Öğrencilere bölüm, anabilim dalları, meslek eğitim ve uygulama standartları, meslek etiği ve çalışma alanları konusunda bilgi ve beceri kazandırmak.
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
Devam zorunluluğu
Öğretim Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Sevil Nas
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri
Bu ders, bu eğitim-öğretim döneminde verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Anlatım,Tartışma
Temel Kaynaklar
Tayfur M, Barış O, Baştaş NN. Dünyada ve Türkiye'de Beslenme ve Diyetetik Eğitimi- Öğretimi, Diyetisyenin Meslek Etiği, Hatiboğlu Basım ve Yayım San Tic Ltd Şti, Ankara, 2011.
Diğer Kaynaklar
Morris JC. Dietitian's guide to assessment and Documentation, Jones and Bartlett Publishers, Massachussetts, 2011.
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Etik ve bilimsel yayın etiği kavramları
Anlatım,Tartışma
2. Hafta
Meslek etiğinin önemi ve ilkeleri
Anlatım,Tartışma
3. Hafta
Diyetisyenlik mesleği için etik kurallar
Anlatım,Tartışma
4. Hafta
Hasta hakları ve hastalarla iletişimde kurallar
Anlatım,Tartışma
5. Hafta
Diyetisyenlik mesleği için uygulamada karşılaşılan etik sorun örnekleri
Anlatım,Tartışma
6. Hafta
Diyetisyenlik mesleği için uygulamada karşılaşılan etik sorun örnekleri
Anlatım,Tartışma
7. Hafta
Ara Sınav
8. Hafta
Olgu değerlendirme (1. grup)
Tartışma
9. Hafta
Olgu değerlendirme (2. grup)
Tartışma
10. Hafta
Olgu değerlendirme (3. grup)
Tartışma
11. Hafta
Olgu değerlendirme (4. grup)
Tartışma
12. Hafta
Olgu değerlendirme (5. grup)
Tartışma
13. Hafta
Olgu değerlendirme (6. grup)
Tartışma
14. Hafta
Olgu değerlendirme (7. grup)
Tartışma
15. Hafta
Final Sınavı
16. Hafta
Final Sınavı
17. Hafta
Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Kısa sınav(lar)
1
20
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum
1
30
Final
1
50
ÖÇ-1
Beslenme ve diyetetik alanında ulusal ve uluslararası ilkeleri öğrenirler.
ÖÇ-2
Beslenme ve diyetetik alanında meslek etiğini öğrenirler.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme