Endüstri Mühendisliği

Yenilenebilir Enerjiye Giriş

IE0608 Yenilenebilir Enerjiye Giriş 3/0/0 SA İngilizce 6
Dersin Amacı Introduction to Renewable Energy dersi mühendislik öğrencilerine enerji sistemleri hakkında genel bir bilgi vermek ve yenilenebilir enerjinin temel kavramlarını öğretmek, güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerjinin önemli kollarını ve uygulama ilkelerini aktarmaktır. Enerji Politikaları ve enerji ekonomisi hakkında bilgi vermektir.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar Dersin alınabilmesi için öğrenciden beklenen asgari yeterlilikler.(Örnekler: Yabancı dil seviyesi, derse devam, önceden edindiği kurumsal yeterlilikler vs. gibi)
Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Fadime Üney-Yüksektepe
Ders Gün,Saat ve Yeri Ders bu yarıyıl açılmamıştır.
Görüşme Saatleri ve Yeri Ders bu yarıyıl açılmamıştır.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Anlatım, tartışma, öğrenci projeleri, sunumlar ve demonstrasyon, sınıf içi değerlendirme ve sınav
Temel Kaynaklar 1- Lecture Notes 2- Vaughn Nelson, “Introduction to Renewable Energy”, CRC press 2016 edition 3- Robert Ehrlich and Harold A Geller, “Renewable Energy, A first Course, 2nd edition
Diğer Kaynaklar The students who have succeeded in this course; Will be able to describe general terms, definitions and basic concepts in the field of energy, production, transfer, consumption patterns Will have a basic understanding of the types and technologies associated with different types of renewable energies, advantages, disadvantages Will have an understanding of global energy consumption patterns Will understand and be able to comment on the implications of Environmental risks associated with fossil fuels, trends in renewable energy Will have a basic understanding of energy economics, cost analysis and cost comparison of energy systems Identify the drivers of energy policy from political, environmental, and economic perspectives; and explain how these drivers can exist either in conflict or complement of each other
1. Hafta Genel Bilgilendirme ve Enerji, Yenilenebilir Enerji Kavramlarına Giriş Sözlü anlatım
2. Hafta Güneş Enerjisi ve Güneş Enerjisinin Transferi ve Depolanması Sözlü anlatım
3. Hafta Fotovoltaik - Güneş Enerjisinin Mühendislik İncelenmesi Sözlü Anlatım
4. Hafta Proje Çalışması Proje
5. Hafta Rüzgar Enerjisi Sözlü Anlatım
6. Hafta ARA SINAV Sınav
7. Hafta BioEnerji ve Jeotermal Enerji Sözlü anlatım
8. Hafta Su ve Hidrolik Enerji ve Enerjinin Depolanması Sözlü anlatım
9. Hafta Ekonomi ve Enerji Projelerinin Finansmanı Sözlü anlatım
10. Hafta Enerji ve Çevre - İklim Değişikliği Sözlü anlatım
11. Hafta Enerji Politikası Belirleme, Stratejileri ve Dünya Enerjisi Sözlü anlatım
12. Hafta Yenilenebilir Enerjideki Son Teknoloji - Güneş Enerjisi Materyalleri ve Gelişmeler Sözlü anlatım
13. Hafta Yenilenebilir Enerjinin Dünyadaki Gelişimi - Türkiye'de Yenilenebilir Enerji Sözlü anlatım
14. Hafta Final Sınav
15. Hafta Final
16. Hafta Final
17. Hafta Final
Projeler 1 20
Derse Devam / Katılım 14 15

ÖÇ-1Yenilenebilir enerji türleri hakkında bilgi edinmek.
ÖÇ-2Yenilenebilir enerji kaynaklarının avantajlarını ve dezavantajlarını tartışabilmek.
ÖÇ-3Dünyanın günümüzde ve gelecekteki enerji tüketimini ve yenilenebilir enerjinin yerini tanımlayabilmek.
ÖÇ-4Enerji politikaları ile çevre ve iklim değişikliği ilişkisini anlamak
ÖÇ-5Enerji ekonomisi ve maliyet analizleri hakkında bilgi sahibi olmak
ÖÇ-6Öğrencinin gelecekteki kariyeri icin yenilenebilir enerji kaynaklarina olan ilgisini arttırmak.
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11