Öğrencileri pratik ve teorik olarak mesleğe hazırlayabilmek, teorik derslerde kazanılan bilginin çocuk poliklinik ve kliniklerinde pratiğe aktarabilmektir.
Ön Koşullar
BES5004 Çocuk Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları I ve BES6003 Çocuk Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları II derslerinden en az D- harf notu almak (2021-2022 eğitim öğretim yılı güz döneminde yeni kayıt yaptırmış öğrenciler için geçerlidir)
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
-
Öğretim Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Aras Fahrettin Korkmaz
Asistanlar
-
Ders Gün,Saat ve Yeri
BU DERS BU DÖNEM AÇILMAYACAKTIR
Görüşme Saatleri ve Yeri
............
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
-Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
Temel Kaynaklar
-Mahan L.K, Escott-Stump S. Krause's Food, Nutrition & Diet Therapy. 10th Ed., W.B. Saunders Company, USA, 2000.
Diğer Kaynaklar
- Baysal A. ve ark. Diyet El Kitabı. 3. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara.
- Köksal G., Gökmen H. Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi. 1. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2000
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Staj uygulaması
Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
2. Hafta
Staj uygulaması
Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
3. Hafta
Staj uygulaması
Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
4. Hafta
Staj uygulaması
Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
5. Hafta
Staj uygulaması
Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
6. Hafta
Staj uygulaması
Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
7. Hafta
Staj uygulaması
Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
8. Hafta
Staj uygulaması
Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
9. Hafta
Staj uygulaması
Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
10. Hafta
Staj uygulaması
Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
11. Hafta
Staj uygulaması
Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
12. Hafta
Staj uygulaması
Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
13. Hafta
Staj uygulaması
Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
14. Hafta
Staj uygulaması
Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
15. Hafta
Final Sınavı
16. Hafta
Final Sınavı
17. Hafta
Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum
1
40
Final
1
60
ÖÇ-1
Çocuk hastalıkları beslenme tedavisi konusunda bilgi ve becerileri kazanır.
ÖÇ-2
Çocuk hastalıklarının beslenme tedavisi konusunda uygulamaları gözlem yaparak öğrenir. Poliklinikte ve klinikte hasta izleminde uygulanacak yöntemleri öğrenir.
ÖÇ-3
Hasta dosyası okuma, dosyadaki bilgileri analiz etme ve hastanın klinik ve laboratuvar bulgularına göre beslenme tedavisi planlamayı öğrenir.
ÖÇ-4
Çocuk hastalıklarında uygulanan beslenme tedavilerinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm yollarını öğrenir.
ÖÇ-5
Çocuk hastalıklarının beslenme tedavisi konusunda tüm paydaşlarla ekip çalışması yapma becerisini kazanır.
ÖÇ-6
Çocuk hastalıkları ile ilgili bilgiye ulaşabilme, analiz edebilme ve bu bilgiyi sunma becerisi kazanır.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme