Lisans
Mühendislik Fakültesi
Endüstri Mühendisliği
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Karar Analizine Giriş

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
IE0205 Karar Analizine Giriş 2/2/0 SA İngilizce 6
Dersin Amacı

Bilimsel kararlar vermek için karmaşık iş durumlarının analiz tekniklerini ve araçlarını öğretmek

Ön Koşullar IE3101 Olasılık Kuramına Giriş
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar Derse katılım zorunludur; Derslerin %60'ından azına devam eden öğrenciler, sınav notlarına bakılmaksızın dönem projesinden sıfır puan alırlar. Her öğrencinin sınıftaki tartışmalara ve alıştırmalara aktif olarak katılması beklenir.
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Duygun Fatih Demirel
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Teori: Pazartesi 09:00-10:45, 2-B-11/13 Pratik: Pazartesi 11:00-12:45, 2-B-11/13
Görüşme Saatleri ve Yeri Çarşamba, 11:00-11:45, Ofis 2-A-10
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Anlatım, soru-cevap, tartışma, problem çözme
Temel Kaynaklar - R.T. Clemen and T. Reilly, Making Hard Decisions with DecisionTools, 2nd edition, Duxbury.


- H.A. Taha, Operations Research: An Introduction, 10th edition, Prentice Hall.

- W. L. Winston, (2004). Operations Research: Apllications and Algorithms. 4th Edition. Thomson Brooks/Cole, Belmont.

- M. Peterson, (2009). An Introduction to Decision Theory. Cambridge University Press.
Diğer Kaynaklar -
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Karar Teorisine Giriş, Kesinlik Durumunda Karar Verme, Çok Amaçlı Karar Vermeye Giriş Anlatım, soru-cevap, tartışma, problem çözme
2. Hafta AHP, TOPSIS Anlatım, soru-cevap, tartışma, problem çözme
3. Hafta Gol Programlama, Veri Zarflama Analizi Anlatım, soru-cevap, tartışma, problem çözme
4. Hafta AHP, TOPSIS, Gol programlama ve Veri Zarflama Analizi ile İlgili Vaka Çalışmaları, Belirsizlik Durumunda Karar Verme, Risk Durumunda Karar VermeKarar Ağaçlarına Giriş Anlatım, soru-cevap, tartışma, problem çözme
5. Hafta Karar Ağaçları: Kümülatif Risk Profilleri, Karar Ağaçlarında Çok Amaçlı Problemler Anlatım, soru-cevap, tartışma, problem çözme
6. Hafta Karar Ağaçları: Tek Yönlü Duyarlılık Analizleri, Çok Yönlü Duyarlılık Analizleri Anlatım, soru-cevap, tartışma, problem çözme
7. Hafta Makale Sunumları Anlatım, soru-cevap, tartışma
8. Hafta Karar Ağaçları: Bilginin Değeri, Karar Ağaçları ile İlgili Vaka ÇalışmalarıKarar Ağaçları: Vaka Çalışmaları Anlatım, soru-cevap, tartışma, problem çözme
9. Hafta Vize Sınavı
10. Hafta Fayda Teorisi Anlatım, soru-cevap, tartışma, problem çözme
11. Hafta Fayda Teorisi Anlatım, soru-cevap, tartışma, problem çözme
12. Hafta Proje Sunumları Anlatım, soru-cevap, tartışma
13. Hafta Oyun Teorisi Anlatım, soru-cevap, tartışma, problem çözme
14. Hafta Oyun Teorisi Anlatım, soru-cevap, tartışma, problem çözme
15. Hafta Final -
16. Hafta Final -
17. Hafta Final -
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 35
Kısa sınav(lar) 2 5
Projeler 1 15
Makale Sunumları 1 5
Final 1 40


ÖÇ-1Karar probleminin unsurlarını bilir, karar matrisi veya karar ağacı oluşturarak farklı ölçütlere göre karar verebilir.
ÖÇ-2Önsel (prior) ve ardıl (posterior) olasılıkları birbirinden ayırt eder, deney yapmayla ilgili kararlarda ardıl olasılıkları hesaplar ve deneysel bilginin gerekli olup olmadığına karar verir.
ÖÇ-3Fayda aksiyomlarını bilir, bir problemi piyango problemi olarak temsil eder ve bu piyangonun beklenen faydasını hesaplar. Bir karar vericinin fayda fonksiyonunu değerlendirir ve verilen bir karar ağacını çözmek için bunu kullanır. Fayda fonksiyonunu oluşturarak karar vericinin risk tutumunu belirler.
ÖÇ-4Bir karar vericinin davranışını oyun teorisi perspektifiyle değerlendirir ve karar vermede oyun teorisini kullanır.
ÖÇ-5Çok kriterli karar verme problemlerini çözmek için bir araç olarak Analitik Hiyerarşi Sürecini (AHS) ve TOPSIS'i ve benzer yöntemleri anlar ve verilen problemlere uygular.
Program Çıktıları
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11
ÖÇ 1           
ÖÇ 2           
ÖÇ 3           
ÖÇ 4           
ÖÇ 5