Ders kapsamında; öğrenciler, gıdaların fiziksel, kimyasal ve besin kompozisyonu açısından bilimsel olarak inceleyeceklerdir. Gıda sistemleri: osmosis, su aktivitesi, hidrojen bağları gibi özelliklerin gıdalar üzerindeki etkilerinin önemi öğrencilere anlatılacaktır. Köpük, jelatin oluşumları ve diğer karışımların gıda dayanıklılığı üzerindeki etkileri ayrıca dersin bir diğer konusudur. Gıdaların duyusal değerlendirmesi öğretilecektir.
Ön Koşullar
Eş Koşullar
Özel Koşullar
Öğretim Üyeleri
Prof. Dr. Rengin Küçükerdoğan
Asistanlar
Ar. Gör. Damla Yanmış
Ders Gün,Saat ve Yeri
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Temel Kaynaklar
-Gıda Teknolojisi, Prof. Dr. Sıdıka Bulduk, Detay Yayıncılık, Ankara, 2007
Diğer Kaynaklar
-Beslenme ve Besin Teknolojisi, Dr. Samiye Erdoğan, Detay Yayıncılık, Ankara, 2009
-Gıda ve Personel Hijyeni, Prof. Dr. Sıdıka Bulduk, Detay Yayıncılık, Ankara, 2007
-Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gıda ve Personel Hijyeni, Doç. Dr. Nilüfer Koçak, Detay Yayıncılık, Ankara, 2007
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Program Çıktıları
PÇ-1
Türk mutfak kültürüne ve inceliklerine hâkim olacaklardır.
PÇ-2
Asya, Avrupa ve Amerika mutfaklarında tanınan geleneksel yemeklerin kökeni, etkileri ve ülkelere göre özelliklerini bilecek, değişik ülke mutfaklarının yemeklerini hazırlayabileceklerdir.
PÇ-3
Besin ve kimya arasındaki ilişkiyi anlayacak böylece besinin hazırlama ve pişirme süreçlerinde geçirdiği kimyasal ve yapısal değişikliklerin nedenini algılayacaklardır.
PÇ-4
Teknolojik gelişimlerin yiyecek üretimine olan etkileri kavrayacak ve uygulayacaklardır.
PÇ-5
Gıda hijyen ve güvenliğini sağlayarak insan sağlığını korunmasına katkıda bulunacaklardır.
PÇ-6
Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartlarını bilecek ve uygulayacaklardır.
PÇ-7
Pazarlama kavram ve yöntemlerini yiyecek ve içecek sektörü ihtiyaçlarına göre uygulama becerisi kazanacaklardır.
PÇ-8
Çeşitli organizasyon, toplantı ve ziyafetlerin planlanması ve yönetimi hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
PÇ-9
Çeşitli pişirme yöntemlerini bilecek ve uygulayacaklardır.
PÇ-10
Yiyecek içecek işletmelerinde bütçeleme; menü planlaması ve geliştirme konularına hakim olacaklardır.
PÇ-11
Yiyecek içecek üretimi ile ilgili aşamaları ve kontrolü ayrıca bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunlar hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
PÇ-12
Yeme-içme kültürü, son trendler ve yapılabilecek yenilik çalışmalarını yakından takip edecek, girişimcilik kavramını tanıyacaklardır.
PÇ-13
Bir restoranın veya bir yiyecek üretimi tesisinin üretim ve hizmet alanlarının planlanması, tasarımı, çizimi, ekipman temini ve iç mekan tasarımını yapabileceklerdir.
PÇ-14
Alkollü ve alkolsüz içeceklerin tarihçesi ve hazırlanışını bileceklerdir.
PÇ-15
Sunum ve servis tekniklerini bilecek ve uygulayacaklardır.
PÇ-16
Gıdaların duyusal analizi konusunda bilgi sahibi olacak böylece ürünün amaçlanan kaliteye uygunluğunun değerlendirmesini yapabileceklerdir.
PÇ-17
Etkili iletişim kurma tekniklerine hakim olacaklardır.