Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Fizyoloji II

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES2002 2 Fizyoloji II 4/0/0 Z Türkçe 4
Dersin Amacı
Organizmanın bölümlerini (hücre-doku-organ-sistem) öğrenecek, bu bölümler arasındaki iletişimi ve bir bütün olarak organizmanın çevreyle olan ilişkisini kavrayacak, yaşamın başlangıcından itibaren gelişimi sağlayan fiziksel ve kimyasal etkenleri tanımlayacak ve canlılığı sürdüren çeşitli özellik ve mekanizmaları açıklamaktır.


Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar Derse devam zorunluluğu
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Alim Nuraydın
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri Perşembe, 09:00-12:45, CB-01-01
Görüşme Saatleri ve Yeri Perşembe, 13:00-13:45, CB-01-01
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Anlatım, tartışma, sunum
Temel Kaynaklar Guyton, AC, Hall, JE (2017). Tıbbi Fizyoloji. Ankara: Güneş Tıp Kitabevleri, 13. basım. 
Diğer Kaynaklar Silverthorn, DU (2016).Human Physiology: An Integrated Approach. Pearson, 7. basım.

Barret, KE., et al. (2016). Ganong’s Review of medical physiology. New York: McGraw-Hill Medical, 25. basım.

Stanfield, CL. (2017). Principles of Human Physiology. Pearson, 6. basım.
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Otonom Sinir Sistemi Anlatım Soru-Cevap Tartışma
2. Hafta Sindirim Sistemi Fizyolojisi Anlatım Soru-Cevap Tartışma
3. Hafta Sindirim Sistemi Fizyolojisi Anlatım Soru-Cevap Tartışma
4. Hafta Merkezi Sinir Sistemi - Duyusal Fonksiyonlar Anlatım Soru-Cevap Tartışma
5. Hafta Görme Fizyolojisi Anlatım Soru-Cevap Tartışma
6. Hafta İşitme ve Tat Fizyolojisi Anlatım Soru-Cevap Tartışma
7. Hafta Ara sınav
8. Hafta Merkezi Sinir Sistemi - Motor Fonksiyonlar Anlatım Soru-Cevap Tartışma
9. Hafta Hipotalamus ve Fonksiyonları Anlatım Soru-Cevap Tartışma
10. Hafta Isı Regülasyonu Anlatım Soru-Cevap Tartışma
11. Hafta Endokrin Fizyolojisi Anlatım Soru-Cevap Tartışma
12. Hafta Endokrin Fizyolojisi Anlatım Soru-Cevap Tartışma
13. Hafta Endokrin Fizyolojisi Anlatım Soru-Cevap Tartışma
14. Hafta Beslenme ve Metabolizma Anlatım Soru-Cevap Tartışma
15. Hafta Final sınavı
16. Hafta Final sınavı
17. Hafta Final sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Kısa sınav(lar) 1 40
Final 1 60


ÖÇ-1Vücuttaki tüm hücre, doku, organ ve sistemlerin çalışma mekanizmalarını öğrenir.
ÖÇ-2İnsan vücudundaki sistemlerin fizyolojisini ve bunların hücresel düzeydeki yapılarını öğrenir.
ÖÇ-3İnsan vücudunda sistemlerin fizyolojisi ile ilgili temel bilgileri ve sistemlerle ilgili temel hastalıkların oluşum nedenleri hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ-4İnsan vücudunda kanın, oksijenin hücreler için önemini ve bunların besinler ile olan ilişkisini kavrar.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4