Lisans
Mühendislik Fakültesi
Endüstri Mühendisliği
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Programlamaya Giriş

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
IE2002 2 Programlamaya Giriş 2/2/0 Z İngilizce 5
Dersin Amacı
-Python ile programa tekniğinin detayları ile öğretilmesi

- Algoritmaların ve program akış diyagramlarının kullanılması ve buradan program yazımına geçiş prensiplerinin belirtilmesi

-Python ile değişik programlar yazarak mühendislik problemlerinin sayısal metodlarıyla çözümlenmesinin öğretilmesi



Ön Koşullar YOK
Eş Koşullar YOK
Özel Koşullar Dersin alınabilmesi için öğrenciden beklenen asgari yeterlilikler.(Örnekler: Yabancı dil seviyesi, derse devam, önceden edindiği kurumsal yeterlilikler vs. gibi)
Öğretim Üyeleri Prof.Dr. Ayça Çakmak Pehlivanlı
Asistanlar Arş.Gör. Abdullah Osman Arş.Gör. Dilek Akburak Arş. Gör. Hasan Hüseyin Çelebi
Ders Gün,Saat ve Yeri Teori: Salı, 11:00-12:45, @CATS Lab: Grup A - Çarşamba, 9.00-10.45, 2ENDLAB Grup B - Çarşamba, 15.00-16.45, 2ENDLAB Grup C - Perşembe, 13.00-14.45, 4C091113 Grup D - Perşembe, 15.00-16.45, 4C091113 Grup E - Perşembe, 15.00-16.45, 2ENDLAB
Görüşme Saatleri ve Yeri Salı, 13.00-14.00, e-posta ile randevu (a.pehlivanli@iku.edu.tr) alarak, CATS üzerinden çevrimiçi
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Dersler power point slaytlar kullanılarak yapılmakta, uygulamada ilgili problemler computer kullanılarak, program yazılarak çözülmekte, öğrencilere ödev verilerek bireysel çalışmaları sağlanmakta. 
Temel Kaynaklar

-  Python Crash Course: A Hands-On, Project-Based Introduction to Programming, Eric Matthes, ISBN-10: 1-59327-603-6, ISBN-13: 978-1-59327-603-4.

- Python Programming_ An Introduction to Computer Science 3rd Edition, John Zelle, 3rd Ed.  ISBN 1590280288, ISBN13: 9781887902991.


- Intro to Python for Computer Science and Data Science, Paul J. Deitel; Harvey Deitel, Print ISBN: 9780135404676, 0135404673, eText ISBN: 9780135404812, 0135404819, Edition: 1st, Copyright year: 2020, Pearson

Diğer Kaynaklar -
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Ders tanıtımı, Programlama Dillerine giriş, Thonny IDE kurulumu ve kullanımı Sunum, Laboratuvar
2. Hafta Yazılım geliştirme yöntemleri, Problem Çözme, Algoritma Kavramı, örnek uygulamalar Sunum, Laboratuvar
3. Hafta Pseudocode, akış diyagramı ile problem çözme Değişkenler ve String operatörleri Sunum, Laboratuvar
4. Hafta Matematik operatörleri ile örnek algoritma ve kod yazımı Sunum, Laboratuvar
5. Hafta Listeler Sunum, Laboratuvar
6. Hafta Kontrol yapıları: Koşullu ifadeler (If) örnek algoritma ve kod yazımı Sunum, Laboratuvar
7. Hafta Kontrol yapıları: Tekrarlayan ifadeler (for) örnek algoritma ve kod yazımı Sunum, Laboratuvar
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Sözlük ve Tuple veri tipleri Sunum, Laboratuvar
10. Hafta Kullanıcı girdisi ve while döngüsü Sunum, Laboratuvar
11. Hafta Modüler programlama: Fonksiyonlar Sunum, Laboratuvar
12. Hafta Modüler programlama: Fonksiyonlar Sunum, Laboratuvar
13. Hafta Dosya İşlemleri Sunum, Laboratuvar
14. Hafta Matris hesaplamaları Sunum, Laboratuvar
15. Hafta Final Sınavı
16. Hafta Final Sınavı
17. Hafta Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 25
Laboratuvarlar 1 40
Final 1 35


ÖÇ-1Temel veri türlerini açıklamak. Yukarıdan-aşağı, aşamalı iyileştirme süreci ile algoritma geliştirmek. Yapısal programlamayı tanımak.
ÖÇ-2Mantıksal operatörleri, break ve continue program kontrol ifadelerini kullanmak. Fonksiyon olarak isimlendirilen, küçük parçaları kullanarak nasıl modüler programlar yapılandırılacağını görmek. matematik fonksiyonlarını incelemek.
ÖÇ-3Fonksiyonlar arasında bilgi aktarmak için kullanılan mekanizmaları açıklamak. Kendilerini çağıran fonksiyonların nasıl yazılacağını ve kullanılacağını açıklamak. Değer tablolarını ve listelerini, saklamak, sıralamak ve aramak için dizileri kullanmak.
ÖÇ-4Bir diziyi oluşturmak, ilk değer vermek ve elemanlarına tek tek erişmek. Birden fazla indisli dizileri oluşturmak ve yönetmek. diziler ve stringler arasındaki yakın ilişkiyi tanımlamak.
ÖÇ-5argümanları fonksiyonlara göndermek. Pyhton kullanarak grafik çizdirmek.
Program Çıktıları
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11
ÖÇ 1           
ÖÇ 2           
ÖÇ 3           
ÖÇ 4           
ÖÇ 5