Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Beslenmeye Giriş

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES2005 2 Beslenmeye Giriş 2/0/0 Z Türkçe 2
Dersin Amacı
Besinler, besin grupları, sağlıklı beslenme modelleri, sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri, konularında bilgi kazanmaktır.


Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Gözde Ekici
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri Perşembe, 13:00-14:45, C Blok -2. Kat
Görüşme Saatleri ve Yeri Çarşamba 09:00-15:00, SBF, 2. Kat
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Sunum, Soru-cevap, Tartışma

Senkron Ders, Sanal Sınıf

Temel Kaynaklar - Tayfur M, Barış O, Baştaş NN. Dünyada ve Türkiye?de Beslenme ve Diyetetik Eğitim- Öğretimi, Diyetisyenin Meslek Etiği. 1. Baskı, Ankara: Hatiboğlu Yayınevi 2011. 
Diğer Kaynaklar -- EFAD (European Federation of the Associations of Dietetians), ICDA (International Confedaration of Dietetic Associations), IUNS (International Union of Nutritional Sciences) web sayfaları
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Besin, Besin Ögesi, Sağlık Beslenme Tanımları, Önemi Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
2. Hafta Makro Besin Ögeleri Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
3. Hafta Karbonhidratlar Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
4. Hafta Karbonhidratlar Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
5. Hafta Proteinler Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
6. Hafta Proteinler Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
7. Hafta Ara Sınav
8. Hafta Yağlar Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
9. Hafta Yağlar Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
10. Hafta Vitaminler Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
11. Hafta Vitaminler Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
12. Hafta Mineraller Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
13. Hafta Mineraller Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
14. Hafta Su Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
15. Hafta Final sınavı
16. Hafta Final sınavı
17. Hafta Final sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 35
Derse Devam / Katılım 1 15
Final 1 50


ÖÇ-1Beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiyi tanımlayabilmek
ÖÇ-2Karbonhidratların tanımını, yapısını, çeşitlerini, özelliklerini, görevlerini planlayabilmek
ÖÇ-3Proteinlerin tanımını, yapısını, çeşitlerini, özelliklerini, görevlerini örneklendirebilmek
ÖÇ-4Lipitlerin tanımını, yapısını, çeşitlerini, özelliklerini, görevlerini açıklayabilmek
ÖÇ-5Vitaminlerin, minerallerin ve suyun sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini ilişkilendirebilmek
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4          
ÖÇ 5