Öğrencilere bölüm, anabilim dalları, meslek eğitim ve uygulama standartları ve alanla ilgili kurum ve kuruluşlar konusunda bilgi ve beceri kazandırmak.
Ön Koşullar
Derse devam zorunluluğu
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
-
Öğretim Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Nezihe Şengün
Asistanlar
-
Ders Gün,Saat ve Yeri
Bu ders, bu eğitim-öğretim döneminde verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
- Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
Temel Kaynaklar
Ders notu
Diğer Kaynaklar
Tayfur M (2014). Diyetisyenin çalışma rehberi. Hatiboğlu Yayınları, Ankara.
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Beslenme ve Diyetetik Bölümünün ve Anabilim dallarının tanıtımı
Sunum, Anlatım, Tartışma, Soru-cevap
2. Hafta
Dünyada beslenme ve diyetetik eğitimi-öğretimi, uluslararası kurum ve kuruluşlar
Sunum, Anlatım, Tartışma, Soru-cevap
3. Hafta
Türkiye’de beslenme ve diyetetik eğitimi-öğretimi, ulusal kurum ve kuruluşlar
Sunum, Anlatım, Tartışma, Soru-cevap
4. Hafta
Yetişkin hastalıklarında beslenme ve diyetetik uygulamaları, diyetisyenin görevleri
Sunum, Anlatım, Tartışma, Soru-cevap
5. Hafta
Çocuk hastalıklarında beslenme ve diyetetik uygulamaları, diyetisyenin görevleri
Sunum, Anlatım, Tartışma, Soru-cevap
6. Hafta
Toplu Beslenme Sistemlerinde beslenme ve diyetetik uygulamaları, diyetisyenin görevleri
Sunum, Anlatım, Tartışma, Soru-cevap
7. Hafta
Ara Sınav
8. Hafta
Beslenme ve Diyetetik alanında multidisipliner yaklaşımlar
Sunum, Anlatım, Tartışma, Soru-cevap
9. Hafta
Pediatri alanında diyetisyenlik - Konuk
Sunum, Anlatım, Tartışma, Soru-cevap
10. Hafta
Klinik diyetisyenlik - Konuk
Sunum, Anlatım, Tartışma, Soru-cevap
11. Hafta
TBS alanında diyetisyenlik - Konuk
Sunum, Anlatım, Tartışma, Soru-cevap
12. Hafta
Sporcu alanında diyetisyenlik - Konuk
Sunum, Anlatım, Tartışma, Soru-cevap
13. Hafta
Beslenme ve Diyetetik alanında akademisyenlik
Sunum, Anlatım, Tartışma, Soru-cevap
14. Hafta
Final Sınavı
15. Hafta
Final Sınavı
16. Hafta
Final Sınavı
17. Hafta
Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
40
Final
1
60
ÖÇ-1
Diyetisyenin çalışma alanlarını ve etik kurallarını öğrenir.
ÖÇ-2
Beslenme ve diyetetik bilim dalının tarihsel sürecine yönelik bilgi edinir.
ÖÇ-3
Meslek ile ilgili temel bilgileri edinebilecekleri kaynakları tanımlama ve onlara ulaşabilme becerisi kazanır.
ÖÇ-4
Beslenme ve diyetetik bilim dalını tanır.
ÖÇ-5
Farklı ülkelerdeki beslenme ve diyetetik eğitimi hakkında bilgi edinir.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme