Bu ders Beslenme ve Diyetetik Bölümü birinci sınıf öğrencilerine temel kimya kavramlarını tanımlama, temel kimya bilgilerini analiz edebilme, sentezleme ve kendi alanında kullanabilme becerisi kazandırmak, laboratuvar becerilerini geliştirmek amacıyla tasarlanmıştır.
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
Laboratuvara devam zorunludur: Dersten başarılı olmak için laboratuvarda yapılacak tüm deneylere devam zorunludur. Deneyleri tamamlamayan ve/veya raporlarını teslim etmeyenlerin laboratuvar notları sıfır olarak değerlendirilir ve dersten başarısız sayılırlar.
Öğretim Üyeleri
Prof. Dr. Nihal Sarıer
Asistanlar
Yüksek Kimyager Sena Büyükdurmuş Sarıtop
Ders Gün,Saat ve Yeri
Bu ders, bu eğitim öğretim yarıyılında verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Ders anlatımı görsel malzemelerle desteklenerek, yüzyüze canlı olarak yapılacaktır.
Derste kısa filmler gösterilmektedir (her bölümde)
Derste kısa problemler ve düşündürücü problemler çözülmektedir.
Öğrenciler kimya dersinde öğrendikleri konularla ilgili deneylerini Kimya Laboratuvarında yüzyüze yapacaklar, videolar ve ChemLab programı eşliğinde yaparak veri değerlendirme,rapor yazma becerileri kazanacak, takım çalışması deneyimi edineceklerdir.
Ders notları, videolar, ek kaynaklar dersin Cats'teki sitesinden öğrencilerle paylaşılacaktır.
Laboratuvara devam zorunludur: Dersten başarılı olmak için laboratuvarda yapılacak tüm deneylere devam zorunludur. Deneyleri tamamlamayan ve/veya raporlarını teslim etmeyenlerin laboratuvar notları sıfır olarak değerlendirilir ve dersten başarısız sayılırlar.
Temel Kaynaklar
-Genel Kimya: İlkeler ve Modern Uygulamalar, Cilt I, Yazarlar: Petrucci, Herring, Madura, Bissonnette. Palme Yayıncılık, 10. Baskıdan Çeviri, Aralık 2012.
Diğer Kaynaklar
Ders notu
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Bl. 01: Maddenin Özellikleri ve Ölçümü:
Maddenin sınıflandırılması, maddenin özellikleri, ayırma ve saflaştırma yöntemleri, maddenin ölçülmesi (SI birimleri), kütle ve ağırlık ilişkisi, hacim, yoğunluk, sıcaklık skalaları, anlamlı sayılar, ölçme
Sözlü konu anlatımı, Tartışma, Soru-Cevap
Bl.01 – Bölüm Sonu Soruları 7, 8, 10, 11, 12, 19, 23, 24, 27, 50, 61, 62, 65
DENEY 1_Temel Laboratuvar Teknikleri
Öğrenciler laboratuvara, dönem boyunca o hafta yapacakları deneyleri okuyarak hazırlıklı gelmelidir.
2. Hafta
Bl. 02: Atom ve Atom Kuramı
Atomun Yapısı: Elektron, radyoaktivite, proton, çekirdek, nötron, atom no., kütle no., - Periyodik Tabloya Giriş
Bl.02 – Bölüm Sonu Soruları Alıştırma problemleri 2.1,2.2,2.8,2.9, Konu sonu: 11, 13, 15, 24, 29
DENEY 2_Farklı Yöntemler Kullanarak Bir Katının Yoğunluk Tayini
3. Hafta
Bl.03: Kimyasal Bileşikler:
Basit formul, bileşik formülü, mol kavramı, Avogadro sayısı, molar kütle
Sözlü konu anlatımı, Tartışma, Soru-Cevap
Bl.03 – Bölüm Sonu Soruları Alıştırma problemleri
DENEY 3_Karışımları Ayırma Yöntemleri_Süzme_Ekstraksiyon_Destilasyon_Kromatografi_Santrifüj
4. Hafta
BL04: Kimyasal Reaksiyonlar
Reaksiyon türleri, kimyasal tepkimelerde sınırlayıcı reaktif ve % verimin belirlenmesi, stokiyometri
Sözlü konu anlatımı, Tartışma, Soru-Cevap
DENEY 4_Çözelti Hazırlama Teknikleri_Molarite_Normalite_Derişim_ppm_Seyreltme Yöntemleri
5. Hafta
Bl. 08: Atomun Elektron Yapısı
Atom Modelleri, - Elektron Düzeni ve Kuantum Sayıları, - Atomik Orbitaller, - Elektron Konfigürasyonları
Sözlü konu anlatımı, Tartışma, Soru-Cevap
Bl.08 – Bölüm Sonu Soruları 1, 4, 7, 9, 11, 12, 19, 30, 45, 59, 77.
Deney 5_DENEY 5_Günlük Yaşamda Kimyasallar Nelerdir_Nasıl Tanıyabiliriz
6. Hafta
Bl.09: Periyodik Çizelge ve Bazı Atom Özellikleri:
Atom çapı, elektron ilgisi, iyonlaşma enerjisi, - Element ve Bileşiklerin Özelliklerinin Periyodik Değişimi, - Elementlerin Grup Özellikleri
Sözlü konu anlatımı, Tartışma, Soru-Cevap
Bl.09 – Bölüm Sonu Soruları 3, 11, 13, 14, 31, 33, 35, 37.
DENEY 6_Tampon Çözelti Hazırlanması_pH Hesabı_ve_Ölçümü
7. Hafta
Bl.10: Kimyasal Bağ Temel Kavramlar:
Lewis kuramı, bağların sınıflandırılması, iyonik ve kovalent bağlanma, elektronegativite, Lewis yapılarının yazılması, rezonans kavramı, oktet kuralından sapmalar
Sözlü konu anlatımı, Tartışma, Soru-Cevap
Bl.10 – Bölüm Sonu Soruları 1, 8, 18, 26, 85, 88, 93, 131.
DENEY 7_Volumetrik Analiz_Sirke Analizi_ve_Suda Sertlik
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Bl. 11 Kimyasal Bağ II – Bağ Kuramları:
İyonik, kovalent ve metalik bağlanma. Ağ yapılı kaılar.
Sözlü konu anlatımı, Tartışma, Soru-Cevap
Bl.11 – Bölüm Sonu Soruları 27, 45, 48, 50, 98, 101, 102.
DENEY 8_Gravimetrik Analiz_Klor Tuzunun Analizi_ve_Hidrat Formülünün Belirlenmesi
10. Hafta
Bl. 12 Moleküllerarası Kuvvetler:
Sıvılar ve Katılar, dipol-dipol, H bağı, indüklenmiş dipol
Sözlü konu anlatımı, Tartışma, Soru-Cevap
Bl.12– Bölüm Sonu Soruları 2, 14, 33, 45, 47, 78, 128, 140
DENEY 9_Buzun Molar Erime Isısı Tayini
11. Hafta
Bl. 12 Moleküllerarası Kuvvetler:
Sıvılar ve Katılar, dipol-dipol, H bağı, indüklenmiş dipol
Sözlü konu anlatımı, Tartışma, Soru-Cevap
Bl.12– Bölüm Sonu Soruları 2, 14, 33, 45, 47, 78, 128, 140
DENEY 10_Peynirde Tuz Tayini
12. Hafta
Bl.13– Çözeltiler ve özellikleri:
Çözelti türleri, solvatasyon, hidratasyon, Rault kanunu - Çözünürlük Dengesi ve Çözünürlük Çarpımı
Sözlü konu anlatımı, Tartışma, Soru-Cevap
Bl. 13- Bölüm Sonu Soruları 1, 10, 12, 16, 22, 29, 31, 59, 69
DENEY 11_Meyve Suyunda C Vitamini Tayini
13. Hafta
Bl.13– Çözeltiler ve özellikleri:
Çözelti türleri, solvatasyon, hidratasyon, Rault kanunu - Çözünürlük Dengesi ve Çözünürlük Çarpımı
Problem çözümleri, sınıf içi tartışma
Bl. 13- Bölüm Sonu Soruları 1, 10, 12, 16, 22, 29, 31, 59, 69
DENEY 12_Sütte Laktik Asit Tayini
14. Hafta
Konu tekrarı
TELAFİ
Telafi haftasında, ilgili deneye hastalık gibi nedenlerle gelemeyen öğrencilere, mazeretini belgelemek şartıyla ilgili deney yaptırılır. Telafi haftasında öğrenci en fazla 2 deneye katılabilir. Mazereti belgelemek zorunludur.
Dersten başarılı sayılmanın ön koşulu tüm deneylere katılmaktır. Telafi haftasında yapılan deneylerin de raporları hazırlanacaktır.
15. Hafta
Final Sınavı
16. Hafta
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
20
Kısa sınav(lar)
5
20
Derse Devam / Katılım
14
5
Laboratuvar
14
20
Final
1
35
ÖÇ-1
Sayısal sonuçları doğru birimleri ile birlikte ortaya koymak için çevirme faktörlerini kullanır
ÖÇ-2
Kimyanın temel kavramlarını ve ilkelerini bilir
ÖÇ-3
Kimyasal tepkimeleri denkleştirir ve kimyasal tepkimeler ile ilgili hesaplamalar yapar
ÖÇ-4
Maddenin özellikleri ve ölçümünü öğrenir
ÖÇ-5
Kimyasal bağları anlar
ÖÇ-6
Atomlar, atomun elektronik yapısı ve atom kuramını öğrenir
ÖÇ-7
Elementleri ve atom numaraları periyodik tablonun konumu ve elementlerin fiziksel / kimyasal özellikleri arasında ilişki kurar
ÖÇ-8
Farklı derişim birimlerini birbirine dönüştürür; bilinen derişimde çözelti hazırlar ve çözeltilerin konsantrasyonunu ve çözeltideki bir maddenin miktarını hesaplar
ÖÇ-9
Kimyasal reaksiyonların hızını deneysel ve kuramsal yoldan belirler ve bu hızı etkileyen faktörleri irdeler
ÖÇ-10
Temel Kimya dersinde öğrendiği konularla ilgili basit deneyler yaparak deney ve teorinin nasıl bağdaşacağı konusunda bilgi sahibi olur.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme