Anatomi tarihi ve terminoloji, lokomotor, dolaşım, solunum, sindirim, ürpgenital, endokrin, sinir sistemleri ile duyu organları hakkında genel bilgilerin kavranması ve organların anatomik pozisyonları, komşulukları, görevleri, damarsal ve sinirsel bağlantıları hakkında gerekli bilginin verilmesidir.
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
-
Öğretim Üyeleri
Doç. Dr. Aydın Arslan
Asistanlar
Arş. Gör. Nursena Uyarer
Ders Gün,Saat ve Yeri
Bu ders, bu eğitim öğretim yarıyılında verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri
Cuma 09:00-12:00 Şirinevler Yerleşkesi SBF 307
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Laboratuvar
Temel Kaynaklar
Ders Notları, Anatomi Atlası
Diğer Kaynaklar
1-Putz R, Pabst R. Sobotta atlas of human anatomy Volume 2 12th English Ed. Munich, Urban & Schwarzenberg 1994: 165.
2-Netter FH. Atlas of human anatomy (second edition). USA, Novartis, 1997: 268.
3-Moore KL, Persaud TVN. The Developing Human (Clinically Oriented Embryology). Fifth ed. Philadelphia, WB Saunders Company, 1993: 93-112.
4-Yıldırım M. İnsan Anatomisi. Nobel kitabevi, İstanbul 2003.
5-Arıncı K, Elhan A. Anatomi I, II. Güneş kitabevi, Ankara, 2003.
6-Moore K, AF. Dalley: Clinically oriented anatomy. Fourth ed. Lippincot Williams &Wilkins Company, Philadelphia, 1999
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
İnsan anatomisine genel bakış
Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
2. Hafta
İnsan anatomisine genel bakış
Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
3. Hafta
Anatomik Terminoloji
Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
4. Hafta
Lokomotor sistem anatomisi, kemikler
Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
5. Hafta
Lokomotor sistem anatomisi,eklemler
Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
6. Hafta
Lokomotor sistem anatomisi, kaslar
Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
7. Hafta
Ara Sınav
8. Hafta
Dolaşım sistemi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
9. Hafta
Solunum sistemi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
10. Hafta
Sindirim sistemi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
11. Hafta
Ürogenital sistem
Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
12. Hafta
Sinir sistemi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
13. Hafta
Sinir sistemi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
14. Hafta
Sinir sistemi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
15. Hafta
Final sınavı
16. Hafta
Final sınavı
17. Hafta
Final sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
40
Final
1
60
ÖÇ-1
İskelet kaslarını ve sinirlerini tanır ve gösterir
ÖÇ-2
Dolaşım, Solunum sistemleri ile ilgili terimleri açıklar ve oluşumları gösterir
ÖÇ-3
Sindirim ve Ürogenital sistemlerle ile ilgili terimleri açıklar ve oluşumları gösterir
ÖÇ-4
Sinir sistemi ve duyu organları ile ilgili terimleri açıklar ve oluşumları gösterir
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme