Hücre tipleri ve hücrenin organizasyonu hakkında bilgi vermek. Makromoleküller ve taşınma aktiviteleri ile hücre bölünmesi konusundaki bilginin yanı sıra, kalıtım, mendel yasaları, kromozom anormalileri, mutasyon ve DNA teknolojisi gibi genetik bilgileri öğretmek. Metabolik bozukluklar ve kanserin beslenme ile ilişkisini anlamak.
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
-
Öğretim Üyeleri
Prof. Dr. Seyhan Altun
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri
Bu ders, bu eğitim-öğretim döneminde verilmemektedir.
Mutasyon ve tamir, DNA teknolojisi, Metabolik Bozukluklar
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14. Hafta
Karsinojenler, kanser ve apoptoz
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15. Hafta
Final sınavı
16. Hafta
Final sınavı
17. Hafta
Final sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
25
Kısa sınav(lar)
1
20
Derse Devam / Katılım
1
5
Final
1
50
ÖÇ-1
Hücre çeşitlerini hücrenin yapı ve organizasyonunu öğrenir.
ÖÇ-2
Hücre yüzeyindeki özelleşmeler ile maddelerin taşınması hakkında bilgi edinir
ÖÇ-3
Hücre bölünme şekillerini ve aşamalarını açıklar. Gelişim ve kalıtımın temel prensiplerini tanımlar.
ÖÇ-4
Mikrobiyal modelleri, mutasyon ve DNA teknolojisini öğrenir.
ÖÇ-5
Metabolik bozukluklar, karsinojenler ve kanser hakkında bilgi edinir ve beslenme ile ilişkisi konusunda bilimsel çıkarım yapabilir.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme