Lisans
Mühendislik Fakültesi
Endüstri Mühendisliği
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
//
Dersin Amacı
Bilişimde depolama, hesaplama ve algılama teknolojilerinin ilerlemesi ile birlikte, Büyük Veri hayatın yeni bir normu haline geldi. Bilgisayarlar yakın zamana kadar insan, davranış, bilgi, cihazlar, sensörler, biyolojik sinyaller, finans, araçlar, astronoloji, nöroloji, vb. her türlü büyük ölçekli verileri yakalayıp analiz edebiliyor. Neredeyse tüm endüstri, zorlukları aşmak için Büyük Veri'den edinilebilecek değerli bilgileri araştırıyor.

Bu ders öğrencilere, bu zorluklarla baş edebilecek donanıma sahip olmalarını sağlayacak temel bilgileri kazandırmayı hedeflemektedir. Büyük Veri alanı, doğası gereği birçok disiplini içerisinde barındırmaktadır. Popüler hale geldikçe birçok yazılım ve donanım aracı, ve yeni algoritmalar ortaya çıkıyor. Bir veri bilimcinin, gerçek dünyadaki zorluklarla baş edebilmesi için değişen bu eğilimleri takip etmesi gerekir.

 
Bu ders öncelikle Büyük Veri alanındaki genel uygulamaları ve piyasa trendini tanıtacaktır. Ders kapsamında ayrıca, Hadoop, Spark gibi temel platformlar ve bağlı büyük veriler için IBM System G gibi araçlar tanıtılacaktır. Daha sonra, birkaç veri saklama yönteminden ve bunlar için verinin nasıl yüklenmesi, dağıtılması veya işlenmesi gerektiğinden bahsedilecektir.  Bu saklama yöntemlerine HDFS, HBase, KV stores, belge veritabanları ve grafik veritabanları dahildir. Ders, analitik algoritmaların  farklı platformlarda ele alınması üzerine çeşitli yöntemler tanıtarak devam edecektir. Ardından, Büyük Veri görselleştirme  ve mobil Büyük Veri'den bahsedilmesi planlanmaktadır. Tüm bunların sonrasında öğrenciler, çeşitli gerçek dünya problemleri için Büyük Veri Analizi yapabilecek temel bilgiye sahip olacaklardır.
 
Daha sonra ders, yapay zeka ve bilişsel ağlar için temel olan büyük ölçekli makine öğrenme yöntemlerine odaklanacaktır. Derste, Intel ve Power çipleri, GPU ve FPGA gibi farklı donanım platformları için analitik optimizasyon yöntemleri anlatılacaktır. Ders, Büyük Veri alanında gelecekte karşılaşılacak zorluklardan; graf, grafiksel modeller, uzamsal-zamansal analiz, bilişsel analitik vb. konuları içeren Bağlı Büyük Veri alanındaki zorluklar başta olmak üzere, bahsedilerek sonlandırılacaktır.
 
 
Ön Koşullar
Eş Koşullar
Özel Koşullar
Öğretim Üyeleri
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Temel Kaynaklar
Diğer Kaynaklar
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Büyük Veri Analitiği Tanıtımı Sözlü anlatım, Labaratuvar
2. Hafta Büyük Veri Analitiği Platformları Sözlü anlatım, Labaratuvar
3. Hafta Büyük Veri Saklama ve Analitiği Sözlü anlatım, Labaratuvar
4. Hafta Öbekleme ve Sınıflandırma Sözlü anlatım, Labaratuvar
5. Hafta Büyük Veri Analitiği Algoritmaları - II Sözlü anlatım, Labaratuvar
6. Hafta Spark ve Veri Analitiği Sözlü anlatım, Labaratuvar
7. Hafta Bağlı Büyük Veri - Graf Hesaplama Sözlü anlatım, Labaratuvar
8. Hafta Vize Yazılı Sınav
9. Hafta Bağlı Büyük Veri - Graf Analitiği Sözlü anlatım, Labaratuvar
10. Hafta Grafiksel Modeller Sözlü anlatım, Labaratuvar
11. Hafta Büyük Veri Görselleştirme Sözlü anlatım, Labaratuvar
12. Hafta Bilişsel Mobil Analiz Sözlü anlatım, Labaratuvar
13. Hafta Uygulamalar Sözlü anlatım, Labaratuvar
14. Hafta Proje sunumları Sözlü Sunum
15. Hafta
16. Hafta
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 40
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum 1 20
Final 1 40


ÖÇ-1Büyük Veri saklama, mantıksal analizi, büyük veriden güdümlü ve güdümsüz öğrenme konularına hakim olma.
ÖÇ-2Bağlı Büyük Veri ve bu verinin grafiksel temsili ve analitiği hakkında çeşitli uygulamalar yapabilecek düzeyde bilgi sahibi olma.
ÖÇ-3Güncel uygulama alanlarını tanıyabilme ve bu alanlarda projeler ortaya koyabilme.
Program Çıktıları
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--