Öğrencileri toplu beslenme hizmetlerinin verildiği kuruluşlarda kurumun diyetisyeni ve akademik personel danışmanlığında, yönetici diyetisyenliğe pratik olarak hazırlamak, bilgi ve beceri sahibi olmasını sağlamaktır.
Ön Koşullar
BES5002 Toplu Beslenme Sistemleri I ve BES6002 Toplu Beslenme Sistemleri II derslerinden en az D- harf notunu almak (2021-2022 eğitim öğretim yılı güz döneminde yeni kayıt yaptırmış öğrenciler için geçerlidir)
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
-
Öğretim Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Sevil Nas
Asistanlar
-
Ders Gün,Saat ve Yeri
-
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Üyesinin ismi, Gün, XX.XX-XX.XX, xxx Yerleşkesi Ofis no
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Staj konularına yönelik çalışma yapılacak işletmede on-line tanıtım ve eğitimler
On-line işletme gezisi
Öğrenimleri pekiştirmeye yönelik, besinlerin tedariğinden atık yönetimine kadar olan prosesleri içine alacak şekilde ödev ve görevlerle ilgili çalışmalar yapmak, rapğorlama süreçlerini takip etmek
Temel Kaynaklar
-
Diğer Kaynaklar
-
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Staj uygulaması: GHP ve GMP
Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
2. Hafta
Staj uygulaması: GHP ve GMP
Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
3. Hafta
Staj uygulaması: HACCP ve OOGP
Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
4. Hafta
Staj uygulaması: HACCP ve OOGP
Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
5. Hafta
Staj uygulaması: Kalori ve Besin ögesi içerikleri hesabı
Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
6. Hafta
Staj uygulaması: Kalori ve Besin ögesi içerikleri hesabı
Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
7. Hafta
Staj uygulaması: Farklı Gruplar için menu tasarımları
Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
8. Hafta
Staj uygulaması: Farklı Gruplar için menu tasarımları
Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
9. Hafta
Staj uygulaması: Satın alma Şartnameleri
Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
10. Hafta
Staj uygulaması: Satın alma Şartnameleri
Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
11. Hafta
Staj uygulaması: Farklı Proseslerde düzeltici/önleyici faaliyetler
Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
12. Hafta
Staj uygulaması: Farklı Proseslerde düzeltici/önleyici faaliyetler
Toplu beslenme hizmetlerinin verildiği kuruluşlarda diyetisyenin yönetici rolünü öğrenir ve bu konuda bilgi ve becerilerini geliştirir.
ÖÇ-2
Toplu beslenme sistemlerinde hizmet sunulanlar (hasta, çocuk, yaşlı vb), üst yönetim, personel, tedarikçi ve yükleniciler ile etkin ve sürdürülebilir iletişim kurabilme yollarını öğrenir.
ÖÇ-3
Kaliteli bir toplu beslenme hizmetinin yürütülmesi için gerekli tüm süreçlere yönelik uygulama dokümanlarını inceleyerek teorik bilgileri doğrultusunda yorumlar ve değerlendirir.
ÖÇ-4
Toplu beslenme sistemlerinde karşılaşılan yönetsel ve saha uygulamalarına yönelik sorunları gözlemler, acil durum ve kriz yönetimine ilişkin bilgi ve becerilerini geliştirir.
ÖÇ-5
Hedef gruba yönelik menü planlama uygulamalarını gözlemlerler, teorik bilgileri doğrultusunda yorumlar ve değerlendirir.
ÖÇ-6
Etik ilkeler çerçevesinde ekip çalışması yapma becerisi kazanır.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme