Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Beslenme Antropolojisi

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES2004 2 Beslenme Antropolojisi 2/0/0 Z Türkçe 2
Dersin Amacı
Beslenmenin antropolojik olarak değerlendirilmesi ve ülke beslenme alışkanlarını değerlendirmeyi öğrenmektir.
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar Derse devam zorunluluğu
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Sevil Nas
Asistanlar Arş. Gör. Nursena Uyarer
Ders Gün,Saat ve Yeri pazartesi 9:00-10:45 CB03-02
Görüşme Saatleri ve Yeri PAZARTESİ 11:00-12:00 DANIŞMAN ODASI
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Konu anlatımı, tartışma, soru-cevap
Temel Kaynaklar  Merdol TK. Beslenme Antropolojisi. 2. Basım. Ankara: Hatipoğlu Yayınevi. 2012. 

Diğer Kaynaklar

Naguma Y. Japonların Kadim Beslenme Sırrı. 1. Basım. 2018.

Özbek M. Beslenme Kültürü ve İnsan. Ankara: Alter Yayıncılık. 2013.

Gürsoy D. Tarihin Süzgecinde Mutfak Kültürümüz. Oğlak Yayıncılık. 2016.

Hararı YN. Hayvanlardan Tanrılara Sapiens. Çevirmen: Genç E. Kolektif Yayınevi. 2015.

Hararı YN. Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi. Çevirmen: Taneli PN. Kolektif Yayınevi. 2017.

İlin M, Segal E. İnsan Nasıl İnsan Oldu. Çevirmen: İlhan H, Aktan E. Alter Yayıncılık. 2011.

Sosyal Antropoloji.  Editör: Talaş M. 1. Basım. İstanbul: Lisans Yayıncılık. 2014. 

Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Tarihsel süreçte beslenme alışkanlıkları Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
2. Hafta Tarihsel süreçte beslenme alışkanlıkları Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
3. Hafta Beslenmeyi etkileyen faktörler Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
4. Hafta Dinler ve Beslenme Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
5. Hafta Ülkelerin Beslenme Kültürü Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
6. Hafta Ülkelerin Beslenme Kültürü Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
7. Hafta Ülkelerin Beslenme Kültürü Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
8. Hafta Ara Sınav Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
9. Hafta Ülkelerin Beslenme Kültürü Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
10. Hafta Ülkelerin Beslenme Kültürü Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
11. Hafta Ülkelerin Beslenme Kültürü Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
12. Hafta Ülkelerin Beslenme Kültürü Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
13. Hafta Ülkelerin Beslenme Kültürü Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
14. Hafta Ülkelerin Beslenme Kültürü Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
15. Hafta Final sınavı
16. Hafta Final sınavı
17. Hafta Final sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 35
Derse Devam / Katılım 1 15
Final 1 50


ÖÇ-1Beslenmeyi etkileyen faktörleri değerlendirebilir.
ÖÇ-2Ülkemizin bölgelerinin ve farklı ülkelerin beslenme alışkanlıklarını yorumlayabilir
ÖÇ-3Farklı beslenme alışkanlıklarının sağlık üzerine etkilerini değerlendirir
ÖÇ-4Farklı politik ve dini yapılanmaların beslenme alışkanlıkları üzerine etkisini tartışır.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4