Endüstri Mühendisliği

Kalite Mühendisliği

IE8406 8 Kalite Mühendisliği 2/2/0 Z İngilizce 5
İstatistiksel kalite kontrol tekniklerini ve diğer kalite araçlarını kullanarak üretim süreçlerini iyileştirebilmek.
Ön Koşullar IE 4102, Statistics for Engineers
Özel Koşullar Derse katılım zorunludur ve değerlendirme ölçütü sayılmayacaktır. Diğer taraftan, teori veya uygulama bölümünün %70'inden daha azına katılan öğrenciler (mazeretli veya mazeretsiz), dersi tekrar etmek zorundadır.
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Okay Işık
Asistanlar Ar. Gör. Dilek Akburak
Ders Gün,Saat ve Yeri Teori: Pazartesi 15:00-16:45, ATA ZB-2 Pratik: Çarşamba, (1): 09:00-10:45, (2): 11:00-12:45, ATA 3C 7/9
Görüşme Saatleri ve Yeri Pazartesi 14:00-15:00, 2B-01
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Sözlü Anlatım ve tartışma

- Uygulama
Temel Kaynaklar -Statistical Quality Control, D.C. Montgomery, 6th edition, Wiley
Diğer Kaynaklar -
1. Hafta Kalitenin boyutları, Kalite Mühendisliği terminolojisi, kalite kontrol ve iyileştirme için istatistiksel araçlar, Kalite felsefesi ve yönetimi stratejileri Sözlü anlatım ve Uygulama
2. Hafta Değişkenliğin sebepleri, Kontrol şemalarının temel prensipleri, Muhteşem yedili kalite araçları Sözlü anlatım ve Uygulama
3. Hafta Kontrol limitlerinin seçimi, Örnek büyüklüğü ve örnekleme frekansı, Kontrol şemalarında örüntü analizi Sözlü anlatım ve Uygulama
4. Hafta Değişkenler için kontrol şemaları Sözlü anlatım ve Uygulama
5. Hafta Değişkenler için kontrol şemaları ( Devam ) Sözlü anlatım ve Uygulama
6. Hafta Değişkenler için kontrol şemaları ( Devam ) Sözlü anlatım ve Uygulama
7. Hafta Arasınav
8. Hafta Nitel kontrol şemaları Sözlü anlatım ve Uygulama
9. Hafta Nitel kontrol şemaları ( Devam ) Sözlü anlatım ve Uygulama
10. Hafta Süreç yeterlilik analizi Sözlü anlatım ve Uygulama
11. Hafta Süreç yeterlilik analizi ( Devam) Sözlü anlatım ve Uygulama
12. Hafta Kabul örneklemesi Sözlü anlatım ve Uygulama
13. Hafta Kabul örneklemesi, Özellikler için standart örnekleme planları Sözlü anlatım ve Uygulama
14. Hafta Kabul örneklemesi, Değişkenler için standart örnekleme planları Sözlü anlatım ve Uygulama
15. Hafta Final Final
16. Hafta Final Final
17. Hafta Final Final
Kısa sınav(lar) 3 15

ÖÇ-1Kontrol şemalarının temelleri, diğer İPK yöntemleri, kalite iyileştirme metotları, ve kalite yönetimi yaklaşımları hakkında bilgi elde eder.
ÖÇ-2Kontrol şemalarını tasarlama ve uygulama becerisi elde eder.
ÖÇ-3Bir üretim süreci için uygun olan kontrol şemasını belirleme becerisi, birinci ve ikinci aşamada yapılması gerekenlere ilişkin bilgi elde eder.
ÖÇ-4Süreç yeterlilik analizi yapma becerisi elde eder.
ÖÇ-5Farklı kabul örneklemesi planlarını uygulama becerisi elde eder.
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11