İnsan vücudunu oluşturan hücre, doku ve organ sistemlerinin normal işleyiş mekanizmalarını, organ sistemlerinin birbirleri ile olan etkileşimini ve fonksiyonlarının nasıl düzenlendiğini değerlendirme bilgisini kazandırmaktır.
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
Derse devam zorunluluğu
Öğretim Üyeleri
Öğr. Gör. Meltem Yılmaz Coşar
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri
Bu ders, bu eğitim öğretim yarıyılında verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
-Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
Temel Kaynaklar
-Guyton, AC, Hall, JE (2006) Textbook of Medical Physiology, Pennsylvania: WB Saunders, Eleventh ed.
Diğer Kaynaklar
-Ganong, WF (2003) Review of Medical Physiology, USA: Mc Graw Hill, Twenty-first edition.
-Berne, RM, Levy, MN (2000) Principles of Physiology, Missouri: Mosby, Inc. Third ed.
-Costanzo, LS (2002) Physiology, Pennsylvania: Saunders, Second Ed
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Fizyolojiye Giriş
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
2. Hafta
Hücre Fizyolojisi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
3. Hafta
Membran Fizyolojisi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
4. Hafta
Membran Fizyolojisi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
5. Hafta
Periferik Sinir Fizyolojisi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
6. Hafta
Kas Fizyolojisi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
7. Hafta
Ara Sınav
8. Hafta
Kas Fizyolojisi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
9. Hafta
Sinaps ve Refleks Fizyolojisi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
10. Hafta
Dolaşım Fizyolojisi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
11. Hafta
Dolaşım Fizyolojisi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
12. Hafta
Dolaşım Fizyolojisi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
13. Hafta
Boşaltım Fizyolojisi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
14. Hafta
Boşaltım Fizyolojisi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
15. Hafta
Final Sınavı
16. Hafta
Final Sınavı
17. Hafta
Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
30
Kısa sınav(lar)
1
10
Final
1
60
ÖÇ-1
Vücuttaki tüm hücre, doku, organ ve sistemlerin çalışma mekanizmalarını bilir.
ÖÇ-2
İnsan vücudunda kanın, oksijenin hücreler için önemini ve bunların besinler ile olan ilişkisini bilir.
ÖÇ-3
İnsan vücudundaki sistemlerin fizyolojisini ve bunların hücresel düzeydeki yapılarını bilir.
ÖÇ-4
İnsan vücudunda sistemlerin fizyolojisi ile ilgili temel bilgileri ve sistemlerle ilgili temel hastalıkların oluşum nedenlerini bilir.
ÖÇ-5
İnsan metabolizmasının çalışma prensiplerini bilir.
ÖÇ-6
Besin alımının metabolizma üzerindeki etkilerini bilir.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme