Besinler, besin grupları, sağlıklı beslenme modelleri, sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri, konularında bilgi kazanmaktır.
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
-
Öğretim Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Gözde Ekici
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri
Perşembe, 13:00-14:45, C Blok -2. Kat
Görüşme Saatleri ve Yeri
Çarşamba 09:00-15:00, SBF, 2. Kat
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Anlatım, Sunum, Soru-cevap, Tartışma
Senkron Ders, Sanal Sınıf
Temel Kaynaklar
- Tayfur M, Barış O, Baştaş NN. Dünyada ve Türkiye?de Beslenme ve Diyetetik Eğitim- Öğretimi, Diyetisyenin Meslek Etiği. 1. Baskı, Ankara: Hatiboğlu Yayınevi 2011.
Diğer Kaynaklar
-- EFAD (European Federation of the Associations of Dietetians), ICDA (International Confedaration of Dietetic Associations), IUNS (International Union of Nutritional Sciences) web sayfaları
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Besin, Besin Ögesi, Sağlık Beslenme Tanımları, Önemi
Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
2. Hafta
Makro Besin Ögeleri
Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
3. Hafta
Karbonhidratlar
Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
4. Hafta
Karbonhidratlar
Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
5. Hafta
Proteinler
Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
6. Hafta
Proteinler
Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
7. Hafta
Ara Sınav
8. Hafta
Yağlar
Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
9. Hafta
Yağlar
Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
10. Hafta
Vitaminler
Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
11. Hafta
Vitaminler
Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
12. Hafta
Mineraller
Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
13. Hafta
Mineraller
Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
14. Hafta
Su
Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
15. Hafta
Final sınavı
16. Hafta
Final sınavı
17. Hafta
Final sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
35
Derse Devam / Katılım
1
15
Final
1
50
ÖÇ-1
Beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiyi tanımlayabilmek
Vitaminlerin, minerallerin ve suyun sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini ilişkilendirebilmek
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme