Endüstri Mühendisliği

PHYSICS I*

PHY1001-TBD 1 PHYSICS I* 2/0/2 TBD İngilizce 7
 Understanding and constructing skills on the basic concept of mechanics.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül F.Yelkenci
Asistanlar Dr. Ertuğrul Bolcal
Ders Gün,Saat ve Yeri Salı 09:00-17:00, 4 grup
Görüşme Saatleri ve Yeri Dr.Ayşegül F. Yelkenci, Çarşamba 11:00-12:00, 3A-14
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -- Lecture, Presentation, Demonstration, Experiment, Application, Discussion
Temel Kaynaklar --University Physics with Modern Physics, H.D.Young and R.A.Freedman (2008), Pearson, 14th edition.
Diğer Kaynaklar --Suggested Problems From The 12th Edition Of University Physics
1. Hafta Birimler, Fiziksel Nicelikler ve Vektörler Anlatım
2. Hafta Düzgün Doğrusal Hareket Anlatım
3. Hafta İki ve Üç Boyutta Hareket Anlatım
4. Hafta Newton Hareket Kanunları Anlatım
5. Hafta Newton Hareket Kanunları Anlatım, Deney
6. Hafta Newton Hareket Kanunlarının Uygulanışı Anlatım, Deney
7. Hafta Newton Hareket Kanunlarının Uygulanışı Anlatım, Deney
8. Hafta İş ve Kinetik Enerji Anlatım, Deney
9. Hafta Potansiyel Enerji ve Enerjinin Korunumu Anlatım, Deney
10. Hafta Momentum, İtki ve Çarpışmalar Anlatım, Deney
11. Hafta Katı Cisimlerin Dönel Hareketi Anlatım, Deney
12. Hafta Katı Cisimlerin Dönel Hareketi Anlatım, Deney
13. Hafta Dönel Hareketin Dinamiği Anlatım, Deney
14. Hafta Denge Anlatım
15. Hafta Final Haftası Sınav
16. Hafta Final Haftası
17. Hafta Final Haftası
Laboratuvar 4 10

ÖÇ-1Vektörlerin ve vektör bileşenlerinin kullanımı, vektörlerin toplanması çıkartılması, birim vektör notasyonunun kullanımı, skaler ve vektörel çarpımların kullanımı ve anlaşılması.
ÖÇ-2Standart birimleri kullanarak fiziksel niceliklerin tanımlanması ve grafiklerinin yorumlanması.
ÖÇ-3Düzgün doğrusal hareketin açıklanması, anlık doğrusal ivme ve doğrusal hızın tanımlanması, serbest düşmenin incelenmesi, değişen ivme ile düzgün doğrusal hareketin incelenmesi.
ÖÇ-4Bir cismin hareketinin 2 ve 3 boyutta incelenmesi.
ÖÇ-5Tekdüze ve tekdüze olmayan dairesel hareketin anlaşılması.
ÖÇ-6Hareket eden bir cismin hızının iki farklı referans sistemine göre karşılaştırılması.
ÖÇ-7Doğanın dört temel kuvvetinin anlaşılması. Bir cisim üzerindeki net kuvvet ile cismin kütlesi ve ivmesi arasındaki ilişkinin anlaşılması, iki cismin birbirine uyguladığı kuvvetlerin ilişkilendirilmesi, Newton hareket yasalarının uygulanması.
ÖÇ-8Bir kuvvet tarafından yapılan işin anlaşılması, iş-enerji kuramının kullanılması ve enerjinin korunumu yasasının incelenmesi.
ÖÇ-9Momentumun korunumunun gerekliliklerinin incelenmesi ve momentumun çeşitli çarpışmaların araştırılmasında bir araç olarak kullanılması.
ÖÇ-10Dönel hareketin incelenmesi ve doğrusal ile açısal hareketin ilişkilendirilmesi, torkun dönel hareketi nasıl sağladığının anlaşılması ve dönel hareket ile açısal momentumun ilişkilendirilmesi.
ÖÇ-11Denge koşullarının tartışılması, gerilim ile gerinim arasındaki ilişkinin kurulması ve bunların Hooke kanunu ile birleştirilmesi.
ÖÇ-12Mekanik kavramlarını içeren deneyler kurmak, veri almak, sonuçları analiz etmek ve yorumlamak.
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10