Bu dersin amacı, öğrencilere işletme yönetim ve kavramları ile ilgili işletme fonksiyonlarını genel bir çerçeve içerisinde kavramalarını sağlamaktır.
Ön Koşullar
Eş Koşullar
Özel Koşullar
Öğretim Üyeleri
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Temel Kaynaklar
Diğer Kaynaklar
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
İşletme Kavramı, İşletme Bilimi, Bir Sistem Olarak İşletme
Sözlü Anlatım
2. Hafta
İşletme Türleri
Sözlü Anlatım, okuma, tartışma
3. Hafta
Küreselleşme ve İşletmeler
Sözlü Anlatım, okuma, tartışma
4. Hafta
Küreselleşme ve İşletmeler
Sözlü Anlatım, okuma, tartışma
5. Hafta
İnsan Kaynakları Alt Sistemi
Sözlü Anlatım, okuma, örnek olay, tartışma
6. Hafta
Muhasebe Alt Sistemi
Sözlü Anlatım, okuma, örnek olay, tartışma
7. Hafta
Muhasebe Alt Sistemi
Sözlü Anlatım, okuma, örnek olay, tartışma
8. Hafta
Ara Sınav
Ara Sınav
9. Hafta
Ara Sınav
Ara Sınav
10. Hafta
Finans Alt Sistemi
Sözlü Anlatım, okuma, örnek olay, tartışma
11. Hafta
Pazarlama Alt Sistemi
Sözlü Anlatım, okuma, örnek olay, tartışma
12. Hafta
Pazarlama Alt Sistemi
Sözlü Anlatım, okuma, örnek olay, tartışma
13. Hafta
Üretim Alt Sistemi
Sözlü Anlatım, okuma, örnek olay, tartışma
14. Hafta
Tedarik Alt Sistemi ve Genel Değerlendirme
Sözlü Anlatım, okuma, örnek olay, tartışma
15. Hafta
Final Sınavı
Final Sınavı
16. Hafta
Final Sınavı
Final Sınavı
17. Hafta
Final Sınavı
Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
20
Kısa sınav(lar)
1
10
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum
1
15
Final
1
55
ÖÇ-1
1: İşletmelerin ekonomik ve sosyal yaşam içindeki yerini tanımlamak, önemini
belirtmek.
ÖÇ-2
2: İşletmeleri girdiler, çıktılar, süreçler, çevre, sistemler ve alt sistemler boyutları ile
birlikte açıklamak, bu boyutları birbirleri ve işletme ile ilişkilendirmek.
ÖÇ-3
3: İşletmelerin çevre ile etkileşimini açıklamak, sistem, alt sistemler, açık ve kapalı sistemler kavramlarını tanımlamak, öğrencinin işletmeyi sistem boyutu ile analiz etmesini
sağlamak.
ÖÇ-4
4: İşletmenin temel fonksiyonları olan, pazarlama, finans, muhasebe, insan kaynakları, lojistik vb. alt sistemlerini tanımlamak, işletme üst sistemi ile ilişkilendirmek.
ÖÇ-5
5: Öğrencileri işletmeleri alanında kullanılan temel literatürle tanıştırmak, rekabet, girişimcilik, büyüklük vb. temel kavramları hatırlamalarını sağlamak.
ÖÇ-6
6: İşletmeleri ekonomik yaşamın temel bileşeni olarak tanımlamak ve çevresel aktörler (devlet, politika, eğitim, sendikalar, müşteriler) ile bağını kurmak.
ÖÇ-7
7: İşletmeyi ilgili tüm paydaşlar ile birlikte betimlemek.
ÖÇ-8
8: Öğrenciyi daha sonraki dönemlerde alacağı alan derslerine (pazarlama, finans, muhasebe, insan kaynakları, lojistik, davranış bilimleri vb.) hazırlamak, bu derslerin işletme
ile olan ilgisini ve önemini açıklamak.
ÖÇ-9
9: Farklı işletme türlerini sınıflamak ve karşılaştırmak .
ÖÇ-10
10: Öğrencilere işletmelerle ilgili eleştirel bakış açısı kazandırmak.
Program Çıktıları
PÇ-1
Girişimcilik kuramı çerçevesinde girişimcilik kavramını ve türlerini tarihi gelişimi içinde tanımlar
PÇ-2
Kişisel ve kurumsal yenilikçilik ve yaratıcılığı geliştirme yolları hakkında farkındalık geliştirir
PÇ-3
KOBİ yönetiminin ve sorunlarının Büyük İşletme yönetiminden ve sorunlarından farklı yanlarını ayırt eder.
PÇ-4
Yeni iş kurmak için iş planı tasarlar.
PÇ-5
Yeni kurulan işletmelerin kurumsallaşma sürecini değerlendirir.
PÇ-6
Girişimcilik ile ilgili edindiği bilgi ve beceriyi kariyer yaşamında kullanır ve iş yeri ortamında uygular.
PÇ-7
Sosyal sermaye ve iletişim yetkinliği sayesinde yeni bir işi sosyal çevrede açıklar.
PÇ-8
Eğitim hayatı boyunca edindiği yenilik ve inovasyon bilgisini güncel bilgilerle yorumlar ve iş yaşamına uyarlar.
PÇ-9
Girişimcilik konusunda edindiği temel ve güncel bilgiler sayesinde, girişimcilik desteklerine nasıl ulaşılacağını saptar, girişimcilik ekosisteminde yaşanan değişim ve paradigma kaymaları hakkında tahminde bulunur.
PÇ-10
Alanında elde ettiği kavramsal ve bilişsel bilgiyi, iş yaşamının gerektirdiği uzmanlık bilgisi ile birleştirir.