Lisans
Mühendislik Fakültesi
Endüstri Mühendisliği
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Üretim Planlama ve Kontrol

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
IE6404 6 Üretim Planlama ve Kontrol 3/2/0 Z İngilizce 7
Dersin Amacı
Üretim planlama ve bütünleştirmeyi yapabilecek bilgi düzeyini, toplaşık üretim planlama, envanter yönetimi ve çizelgeleme konuları üzerinden verebilmektir.
Ön Koşullar IE4201 Operations Research I
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Tülin Aktin
Asistanlar Arş. Gör. Oğuz Emir
Ders Gün,Saat ve Yeri Teori (A,B): Pazartesi 12:00-14:45, Z-D-1; Uygulama (A): Cuma 13:00-14:45, Z-D-3; Uygulama (B): Cuma 15:00-16:45, Z-A-1
Görüşme Saatleri ve Yeri Prof. Dr. Tülin Aktin, Pazartesi 15:00-16:00, 2-A-02; Arş. Gör. Oğuz Emir, Cuma 10:00-12:00, 2-A-13
Öğretim Yöntem ve Teknikleri - Anlatım   

- Problem çözme

- Proje

- Sanayi destekli seminer / Teknik gezi
Temel Kaynaklar

- Johnson, L.A. and Montgomery, D.C., Operations Research in Production Planning, Scheduling, and Inventory Control, John Wiley & Sons, Inc., 1974.

- Hax, A.C. and Candea, D., Production and Inventory Management, Prentice-Hall, Inc., 1984.

- Sipper, D. and Bulfin, Jr., R.L., Production: Planning, Control, and Integration, McGraw-Hill, Inc., 1998. 

- Heizer, J., Render, B. and Munson, C., Operations Management: Sustainability and Supply Chain Management, Global Edition, 14th Edition, Pearson, 2023.




Diğer Kaynaklar -
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Toplaşık üretim planlama (Tablo yöntemi ve ulaştırma yöntemi) Sözlü anlatım, Uygulama
2. Hafta Toplaşık üretim planlama (Statik matematiksel modeller) Sözlü anlatım, Uygulama
3. Hafta Toplaşık üretim planlama (Dinamik matematiksel modeller) Sözlü anlatım, Uygulama
4. Hafta Toplaşık üretim planlama (Dinamik matematiksel modeller) Sözlü anlatım, Uygulama
5. Hafta Deterministik envanter modelleri Sözlü anlatım, Uygulama
6. Hafta Deterministik envanter modelleri Sözlü anlatım, Uygulama
7. Hafta Stokastik envanter modelleri Sözlü anlatım, Uygulama
8. Hafta Tatil
9. Hafta ARA SINAV
10. Hafta Stokastik envanter modelleri Sözlü anlatım, Uygulama
11. Hafta Malzeme ihtiyaç planlaması Sözlü anlatım, Uygulama
12. Hafta Malzeme ihtiyaç planlaması Sözlü anlatım, Uygulama
13. Hafta İmalat ortamında sıralama ve çizelgeleme problemleri Sözlü anlatım, Uygulama
14. Hafta İmalat ortamında sıralama ve çizelgeleme problemleri Sözlü anlatım, Uygulama
15. Hafta Final sınavı
16. Hafta Final sınavı
17. Hafta Final sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 35
Kısa sınav(lar) 3 10
Projeler 1 15
Final 1 40


ÖÇ-1Toplu üretim planlama problemlerini excel ve ulaşım modellerini kullanarak farklı stratejilerle çözer. Statik ve dinamik toplaşık üretim planlama problemlerini çözmek için doğrusal matematiksel modelleri formüle eder. Karar değişkenlerini tanımlar, amaç fonksiyonunu ve kısıtları belirler.
ÖÇ-2Deterministik ve sabit talep yöntemiyle tek bir ürünün parti hacmini belirler ve envanter politikasının toplam maliyetini hesaplar. Birden çok ürün için kaynak kısıtlamaları altında parti hacmi problemlerini çözer.
ÖÇ-3Dinamik talepler doğrultusunda sipariş miktarlarını ve zamanlama kararlarını hesaplar.
ÖÇ-4Tekli ürün için belirli talep olması durumu için parti büyüklüğünü belirleyeblir. Bilinen bir parti politikasının envanter geomnetrisini çizebilir. Envanter maliyetini hesaplayabilir ve kaynak kısıtları altında parti büyüklüğünü hesaplayabilir.
ÖÇ-5Bağımlı talep envanter modellerinin temellerini anlamak ve bir malzeme gereksinimleri planlama tablosu hazırlar. Netleştirme hesaplamaları yapar ve farklı parti boyutlandırma teknikleriyle planlı sipariş miktarlarını hesaplar.
ÖÇ-6Farklı performans ölçütlerine göre en iyi iş sırasını belirler. Öncelikli gönderim kurallarına dayanarak, bir Gantt şeması çizerek genel işyeri çizelgeleme problemlerini çözer. Tek makine, paralel makine, seri üretim ve siparişe göre üretim gibi çizelgeleme problemlerini yönetmek için çeşitli algoritmalar uygular.
Program Çıktıları
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11
ÖÇ 1           
ÖÇ 2           
ÖÇ 3           
ÖÇ 4           
ÖÇ 5           
ÖÇ 6