Bu dersin amacı; Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencilerinin temel kimya bilgilerini geliştirmek, öğrencilere kimyanın temel ilkelerini öğretmek ve laboratuvar becerilerini geliştirmektir.
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
Derse devam zorunluluğu
Öğretim Üyeleri
Doç. Dr. Soner Çubuk
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri
Salı, 09:00-12:45, Ataköy yerleşkesi AK3B0406
Görüşme Saatleri ve Yeri
Salı, 08:30-09:00, Ataköy yerleşkesi AK3B0406
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
-Power Point Sunusu, Digital Yazı Tahtası, Uzaktan Eğitim
Temel Kaynaklar
- Genel Kimya: İlkeler ve Modern Uygulamalar, Cilt II, Yazarlar: Petrucci, Herring, Madura, Bissonnette. Palme Yayıncılık, 10. Baskıdan Çeviri, Aralık 2012.
Diğer Kaynaklar
Ders notu
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Su Kimyası (Adezyon, Kohezyon, Yüzey Gerilimi, Suyun Çözücü etkisi, Suyun Sertliği, İyon Değiştiriciler)
Sözlü konu anlatımı, haftalık ödevler, haftalık laboratuvar uygulaması ve deney raporu yazılması
2. Hafta
Kimyasal Kinetik
Sözlü konu anlatımı, haftalık ödevler, haftalık laboratuvar uygulaması ve deney raporu yazılması
3. Hafta
Kimyasal Denge
Sözlü konu anlatımı, haftalık ödevler, haftalık laboratuvar uygulaması ve deney raporu yazılması
4. Hafta
Asitler ve Bazlar
Sözlü konu anlatımı, haftalık ödevler, haftalık laboratuvar uygulaması ve deney raporu yazılması
5. Hafta
Asitler ve Bazlar
Sözlü konu anlatımı, haftalık ödevler, haftalık laboratuvar uygulaması ve deney raporu yazılması
6. Hafta
Çözünürlük ve İyon Dengeleri
Sözlü konu anlatımı, haftalık ödevler, haftalık laboratuvar uygulaması ve deney raporu yazılması
7. Hafta
Organik Kimyaya Giriş ve Karbon Bileşikleri
Sözlü konu anlatımı, haftalık ödevler, haftalık laboratuvar uygulaması ve deney raporu yazılması
8. Hafta
Vize Sınavı
Sözlü konu anlatımı, haftalık ödevler, haftalık laboratuvar uygulaması ve deney raporu yazılması
9. Hafta
Hibritleşme, Atom Bağları, Fonksiyonel Gruplar
Sözlü konu anlatımı, haftalık ödevler, haftalık laboratuvar uygulaması ve deney raporu yazılması
10. Hafta
Doymuş Hidrokarbonlar; Alkan, Alken ve Alkinler
Sözlü konu anlatımı, haftalık ödevler, haftalık laboratuvar uygulaması ve deney raporu yazılması
11. Hafta
Alkoller ve Eterler, Aldehit ve Ketonlar
Sözlü konu anlatımı, haftalık ödevler, haftalık laboratuvar uygulaması ve deney raporu yazılması
12. Hafta
Karboksilik Asitler ve Esterler
Sözlü konu anlatımı, haftalık ödevler, haftalık laboratuvar uygulaması ve deney raporu yazılması
13. Hafta
Aminler ve Amidler
Sözlü konu anlatımı, haftalık ödevler, haftalık laboratuvar uygulaması ve deney raporu yazılması
14. Hafta
Aromatik Bileşikler
Sözlü konu anlatımı, haftalık ödevler, haftalık laboratuvar uygulaması ve deney raporu yazılması
15. Hafta
Final Sınavı
16. Hafta
Final Sınavı
17. Hafta
Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
30
Laboratuvar
1
10
Final
1
60
ÖÇ-1
Tersinir tepkimeler, heterojen denge, denge sabitleri, Le Chatelier kuralı, dengeye etki eden faktörleri öğrenir
ÖÇ-2
Asit-baz tanımlarını (Arrhenius, Bronsted-Lowry ve Lewis tanımları), asitler ve bazlarda kuvveti, nötralleşmeyi öğrenir
ÖÇ-3
Sistem ve değişkenleri, termodinamiğin sıfırıncı, birinci, ikinci ve üçüncü yasaları, tepkime iç enerjisi, entalpisi, entropi, serbest enerji, Hess yasası hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ-4
Organik bileşiklerin yapılarını molekül orbital teorisine göre açıklar
ÖÇ-5
Organik bileşikleri içerdikleri temel fonksiyonlu gruba göre sınıflandırır
ÖÇ-6
Organik bileşikleri uluslararası kabul gören kurallara göre adlandırır
ÖÇ-7
Organik kimyadaki izomeri türlerini açıklar. Organik bileşiklerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini açıklar
ÖÇ-8
Bir organik bileşiğin aromatik olabilmesi için sahip olması gereken özellikleri açıklar
ÖÇ-9
Organik bileşiklerin elde ediliş yollarını tanır
ÖÇ-10
Derste öğrendiği konularla ilgili basit deneyler yaparak deney ve teorinin nasıl bağdaşacağı konusunda bilgi sahibi olur
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme