Lisans
Meslek Yüksek Okulu
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Mutfak Sanatlarına Giriş

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
GMS2002 2 Mutfak Sanatlarına Giriş 0/0/0 Z Türkçe 6
Dersin Amacı
 

Ders kapsamında; öğrencilere, catering sistemleri ve gıda üretim sistemlerinin tanımı ve farklılıklarının öğretilmesi amaçlanmaktadır. Kişisel ve mutfak hijyeni, mutfak ekipmanlarının kullanımı ve organizasyonu öğretilecektir. Bıçak kullanım ve kesme tekniklerinin tanıtımı ile beraber temel mutfak teknikleri, ekipman kullanımı, kesme teknikleri ve teorik dersler ve tamamlayıcı laboratuar uygulamaları yapılacaktır.

Ön Koşullar
Eş Koşullar
Özel Koşullar
Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Rengin Küçükerdoğan
Asistanlar Ar. Gör. Damla Yanmış
Ders Gün,Saat ve Yeri
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Temel Kaynaklar - Mutfak Sanatlarına Giriş Ders Notları ,Türkan  Cemal “ Mutfak Teknolojisi”,

- Cemal Türkan Yayınları, The Culinary Institute of America ( CIA ), “Professional Chef”, CIA Yayınları.
Diğer Kaynaklar -Beslenme ve Besin Teknolojisi, Dr. Samiye Erdoğan, Detay Yayıncılık, Ankara, 2009.
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)


Program Çıktıları
PÇ-1Türk mutfak kültürüne ve inceliklerine hâkim olacaklardır.
PÇ-2Asya, Avrupa ve Amerika mutfaklarında tanınan geleneksel yemeklerin kökeni, etkileri ve ülkelere göre özelliklerini bilecek, değişik ülke mutfaklarının yemeklerini hazırlayabileceklerdir.
PÇ-3Besin ve kimya arasındaki ilişkiyi anlayacak böylece besinin hazırlama ve pişirme süreçlerinde geçirdiği kimyasal ve yapısal değişikliklerin nedenini algılayacaklardır.
PÇ-4Teknolojik gelişimlerin yiyecek üretimine olan etkileri kavrayacak ve uygulayacaklardır.
PÇ-5Gıda hijyen ve güvenliğini sağlayarak insan sağlığını korunmasına katkıda bulunacaklardır.
PÇ-6Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartlarını bilecek ve uygulayacaklardır.
PÇ-7Pazarlama kavram ve yöntemlerini yiyecek ve içecek sektörü ihtiyaçlarına göre uygulama becerisi kazanacaklardır.
PÇ-8Çeşitli organizasyon, toplantı ve ziyafetlerin planlanması ve yönetimi hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
PÇ-9Çeşitli pişirme yöntemlerini bilecek ve uygulayacaklardır.
PÇ-10Yiyecek içecek işletmelerinde bütçeleme; menü planlaması ve geliştirme konularına hakim olacaklardır.
PÇ-11Yiyecek içecek üretimi ile ilgili aşamaları ve kontrolü ayrıca bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunlar hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
PÇ-12Yeme-içme kültürü, son trendler ve yapılabilecek yenilik çalışmalarını yakından takip edecek, girişimcilik kavramını tanıyacaklardır.
PÇ-13Bir restoranın veya bir yiyecek üretimi tesisinin üretim ve hizmet alanlarının planlanması, tasarımı, çizimi, ekipman temini ve iç mekan tasarımını yapabileceklerdir.
PÇ-14Alkollü ve alkolsüz içeceklerin tarihçesi ve hazırlanışını bileceklerdir.
PÇ-15Sunum ve servis tekniklerini bilecek ve uygulayacaklardır.
PÇ-16Gıdaların duyusal analizi konusunda bilgi sahibi olacak böylece ürünün amaçlanan kaliteye uygunluğunun değerlendirmesini yapabileceklerdir.
PÇ-17Etkili iletişim kurma tekniklerine hakim olacaklardır.
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13PÇ 14PÇ 15PÇ 16PÇ 17