Türkiye'de faaliyet gösteren aile işletmelerinin yapıları, karşılaştıkları sorunlar incelenecektir. İşletmelerin iş ve yönetim fonksyonlarına hakim olmaları, yöneticilerin ve profesyonellerin karar verme süreçleri gibi temel konular iredelenecektir.
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
-
Öğretim Üyeleri
Dr. Andaç Toksoy
Asistanlar
-
Ders Gün,Saat ve Yeri
Bu Ders, 2022-2023 Akademik Yılında Açılmamıştır...
Görüşme Saatleri ve Yeri
Salı, 09:30-11:30, B Blok 0807
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
-Ders anlatımı,
-Proje ve sunumlar
-Vaka analizleri
Temel Kaynaklar
-Aile İşletmelerinin Yapısı ve Geleceği; Bahar Akıngüç Günver; İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları. No:18, 2002.
-AGMER tarafından düzenlenmiş olan Aile İşletmeleri Kongre Kitapları. Kitaplara web sitesinden ulaşılabilir.
Diğer Kaynaklar
-
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Dersin Tanıtımı ve İşlenişi
Sözlü anlatım
2. Hafta
İşletme ve Aile İşletmesi Kavramları, Özellikler, Aile İşletmelerinin Yeri ve Önemi, Türkiye’de Aile işletmeleri
Sözlü anlatım
3. Hafta
İşletme ve Aile İşletmesi Modelleri
Sözlü anlatım
4. Hafta
Aile İşletmeleri ile İlgili Temel Konular: Kurumsallaşma, Profesyonel Yönetim, Aile Anayasası, Aile Konseyi, Devir Sorunları, Sürdürülebilirlik
Sözlü anlatım
5. Hafta
Aile İşletmelerinde Yönetime Vekâlet Teorisi ve Kurumsal Yönetim Açılarından Bakış
Sözlü anlatım
6. Hafta
Aile İşletmelerinde İkinci ve Sonraki Nesillere Devir Sorunları, Kuşaklararası Farklılıklar
Sözlü anlatım
7. Hafta
Aile – İşletme İletişimi, Çatışmalar ve Yönetimi
Sözlü anlatım
8. Hafta
Aile İşletmelerinde Güven - Aile Kültürü ve İşletme Kültürü İlişkisi
Sözlü anlatım
9. Hafta
Vize Haftası
Sınav
10. Hafta
Aile İşletmelerinde Büyüme, Yönetim Kurulu, Kurumsallaşma, Aile Meclisi ve Halka Açılma
Sözlü anlatım
11. Hafta
Proje Çalışması: Öğrenci Sunumları
Sözlü anlatım
12. Hafta
Proje Çalışması: Öğrenci Sunumları
Sunum
13. Hafta
Proje Çalışması: Öğrenci Sunumları
Sunum
14. Hafta
Proje Çalışması: Öğrenci Sunumları
Sunum
15. Hafta
Final Sınavı
Sınav
16. Hafta
Final Sınavı
Sınav
17. Hafta
Final Sınavı
Sınav
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
ÖÇ-1
İşletme ile ilgili kavramları, teorik ve pratik yönetim süreçlerinin tanımları yapabilecektir.
ÖÇ-2
Aile işletmelerinin yönetim becerilerini dış çevre ve iç çevrelerini dikkate alarak sistem yaklaşımı ile analiz edebilecek, sorunları kavrayabilecek ve çözümler üretebilecektir.
ÖÇ-3
Aile işletmelerinin yönetim işlevlerini(planlama, organize etme, yürütme ve kontrol) kavrayacak, iş yaşamında firmalarda uygulayabilecektir.
ÖÇ-4
Kaynaklara dayalı bireysel ve takım halinde işletme alanında araştırma, iletişim, sunum becerileri kazanmış olacaktır.
Girişimcilik kuramı çerçevesinde girişimcilik kavramını ve türlerini tarihi gelişimi içinde tanımlar
PÇ-2
Kişisel ve kurumsal yenilikçilik ve yaratıcılığı geliştirme yolları hakkında farkındalık geliştirir
PÇ-3
KOBİ yönetiminin ve sorunlarının Büyük İşletme yönetiminden ve sorunlarından farklı yanlarını ayırt eder.
PÇ-4
Yeni iş kurmak için iş planı tasarlar.
PÇ-5
Yeni kurulan işletmelerin kurumsallaşma sürecini değerlendirir.
PÇ-6
Girişimcilik ile ilgili edindiği bilgi ve beceriyi kariyer yaşamında kullanır ve iş yeri ortamında uygular.
PÇ-7
Sosyal sermaye ve iletişim yetkinliği sayesinde yeni bir işi sosyal çevrede açıklar.
PÇ-8
Eğitim hayatı boyunca edindiği yenilik ve inovasyon bilgisini güncel bilgilerle yorumlar ve iş yaşamına uyarlar.
PÇ-9
Girişimcilik konusunda edindiği temel ve güncel bilgiler sayesinde, girişimcilik desteklerine nasıl ulaşılacağını saptar, girişimcilik ekosisteminde yaşanan değişim ve paradigma kaymaları hakkında tahminde bulunur.
PÇ-10
Alanında elde ettiği kavramsal ve bilişsel bilgiyi, iş yaşamının gerektirdiği uzmanlık bilgisi ile birleştirir.