Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Anatomi II

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES2001 2 Anatomi II 2/0/2 Z Türkçe 4
Dersin Amacı
Sindirim sistemin ayrıntılı olarak kavranması, sistemi oluşturan organların birbiriyle olan ilişkilerini, fonksiyonlarını, sinirsel ve vasküler yapılanmaları ve topografik anatomi hakkında gerekli bilginin verilmesidir.
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar Derse devam zorunluluğu
Öğretim Üyeleri Öğr. Gör. Ahmet Taha Demirbaş
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri Pazartesi, 13:00-16:45, CB-03-01
Görüşme Saatleri ve Yeri Pazartesi, 12:30:13:00, CB-03-01
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Konu anlatımı, tartışma, soru-cevap, uygulama
Temel Kaynaklar -Ders Notları,  Anatomi Atlası
Diğer Kaynaklar 1-Putz R, Pabst R. Sobotta atlas of human anatomy Volume 2 12th English Ed. Munich, Urban & Schwarzenberg 1994: 165.

2-Netter FH. Atlas of human anatomy (second edition). USA, Novartis, 1997: 268.

3-Moore KL, Persaud TVN. The Developing Human (Clinically Oriented Embryology). Fifth ed. Philadelphia, WB Saunders Company, 1993: 93-112.

4-Yıldırım M. İnsan Anatomisi. Nobel kitabevi, İstanbul 2003.

5-Arıncı K, Elhan A. Anatomi I, II. Güneş kitabevi, Ankara, 2003.

6-Moore K, AF. Dalley: Clinically oriented anatomy. Fourth ed. Lippincot Williams &Wilkins Company, Philadelphia, 1999  
  
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Sindirim Sistemine Giriş - Ağız ve ağız boşluğu Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
2. Hafta Pharynx, Oesophagus, Gaster, Intestinum tenue, Intestinum crassum Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
3. Hafta Sindirimde eklenti organlar Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
4. Hafta Sinir Sistemine Giriş Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
5. Hafta Medulla spinalis Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
6. Hafta İnen ve çıkan yollar, otonom sinir sistemi Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
7. Hafta Ara sınav
8. Hafta Cerebrum, Diencephalon Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
9. Hafta Truncus encephali, Cerebellum, Bazal ganglionlar Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
10. Hafta Endokrin Sistem 1 Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
11. Hafta Endokrin Sistem 2 Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
12. Hafta Endokrin Sistem 3 Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
13. Hafta Duyu Organları Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
14. Hafta Final Sınavı
15. Hafta Final sınavı
16. Hafta Final sınavı
17. Hafta Final sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 40
Final 1 60


ÖÇ-1Sistematik anatomiyi tanır ve gösterir
ÖÇ-2Sindirim sistemi anatomisini ayrıntılı olarak bilir
ÖÇ-3 Abdomen ve thoraks topografik anatomisini bilir
ÖÇ-4Üst ve alt ekstremite anatomisini bilir
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4