BU DERSİN SONUNDA ÖĞRENCİLERİN; BAŞTA DEPREM OLMAK ÜZERE TÜM AFETLERE KARŞI FARKINDA OLMA YETENEKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ , AĞIRLIKLI OLARAK DA DEPREM RİSK VE TEHLİKELERİNİ EN AZA İNDİRGEMEYİ ÖĞRENMELERİ,
PRATİKTE YAPISAL VE YAPISAL OLMAYAN HASARLARI AZALTMAYI ÖĞRENMELERİ VE DOĞRU DAVRANIŞ ALIŞKANLIĞINI KAZANMALARI AMAÇLANMAKTADIR.
Ön Koşullar
Eş Koşullar
Özel Koşullar
Öğretim Üyeleri
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Temel Kaynaklar
Diğer Kaynaklar
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
AFET YÖNETİMİ
SUNUM
2. Hafta
AFET ZARARLARININ AZALTILMASI
SUNUM
3. Hafta
DEPREMDEN KORUNMA BILINCINE GİRİŞ
SUNUM
4. Hafta
DEPREMDEN KORUNMA BILINCI
SUNUM
5. Hafta
YAPISAL BILINÇ TEMEL ÖĞRETILERI 1
SUNUM
6. Hafta
YAPISAL BILINÇ TEMEL ÖĞRETILERI 2
SUNUM
7. Hafta
YAPISAL BILINÇ TEMEL ÖĞRETILERI 3
SUNUM
8. Hafta
YAPISAL BILINÇ TEMEL ÖĞRETILERI 4
SUNUM
9. Hafta
YAPISAL OLMAYAN TEHLIKELERI AZALTMA: Y.O.T.A ÖĞRETILERI 1
SUNUM
10. Hafta
DOĞAL AFET ZARARLARININ AZALTILMASINDA GÜVENLİ DAVRANIŞ ÖĞRETİLERİ VE İLKELERİ
SUNUM
11. Hafta
KORUNMA KÜLTÜRÜNDE TEMEL ÖĞRETILER
SUNUM
12. Hafta
İLK YARDIMIN BİLGİLERİ
SUNUM
13. Hafta
İLK YARDIMIN TEMEL ÖĞRETİLERİ
SUNUM
14. Hafta
SIVIL SAVUNMA ÖĞRETİLERİ
SUNUM
15. Hafta
TOPLUM LİDERLERİNİ BİLİNÇLENDİRME
SUNUM
16. Hafta
DİĞER DOĞAL AFETLER; SEL, TOPRAK KAYMASI, YANGIN, ÇIĞ.
SUNUM
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum
1
30
Derse Devam / Katılım
1
70
ÖÇ-1
20. YY IN ÖNEMLİ DEPREMLERİNİN İNCELENMESİ
ÖÇ-2
AVRUPA MAKRO SİSMİK DEPREM ÖLÇEĞİNİN YORUMLANMASI
ÖÇ-3
AFET BİLİNCİ KAVRAMI
ÖÇ-4
DEPREMDEN KORUNMA BİLİNCİNİN ÖNEMİ
ÖÇ-5
DEPREM TEHLİKELERİ VE RİSKLERİ
ÖÇ-6
DEPREM RİSKLERİNİN AZALTILMA YÖNTEMLERİ
ÖÇ-7
YAPISAL BİLİNÇ
ÖÇ-8
YAPISAL OLMAYAN TEHLİKELERİN AZALTILMASI
ÖÇ-9
DEPREM ÖNCESİ VE SONRASINDAKİ DOĞRU DAVRANIŞLAR
ÖÇ-10
AİLE AFET HAZIRLIK PLANI YAPILMASI
ÖÇ-11
DEPREM EGZERSİZLERİ
ÖÇ-12
PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ
ÖÇ-13
AFET SONRASI İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI
ÖÇ-14
TOPLUMDA AFET GÖNÜLLÜLÜĞÜ KAVRAMININ ÖNEMİ
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme