Toplumdaki risk gruplarının sağlık düzeyinin saptanmasının ve bu gruplara yönelik beslenme eğitimlerinin ve tedavilerinin planlanmasının öğrenilmesi.
Ön Koşullar
BES5002 Toplu Beslenme Sistemleri I
BES6002 Toplu Beslenme Sistemleri II
BES5001 Yetişkin Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları I
BES6001 Yetişkin Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları II
BES5004 Çocuk Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları I
BES6003 Çocuk Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları II
BES6007 Biyoistatistik derslerini almış olmak (2021-2022 eğitim öğretim yılı güz döneminde yeni kayıt yaptırmış öğrenciler için geçerlidir)
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
-
Öğretim Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Sevil Nas
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri
Bu ders, bu eğitim öğretim yarıyılında verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri
-
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
-Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama, Bireysel Çalışma
Temel Kaynaklar
-Halk sağlığı ile ilgili tüm yayınlar ve güncel literatürler
Diğer Kaynaklar
-
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Eğitim materyali hazırlama
Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
2. Hafta
Eğitim materyali hazırlama
Soru-Cevap, Tartışma,Bireysel Çalışma
3. Hafta
Eğitim materyali hazırlama
Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
4. Hafta
Staj uygulamasına yönelik anket hazırlanması
Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
5. Hafta
Staj uygulamasına yönelik anket hazırlanması
Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
6. Hafta
Eğitim ve veri toplama
Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
7. Hafta
Eğitim ve veri toplama
Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
8. Hafta
Eğitim ve veri toplama
Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
9. Hafta
Eğitim ve veri toplama
Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
10. Hafta
Değerlendirme
Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
11. Hafta
Değerlendirme
Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
12. Hafta
Rapor yazımı
Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
13. Hafta
Rapor yazımı
Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
14. Hafta
Rapor yazımı
Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
15. Hafta
Rapor teslimi
16. Hafta
Rapor teslimi
17. Hafta
Rapor teslimi
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Staj
1
40
Rapor
1
60
ÖÇ-1
Bireylere beslenme eğitimi verme ve doğru iletişim kurma becerisini geliştirir.
ÖÇ-2
Toplumdaki farklı gruplara ve beslenme sorunlarına yönelik beslenme eğitim materyalleri ve programları geliştirebilme bilgi ve becerisi kazanır.
ÖÇ-3
Bireyin ve toplumun beslenme konusunda bilinçlendirilmesi ve eğitimi konusunda beceri sahibi olur.
ÖÇ-4
Beslenmeye bağlı hastalıkların önlenmesi için toplumun bilinç düzeyinin artırılması konularında beceri sahibi olur
ÖÇ-5
Toplumun beslenme durumu ve beslenme alışkanlıklarının saptanması yöntemlerinin uygulanmasında ve değerlendirilmesinde bilgi ve beceri sahibi olur.
ÖÇ-6
Toplumun beslenme sorunlarını öğrenir ve sorunlara yönelik çözümler geliştirir.
ÖÇ-7
Halk sağlığı alanında çalışan sağlık profesyonelleri ile birlikte çalışabilme beceri ve yeteneği ile ekip çalışması becerisi kazanır.
ÖÇ-8
Araştırma planlama, veri toplama ve değerlendirme aşamalarını uygulama becerisi kazanır.
ÖÇ-9
Literatür bilgileri ile kendi verilerini karşılaştırarak yorumlama ve araştırma raporu hazırlama becerisi kazanır.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme