İnsan vücudunu oluşturan hücre, doku ve organ sistemlerinin normal işleyiş mekanizmalarını, organ sistemlerinin birbirleri ile olan etkileşimini ve fonksiyonlarının nasıl düzenlendiğini değerlendirme bilgisini kazandırmaktır.
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
Derse devam zorunluluğu
Öğretim Üyeleri
Öğr. Gör. Meltem Yılmaz Coşar
Asistanlar
Arş. Gör Nursena Uyarer
Ders Gün,Saat ve Yeri
Salı, 13:00-16:45, C Blok 01-01
Görüşme Saatleri ve Yeri
Meltem Yılmaz Coşar, Salı 13:00-17:00
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
-Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
Temel Kaynaklar
-Guyton, AC, Hall, JE (2006) Textbook of Medical Physiology, Pennsylvania: WB Saunders, Eleventh ed.
Diğer Kaynaklar
-Ganong, WF (2003) Review of Medical Physiology, USA: Mc Graw Hill, Twenty-first edition.
-Berne, RM, Levy, MN (2000) Principles of Physiology, Missouri: Mosby, Inc. Third ed.
-Costanzo, LS (2002) Physiology, Pennsylvania: Saunders, Second Ed
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Fizyolojiye Giriş
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
2. Hafta
Hücre Fizyolojisi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
3. Hafta
Membran Fizyolojisi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
4. Hafta
Membran Fizyolojisi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
5. Hafta
Periferik Sinir Fizyolojisi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
6. Hafta
Kas Fizyolojisi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
7. Hafta
Ara Sınav
8. Hafta
Kas Fizyolojisi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
9. Hafta
Sinaps ve Refleks Fizyolojisi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
10. Hafta
Dolaşım Fizyolojisi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
11. Hafta
Dolaşım Fizyolojisi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
12. Hafta
Dolaşım Fizyolojisi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
13. Hafta
Boşaltım Fizyolojisi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
14. Hafta
Boşaltım Fizyolojisi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
15. Hafta
Final Sınavı
16. Hafta
Final Sınavı
17. Hafta
Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
30
Kısa sınav(lar)
1
10
Final
1
60
ÖÇ-1
Vücuttaki tüm hücre, doku, organ ve sistemlerin çalışma mekanizmalarını bilir.
ÖÇ-2
İnsan vücudunda kanın, oksijenin hücreler için önemini ve bunların besinler ile olan ilişkisini bilir.
ÖÇ-3
İnsan vücudundaki sistemlerin fizyolojisini ve bunların hücresel düzeydeki yapılarını bilir.
ÖÇ-4
İnsan vücudunda sistemlerin fizyolojisi ile ilgili temel bilgileri ve sistemlerle ilgili temel hastalıkların oluşum nedenlerini bilir.
ÖÇ-5
İnsan metabolizmasının çalışma prensiplerini bilir.
ÖÇ-6
Besin alımının metabolizma üzerindeki etkilerini bilir.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme