Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Mesleki Oryantasyon

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES1004 1 Mesleki Oryantasyon 1/0/0 Z Türkçe 2
Dersin Amacı
Öğrencilere bölüm, anabilim dalları, meslek eğitim ve uygulama standartları ve alanla ilgili kurum ve kuruluşlar konusunda bilgi ve beceri kazandırmak.
Ön Koşullar Derse devam zorunluluğu
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Gözde Ekici
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Bu ders, bu eğitim-öğretim döneminde verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri - Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
Temel Kaynaklar Ders notu
Diğer Kaynaklar

Tayfur M (2014). Diyetisyenin çalışma rehberi. Hatiboğlu Yayınları, Ankara.

Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Beslenme ve Diyetetik Bölümünün ve Anabilim dallarının tanıtımı Sunum, Anlatım, Tartışma, Soru-cevap
2. Hafta Dünyada beslenme ve diyetetik eğitimi-öğretimi, uluslararası kurum ve kuruluşlar Sunum, Anlatım, Tartışma, Soru-cevap
3. Hafta Türkiye’de beslenme ve diyetetik eğitimi-öğretimi, ulusal kurum ve kuruluşlar Sunum, Anlatım, Tartışma, Soru-cevap
4. Hafta Yetişkin hastalıklarında beslenme ve diyetetik uygulamaları, diyetisyenin görevleri Sunum, Anlatım, Tartışma, Soru-cevap
5. Hafta Çocuk hastalıklarında beslenme ve diyetetik uygulamaları, diyetisyenin görevleri Sunum, Anlatım, Tartışma, Soru-cevap
6. Hafta Toplu Beslenme Sistemlerinde beslenme ve diyetetik uygulamaları, diyetisyenin görevleri Sunum, Anlatım, Tartışma, Soru-cevap
7. Hafta Ara Sınav
8. Hafta Beslenme ve Diyetetik alanında multidisipliner yaklaşımlar Sunum, Anlatım, Tartışma, Soru-cevap
9. Hafta Pediatri alanında diyetisyenlik - Konuk Sunum, Anlatım, Tartışma, Soru-cevap
10. Hafta Klinik diyetisyenlik - Konuk Sunum, Anlatım, Tartışma, Soru-cevap
11. Hafta TBS alanında diyetisyenlik - Konuk Sunum, Anlatım, Tartışma, Soru-cevap
12. Hafta Sporcu alanında diyetisyenlik - Konuk Sunum, Anlatım, Tartışma, Soru-cevap
13. Hafta Beslenme ve Diyetetik alanında akademisyenlik Sunum, Anlatım, Tartışma, Soru-cevap
14. Hafta Final Sınavı
15. Hafta Final Sınavı
16. Hafta Final Sınavı
17. Hafta Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum 1 40
Final 1 60


ÖÇ-1Diyetisyenin çalışma alanlarını ve etik kurallarını öğrenir.
ÖÇ-2Beslenme ve diyetetik bilim dalının tarihsel sürecine yönelik bilgi edinir.
ÖÇ-3Meslek ile ilgili temel bilgileri edinebilecekleri kaynakları tanımlama ve onlara ulaşabilme becerisi kazanır.
ÖÇ-4Beslenme ve diyetetik bilim dalını tanır.
ÖÇ-5Farklı ülkelerdeki beslenme ve diyetetik eğitimi hakkında bilgi edinir.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4          
ÖÇ 5