Endüstri Mühendisliği

Yönetsel Finansta Vaka Çalışmaları

IE0511 Yönetsel Finansta Vaka Çalışmaları 3/0/0 SA İngilizce 5
Dersi tamamlayanlar finansal yönetimin ne olduğunu anlayacak, paranın bugünkü değerinin nasıl hesaplanacağını öğrenecek, şirketlerin finansal tablolarını okuyup anlayabilecek ve bu mali tablolara rasyo analizlerini uygulayabilecektir. Ayrıca kısa ve uzun vadeli finansal kararların neler olduğunu anlayıp karar verme süreçlerinde finansal verinin nasıl kullanılacağını gerçek faaliyet raporları üzerinden vaka analiziyle kavrayacaklardır.
Ön Koşullar IE3502 Finansal ve Maliyet Muhasebesi
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar Yeterli İngilizce ve temel muhasebe bilgisine sahip olmak gerekmektedir.
Öğretim Üyeleri Öğr. Gör. Dr. Oğuz Koban
Asistanlar Abdullah Osman
Ders Gün,Saat ve Yeri Cuma günleri 9:00-11:45
Görüşme Saatleri ve Yeri Cuma günleri 11:45-12:15
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Öğretim üyesi her dersten önce, derste işleyeceği konuları PowerPoint sunum dosyası olarak öğrencilere aktarır ve ders esnasında bu konuları anlatıp öğürencilerin sorularını yanıtlar. Öğretim üyesi grup sunumlarında işlenecek vaka analizlerini ve grup üyelerini belirler. Her grup sunumlarını hazırlayıp sınıfta sunar.

Kaynaklar CAT'S sistemimize yüklenecek, öğrenciler kaynaklara kolayca erişebileceklerdir.
Temel Kaynaklar -Öğretim üyesinin Power-point ders notları,
Diğer Kaynaklar ABD'de halka açık şirketlerin 10K finansal tabloları.
1. Hafta Finansal yönetime giriş ve bilanço Öğretim üyesinin ders notları
2. Hafta Finansal rasyolar ve gelir tablosu Öğretim üyesinin ders notları
3. Hafta Finansal rasyolar ve nakit akış tablosu Öğretim üyesinin ders notları
4. Hafta Finansal rasyoların gerçek mali tablolara uygulanma örnekleri (Axelis ve Big 5) Öğretim üyesinin ders notları ve finansal tablolar
5. Hafta Değerleme prensipleri Öğretim üyesinin ders notları
6. Hafta Paranın zaman değeri, örnek soruların çözümü ve 1. quiz Öğretim üyesinin ders notları
7. Hafta Paranın zaman değeri, soru çözümler Öğretim üyesinin ders notları
8. Hafta Önceki derslerin gözden geçirilmesi, grup sunumları Öğretim üyesinin ders notları ve öğrenci sunumlar
9. Hafta Grup sunumları, net bugünkü değer hesaplaması Öğretim üyesinin ders notları ve öğrenci sunumları
10. Hafta Grup sunumları, özkaynak finansman yöntemleri Öğretim üyesinin ders notları ve öğrenci sunumları
11. Hafta Grup sunumları, uzun vadeli borçlanma Öğretim üyesinin ders notları ve öğrenci sunumları
12. Hafta Grup sunumları ve leasing Öğretim üyesinin ders notları ve öğrenci sunumları
13. Hafta Kısa vadeli finansman modelleri ve 2. quiz Öğretim üyesinin ders notları
14. Hafta Konuların gözden geçirilmesi Öğretim üyesinin ders notları
15. Hafta Final sınavı Final sınavı
Kısa sınav(lar) 2 20
Derse Devam / Katılım 1 10

ÖÇ-1Finansal tabloları okuyabilmek ve rasyo analizlerini yapabilmek
ÖÇ-2Paranın zaman değerinin ne olduğunu anlayıp finansal kararlarda kullanabilmek
ÖÇ-3Uzun vadeli finansal kararların ne olduğunu, Özsermaye ve borçlanma finansman araçlarını anlamak
ÖÇ-4Kısa vadeli finansal kararların ne olduğunu, çalışma sermayesi ve finansal planlama konularını anlamak
ÖÇ-5Şirketlerin yıllık faaliyet raporlarının okunup anlaşılması ve özet sunum hazırlayabilme ve sunabilme becerisi
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11