Endüstri Mühendisliği

Veritabanı Yönetim Sistemleri

IE0306 Veritabanı Yönetim Sistemleri 2/0/2 SA İngilizce 6
Bu derse, öğrencilerin veritabanı ve veritabanı yönetim sistemleri kavramlarını algılamaları amacıyla tasarlanmıştır. Ayrıca, veri modelleme, veritabanı mimarileri, SQL dili, depolama yapıları, tablo yapısı, sorgu değerlendirme ve eniyileme, işlem yönetimi, yedekleme ve çökmelerden geri dönem gibi konularda gerekli bilgi birikimini sağlamaya yardımcı olacaktır.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Emre ALPTEKİN
Asistanlar Oğuz Emir
Ders Gün,Saat ve Yeri Ders bu yarıyıl açılmamıştır.
Görüşme Saatleri ve Yeri Ders bu yarıyıl açılmamıştır.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Anlatım,

-Örnek Olay

-Alıştırma ve Uygulama,

- Laboratuvar
Temel Kaynaklar  - Elmasri R., Navathe S.B., Fundamentals of Database Systems, 7th edition, Pearson Education, 2016.

- Ramakrishnan R., Gehrke J., Database Management Systems, McGraw Hill, 2003.
Diğer Kaynaklar
1. Hafta Veritabanına giriş, veritabanı sistemi kavramları ve mimarileri Sözel Anlatım
2. Hafta Varlık-bağıntı modeli ile veri modelleme Sözel Anlatım, Laboratuvar
3. Hafta İlişkisel veri modeli ve ilişkisel veritabanı kısıtları, temel sql Sözel Anlatım, Laboratuvar
4. Hafta SQL: kompleks sorgular, tetikleyici, bakışlar Sözel Anlatım, Laboratuvar
5. Hafta SQL sorguları Sözel Anlatım, Laboratuvar
6. Hafta SQL sorguları, Access uygulaması Sözel Anlatım, Laboratuvar
7. Hafta Ara sınav
8. Hafta İlişkisel cebir ve hesap Sözel Anlatım, Laboratuvar
9. Hafta SQL programlamaya giriş, PHP ile web programlama, XML Sözel Anlatım, Laboratuvar
10. Hafta Fonksiyonel bağımlılığın temelleri ve ilişkisel veritabanları için normalizasyon Sözel Anlatım, Laboratuvar
11. Hafta Depolama, temel dosya yapıları, adresleme ve modern depolama mimarileri, dosyalar ve fiziksel veritabanı tasarımı için indeksleme yapıları Sözel Anlatım, Laboratuvar
12. Hafta Sorgu işleme için stratejiler, sorgu eniyileme, hareket işleme kavramları ve teorisi, eşzamanlı kontrol teknikleri, veritabanı kurtarma teknikleri Sözel Anlatım, Laboratuvar
13. Hafta Dağıtık veritabanı kavramları, NOSQL veritabanları ve büyük veri depolama sistemleri, MapReduce ve Hadoop tabanlı büyük veri teknolojileri Sözel Anlatım, Laboratuvar
14. Hafta Veri madenciliği kavramları, veri deposu ve OLAP, veritabanı güvenliği Sözel Anlatım, Laboratuvar
15. Hafta Final
16. Hafta Final
17. Hafta Final
Projeler 1 25

ÖÇ-1Çeşitli tiplerdeki bilgi sistemlerde veritabanının rolünü ve gerçek hayat uygulamalarındaki önemini açıklayabilir.
ÖÇ-2Ticari ilişkisel veritabanı sistemlerini kullanabilir. (SQLite, MS Access, SAP).
ÖÇ-3Veritabanı sistemlerinin temel prensiplerini ve kavramlarını açıklayabilir.
ÖÇ-4ER/EER diagram tekniklerini kullanarak veri modelleri geliştirebilir.
ÖÇ-5İlişkisel tablo yapılarını, SQL kullanarak yaratabilir, sorgu oluşturabilir ve bakımlarını yapabilir.
ÖÇ-6Veritabanı depolama yapıları ve erişim tekniklerini kullanabilir: dosya ve sayfa organizasyonu, B-tree ve karım indeksleme yöntemleri, vb.
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11