC.,SLAYT,VIDEO, SAFETY MANAGEMENT MANUEL(SMM)
6. Hafta İNSAN FAKTÖRLERİ ICAO 9859 DOC.,SLAYT,VIDEO, SAFETY MANAGEMENT MANUEL(SMM)
7. Hafta İNSAN FAKTÖRÜNÜ AÇIKLAYICI MODELLER(SHELL,PEAR,PEEP ICAO 9859 DOC.,SLAYT,VIDEO, SAFETY MANAGEMENT MANUEL(SMM)
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta EMNİYETSİZ HAREKETLER ICAO 9859 DOC.,SLAYT,VIDEO, SAFETY MANAGEMENT MANUEL(SMM)
10. Hafta HATA MODELLERİ VE YÖNTEMLERİ(RASMUSSEN'IN YETENEK,KURAL VE BİLGİ TEORİSİ) ICAO 9859 DOC.,SLAYT,VIDEO, SAFETY MANAGEMENT MANUEL(SMM)
11. Hafta REASON MODELİ(İSVİÇRE PEYNİRİ MODELİ),DIRTY DOZEN HATA MODELİ ICAO 9859 DOC.,SLAYT,VIDEO, SAFETY MANAGEMENT MANUEL(SMM)
12. Hafta EMNİYET YÖNETİMİNDE REAKTİF,PROAKTİF,PREDİKTİF YAKLAŞIMLAR,MURPHY KANUNLARI ICAO 9859 DOC.,SLAYT,VIDEO, SAFETY MANAGEMENT MANUEL(SMM)
13. Hafta EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİNİN SAĞLANABİLİRLİĞİ(ADİL KÜLTÜR,POZİTİF EMNİYET KÜLTÜRÜ,ÜST YÖNETİMİN DESTEĞİ) ICAO 9859 DOC.,SLAYT,VIDEO, SAFETY MANAGEMENT MANUEL(SMM)
14. Hafta EMNİYET KOMİSYONLARI(EGGK,EEG,EMNİYET HİZMETLERİ BİRİMİ) ICAO 9859 DOC.,SLAYT,VIDEO, SAFETY MANAGEMENT MANUEL(SMM)
15. Hafta Final Sınavı

ÖÇ-1Havacılıkta emniyetin önemini, emniyet modelleri oluşturma ve emniyet sistemlerini yönetmeyi öğrenir.
ÖÇ-2Havacılıkta emniyet kavramını öğrenme
ÖÇ-3Emniyet yönetim sistemleri hakkında genel bilgi sahibi olmak