Lisans
Meslek Yüksek Okulu
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Türkçe I

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
TR1001 1 Türkçe I 2/0/0 Z Türkçe 2
Dersin Amacı
Türk Dili'nin gramerini, dili etkin bir şekilde konuşma ve yazmaya yöneltecek ifade yollarını, Türk Edebiyatı'nın önemli metinlerini teknolojinin olanaklarından yararlanarak öğrencilerimizle buluşturmaktır.
Ön Koşullar Yok
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar Yok
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Gizem Akyol, Öğr. Gör. Dr. Yakup Türkdil
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Dersler uzaktan öğretim yoluyla Cats sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri Cats görüşme saatleri: Salı 15:00-16:00 Salı 10:00-11:00 Yüz yüze görüşme saatleri: Perşembe 15:00-16:00 Ataköy Yerleşkesi 5C-18 Perşembe 11:00-12:00 Ataköy Yerleşkesi 5C-16
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Anlatım, sunum ve soru/cevap teknikleri kullanılacaktır. 
Temel Kaynaklar AKSAN, Doğan (1977-1986). Her Yönüyle Dil. 1, 2, 3, Ankara: TDK Yayınları. AKSAN, Doğan (1987). Türkçenin Gücü. T. İş Bankası Kültür Yayınları. AKSAN, Doğan (1998). Türkçenin Gücü. Ankara: Bilgi Yayınevi. AKSOY, Ömer Asım (1990). Dil Yanlışları. Ankara: Emel Matbaacılık. AKSOY, Ömer Asım (1995).Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü 1,Atasözleri Sözlüğü. İstanbul:İnkilap Kitabevi. AKSOY, Ömer Asım (1995).Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü 2, Deyimler Sözlüğü. İstanbul: İnkilap Kitabevi. Banguoğlu, Tahsin (2000). Türkçenin Grameri.(5.Baskı) . Ankara: TDK Yayınları. Bayrav, Süheyla- Yerguz, İsmail (2002). Okuma- Anlama- Yorumlama. İstanbul: Multılıngual Yayınları. CAN, Kaya (1999). Yazılı Anlatım ve Yazı Türleri. Ankara. CAN, Kaya (1999-2001). Yazım Kuralları, Noktalama İmleri, Kısaltmalar. Ankara. CAN, Kaya (1999-2001). Üniversite ve Yüksekokullar İçin Türk Dili. İstanbul: Kıral Matbaası. CAN, Kaya (2001). Yabancılar İçin Türkçe-İngilizce Açıklamalı Türkçe Dersleri. Ankara: 0DTÜ Yayınları. Çotuksöken, Yusuf(1992). Türkçe Anlamdaşlar ve Karşıtanlamlılar Sözlüğü. İstanbul: Özgül Yayınları. ÇOTUKSÖKEN,Yusuf(2001). Üniversite Öğrencileri İçin Uygulamalı Türk Dili I, II. İstanbul: Papatya Yayıncılık. DEMİR, Nurettin; EMİNE, Yılmaz (2009). Türk Dili: Yazılı ve Sözlü Anlatım. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım. ERGİN, Muharrem (1993). Üniversiteler İçin Türk Dili. İstanbul: Bayrak Basım Yayın Dağıtım. Göktürk, Akşit (2001): Okuma Uğraşı. İstanbul: YKY. GÜLSEREN, Cemil (2011). El İyisi, İstanbul: Kesit Yayınları Günay, Doğan (2001) : Metin Bilgisi. (Genişletilmiş 2. baskı) İstanbul: Multılıngual. Günay, Doğan (2002) : Dil ve İletişim. İstanbul: Multılıngual. HANÇERLİOĞLU, Orhan (1995). Türk Dili Sözlüğü, İstanbul: Remzi Kitabevi. HATİBOĞLU, Vecihe (1972). Türkçenin Sözdizimi. Ankara: TDK Yayınları. HATİBOĞLU, Vecihe (1974). Türkçenin Ekleri. Ankara: TDK Yayınları. HATİBOĞLU, Vecihe (1978). Dilbilgisi Terimleri Sözlüğü. Ankara: TDK Yayınları. KARASAR, Niyazi (1995). Araştırmalarda Rapor Hazırlama Yöntemi. Ankara. KARPAT, Kemal (1962). Türk Edebiyatında Sosyal Konular. İstanbul:Varlık Yayınları. KIRAN, ZEYNEL(1986). Dilbilim Akımları. Ankara: Yabancı Diller Kitap ve Yayın Merkezi. KOCAKAPLAN, İsa; ERTEM, Rekin (2011). Ünivesitelerde Türk Dili ve Kompozisyon, İstanbul: Kesit Yayınları.   KORKMAZ, Zeynep (2003): Türkiye Türkçesi Grameri ( Şekil Bilgisi). Ankara: TDK  Yayınları. KÖKSAL, Aydın (2000). Yabancı Dille Öğretim,Türkiye'nin Büyük Yanılgısı. Ankara: Öğretmen Dünyası Yay. LEVENT, Agah Sırrı (1973). Dil Üstüne. Ankara: TDK Yayınları. MARTINET, Andre (1998). İşlevsel Genel Dilbilim. Ankara:Birey ve Toplum Yayınları. Çev: Berke Vardar. MORAN, Berna (1983). Türk Romanına Eleştirel Bir Bakış I. İstanbul: İletişim Yayınları. MORAN, Berna (1990). Türk Romanına Eleştirel Bir Bakış II. İstanbul: İletişim Yayınları. MORAN, Berna (1994). Türk Romanına Eleştirel Bir Bakış III. İstanbul: İletişim Yayınları. NECATİGİL, Behçet (1992). Edebiyatımızda Eserler Sözlüğü. İstanbul: Varlık Yayınları. NECATİGİL, Behçet (1999). Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü. İst:Varlık Yayınları. ÖZDEMİR, EMİN (1992). Güzel ve Etkili Konuşma Sanatı. İstanbul: Remzi Kitabevi. ÖZDEMİR, Emin (1994). Yazınsal Türler. Ümit Yayıncılık. ÖZDEMİR, Emin (1996). Anlatım Sanatı. İstanbul:Remzi Kitabevi. ÖZDEMİR, Emin (1997). Eleştirel Okuma. Ümit Yayıncılık. Özdemir, Emin ve Binyazar, Adnan (1998) . Yazma Öğretimi  Yazma Sanatı. İstanbul: Papirüs. Özdemir, Emin (2002): Yazınsal Türler. İstanbul: Bilgi. ÖZÖN, Nejat (1994). Büyük Dil Kılavuzu.  Arkın Kitabevi, İst. Özünlü, Ünsal (2001): Edebiyatta Dil Kullanımları, İstanbul: Multılıngual PÜSKÜLLÜOĞLU, Ali (1994). Arkadaş Türkçe Sözlük. Ankara: Arkadaş Yayınevi. PÜSKÜLLÜOĞLU, Ali (1994). Öz Türkçe Sözlük, Ankara: Arkadaş Yayınları. TÜRKÇE SÖZLÜK (2011). Ankara: TDK Yayınları.
Diğer Kaynaklar
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Dil Nedir? Tanımı ve Özellikleri Nelerdir? Ana dili, resmi dil, yazı dili, konuşma dili nedir? Türkçe'nin lehçe, şive ve ağız özellikleri nelerdir? Anlatım, sunum, soru-cevap
2. Hafta Yapılarına ve Kökenlerine Göre Diller Türkçe'nin Dünya Dilleri Arasındaki Yeri Anlatım, sunum, soru-cevap
3. Hafta Yazım kuralları, noktalama işaretleri, bazı kelime ve eklerin yazılışı, birleşik kelimelerin yazılışı. Anlatım, sunum, soru-cevap
4. Hafta Yazı Türleri Resmi Yazılar *Dilekçe Anlatım, sunum, soru-cevap
5. Hafta * Rapor * Öz geçmiş * Mektup (İş, Resmi, Özel) Anlatım, sunum, soru-cevap
6. Hafta Kurgusal Yazılar * Şiir * Hikaye Anlatım, sunum, soru-cevap
7. Hafta Kısa Sınav
8. Hafta * Roman * Tiyatro Anlatım, sunum, soru-cevap
9. Hafta Düşünce ve Bilgi Yazıları * Fıkra * Makale * Bildiri Anlatım, sunum, soru-cevap
10. Hafta * Eleştiri * Deneme * Günlük Anlatım, sunum, soru-cevap
11. Hafta * Gezi Yazısı * Röportaj * Mülakat * Sohbet (Söyleşi) Anlatım, sunum, soru-cevap
12. Hafta Türkçe'nin Tarihi Gelişimi, Zenginliği, Söz Varlığı Anlatım, sunum, soru-cevap
13. Hafta Türkçe'de Ses Olayları Anlatım, sunum, soru-cevap
14. Hafta Dil Kirlenmesi Nedir? Dil Kirlenmesini Önlemek İçin Neler Yapılabilir? Anlatım, sunum, soru-cevap
15. Hafta YARIYIL SONU SINAVI
16. Hafta YARIYIL SONU SINAVI
17. Hafta YARIYIL SONU SINAVI
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Kısa sınav(lar) 1 20
Final 1 80


ÖÇ-11.“Dil” hakkında genel bilgi sahibi olur. Bu ana başlıkta dil ve dil olgusu üzerinde görüşleri, dilin doğuş sebeplerini, anlaşmanın nasıl başladığı ve geliştiği konusunu kavrar.
ÖÇ-22. Bir konuda yazı yazmanın kurallarını kavrar, bunun için temel bilgileri özümseyerek yazma etkinliğini başarıyla yapma duruma gelir.
ÖÇ-33. Dilin doğru ve etkili kullanılması için onu alt yapısındaki bütün zenginliğiyle kavrar, zengin bir kültüre ve hayal gücüne sahip, yaratıcı olmanın gereğini okunacak metinlerle kavrar, güzel , etkili metinle,güzel olmayan metni ayırt eder.
ÖÇ-44. Resmî ve özel kurumlarla iletişimi doğru ve etkili sağlar, isteklerini kısa öz, ama tam olarak ifade edebilmenin, dilekçe yazmanın, rapor hazırlamanın kurallarını kavrar.
ÖÇ-55. Dilimiz Türkçenin dünya dilleri arasındaki yerini kavrar, gururla zengin ve güzel olan dilini kullanma becerisini kazanır.
ÖÇ-66. Çeşitli edebî türlerden okunacak metinlerle bilgi, görgü, hayat tecrübesi ve hayata bakış açısını değiştirerek farklı görüşlere hoşgörüyle yaklaşmayı anlar.
ÖÇ-77. Akademik bir konuşmayı dinlemeyi, soru sormayı, gerekli açıklama yapmayı öğrenir, böylece toplum içi davranışların nasıl olması gerektiğini öğrenir.
ÖÇ-88.Bilgi edinme kaynaklarından okuma, dinleme, görme, gezme, yapma metotlarıyla kendi yeteneklerini geliştirir, aydın, sorun çözen kişiler olmayı öğrenir.
Program Çıktıları
PÇ-1Türk mutfak kültürüne ve inceliklerine hâkim olacaklardır.
PÇ-2Asya, Avrupa ve Amerika mutfaklarında tanınan geleneksel yemeklerin kökeni, etkileri ve ülkelere göre özelliklerini bilecek, değişik ülke mutfaklarının yemeklerini hazırlayabileceklerdir.
PÇ-3Besin ve kimya arasındaki ilişkiyi anlayacak böylece besinin hazırlama ve pişirme süreçlerinde geçirdiği kimyasal ve yapısal değişikliklerin nedenini algılayacaklardır.
PÇ-4Teknolojik gelişimlerin yiyecek üretimine olan etkileri kavrayacak ve uygulayacaklardır.
PÇ-5Gıda hijyen ve güvenliğini sağlayarak insan sağlığını korunmasına katkıda bulunacaklardır.
PÇ-6Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartlarını bilecek ve uygulayacaklardır.
PÇ-7Pazarlama kavram ve yöntemlerini yiyecek ve içecek sektörü ihtiyaçlarına göre uygulama becerisi kazanacaklardır.
PÇ-8Çeşitli organizasyon, toplantı ve ziyafetlerin planlanması ve yönetimi hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
PÇ-9Çeşitli pişirme yöntemlerini bilecek ve uygulayacaklardır.
PÇ-10Yiyecek içecek işletmelerinde bütçeleme; menü planlaması ve geliştirme konularına hakim olacaklardır.
PÇ-11Yiyecek içecek üretimi ile ilgili aşamaları ve kontrolü ayrıca bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunlar hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
PÇ-12Yeme-içme kültürü, son trendler ve yapılabilecek yenilik çalışmalarını yakından takip edecek, girişimcilik kavramını tanıyacaklardır.
PÇ-13Bir restoranın veya bir yiyecek üretimi tesisinin üretim ve hizmet alanlarının planlanması, tasarımı, çizimi, ekipman temini ve iç mekan tasarımını yapabileceklerdir.
PÇ-14Alkollü ve alkolsüz içeceklerin tarihçesi ve hazırlanışını bileceklerdir.
PÇ-15Sunum ve servis tekniklerini bilecek ve uygulayacaklardır.
PÇ-16Gıdaların duyusal analizi konusunda bilgi sahibi olacak böylece ürünün amaçlanan kaliteye uygunluğunun değerlendirmesini yapabileceklerdir.
PÇ-17Etkili iletişim kurma tekniklerine hakim olacaklardır.
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--