Organizmanın bölümlerini (hücre-doku-organ-sistem) öğrenecek, bu bölümler arasındaki iletişimi ve bir bütün olarak organizmanın çevreyle olan ilişkisini kavrayacak, yaşamın başlangıcından itibaren gelişimi sağlayan fiziksel ve kimyasal etkenleri tanımlayacak ve canlılığı sürdüren çeşitli özellik ve mekanizmaları açıklamaktır.
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
Derse devam zorunluluğu
Öğretim Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Alim Nuraydın
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri
Perşembe, 09:00-12:45, CB-01-01
Görüşme Saatleri ve Yeri
Perşembe, 13:00-13:45, CB-01-01
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Anlatım, tartışma, sunum
Temel Kaynaklar
Guyton, AC, Hall, JE (2017). Tıbbi Fizyoloji. Ankara: Güneş Tıp Kitabevleri, 13. basım.
Diğer Kaynaklar
Silverthorn, DU (2016).Human Physiology: An Integrated Approach. Pearson, 7. basım.
Barret, KE., et al. (2016). Ganong’s Review of medical physiology. New York: McGraw-Hill Medical, 25. basım.
Stanfield, CL. (2017). Principles of Human Physiology. Pearson, 6. basım.
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Otonom Sinir Sistemi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
2. Hafta
Sindirim Sistemi Fizyolojisi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
3. Hafta
Sindirim Sistemi Fizyolojisi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
4. Hafta
Merkezi Sinir Sistemi - Duyusal Fonksiyonlar
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
5. Hafta
Görme Fizyolojisi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
6. Hafta
İşitme ve Tat Fizyolojisi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
7. Hafta
Ara sınav
8. Hafta
Merkezi Sinir Sistemi - Motor Fonksiyonlar
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
9. Hafta
Hipotalamus ve Fonksiyonları
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
10. Hafta
Isı Regülasyonu
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
11. Hafta
Endokrin Fizyolojisi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
12. Hafta
Endokrin Fizyolojisi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
13. Hafta
Endokrin Fizyolojisi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
14. Hafta
Beslenme ve Metabolizma
Anlatım Soru-Cevap Tartışma
15. Hafta
Final sınavı
16. Hafta
Final sınavı
17. Hafta
Final sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Kısa sınav(lar)
1
40
Final
1
60
ÖÇ-1
Vücuttaki tüm hücre, doku, organ ve sistemlerin çalışma mekanizmalarını öğrenir.
ÖÇ-2
İnsan vücudundaki sistemlerin fizyolojisini ve bunların hücresel düzeydeki yapılarını öğrenir.
ÖÇ-3
İnsan vücudunda sistemlerin fizyolojisi ile ilgili temel bilgileri ve sistemlerle ilgili temel hastalıkların oluşum nedenleri hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ-4
İnsan vücudunda kanın, oksijenin hücreler için önemini ve bunların besinler ile olan ilişkisini kavrar.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme