Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Fizyoloji I

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES1002 1 Fizyoloji I 4/0/0 Z Türkçe 4
Dersin Amacı
İnsan vücudunu oluşturan hücre, doku ve organ sistemlerinin normal işleyiş mekanizmalarını, organ sistemlerinin birbirleri ile olan etkileşimini ve fonksiyonlarının nasıl düzenlendiğini değerlendirme bilgisini kazandırmaktır.
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar Derse devam zorunluluğu
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Alim Nuraydın
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri Bu ders, bu eğitim öğretim yarıyılında verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri  -Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
Temel Kaynaklar -Guyton, AC, Hall, JE (2006) Textbook of Medical Physiology, Pennsylvania: WB Saunders, Eleventh ed.
Diğer Kaynaklar

-Ganong, WF (2003) Review of Medical Physiology, USA: Mc Graw Hill, Twenty-first edition. 

-Berne, RM, Levy, MN (2000) Principles of Physiology, Missouri: Mosby, Inc. Third ed.

-Costanzo, LS (2002) Physiology, Pennsylvania: Saunders, Second Ed

 

 

Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Fizyolojiye Giriş Anlatım Soru-Cevap Tartışma
2. Hafta Hücre Fizyolojisi Anlatım Soru-Cevap Tartışma
3. Hafta Membran Fizyolojisi Anlatım Soru-Cevap Tartışma
4. Hafta Membran Fizyolojisi Anlatım Soru-Cevap Tartışma
5. Hafta Periferik Sinir Fizyolojisi Anlatım Soru-Cevap Tartışma
6. Hafta Kas Fizyolojisi Anlatım Soru-Cevap Tartışma
7. Hafta Ara Sınav
8. Hafta Kas Fizyolojisi Anlatım Soru-Cevap Tartışma
9. Hafta Sinaps ve Refleks Fizyolojisi Anlatım Soru-Cevap Tartışma
10. Hafta Dolaşım Fizyolojisi Anlatım Soru-Cevap Tartışma
11. Hafta Dolaşım Fizyolojisi Anlatım Soru-Cevap Tartışma
12. Hafta Dolaşım Fizyolojisi Anlatım Soru-Cevap Tartışma
13. Hafta Boşaltım Fizyolojisi Anlatım Soru-Cevap Tartışma
14. Hafta Boşaltım Fizyolojisi Anlatım Soru-Cevap Tartışma
15. Hafta Final Sınavı
16. Hafta Final Sınavı
17. Hafta Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 30
Kısa sınav(lar) 1 10
Final 1 60


ÖÇ-1Vücuttaki tüm hücre, doku, organ ve sistemlerin çalışma mekanizmalarını bilir.
ÖÇ-2İnsan vücudunda kanın, oksijenin hücreler için önemini ve bunların besinler ile olan ilişkisini bilir.
ÖÇ-3İnsan vücudundaki sistemlerin fizyolojisini ve bunların hücresel düzeydeki yapılarını bilir.
ÖÇ-4İnsan vücudunda sistemlerin fizyolojisi ile ilgili temel bilgileri ve sistemlerle ilgili temel hastalıkların oluşum nedenlerini bilir.
ÖÇ-5İnsan metabolizmasının çalışma prensiplerini bilir.
ÖÇ-6Besin alımının metabolizma üzerindeki etkilerini bilir.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4          
ÖÇ 5          
ÖÇ 6