1) İnsan organizmasında bulunan biyomolekülleri, bu biyomoleküllerin metabolizmalarını, ATP biyosentezini, tüm bunların metabolizmalarını ve homeostaz süreçlerini kontrol eden sistemler arası biyolojik bağlantıları öğretmektir.
2) Hücrede yer alan tüm kimyasal reaksiyonları, moleküler düzeyde tanımlamak ve patolojik durumlarda bu reaksiyonlarda meydana gelen değişimleri açıklamaktır.
3) Biyokimyanın sağlık ve hastalıklardaki rolünün kavranması ve öğrencilerin mesleklerini icra ederken ihtiyaç duydukları temel biyokimya bilgilerine sahip olmalarını sağlamaktır.
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
Derslere en az %70 oranında katılım zorunludur.
Öğretim Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Aras Fahrettin Korkmaz
Asistanlar
---
Ders Gün,Saat ve Yeri
Çarşamba, 13:00-14:45, CB-01-01, Teorik
Görüşme Saatleri ve Yeri
Çarşamba, 13:00-14:45, CB-01-01
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1) Derslerin detaylı olarak anlatılması
2) Her hafta öğretilen konuların detayları kapsamında öğrencilerle soru-cevap yaparak öğrenilen bilgilerin pekiştirilmesi
Temel Kaynaklar
1) Dersin öğretim üyesinin kendi çalışma notlarından ve ulusal+uluslararası kaynaklardan derleyerek hazırladığı detaylı sunumlar
2) Blanco, A., Blanco, G. (2022) "Medical Biochemistry" 2nd Edition, Academic Press.
3) Gürdöl, F. (2021) "Tıbbi Biyokimya" 4. Baskı, Nobel Tıp Kitabevi, İstanbul.
4) Hames, D., Hooper, N. (2005) "Biochemistry" 3rd Edition, Taylor & Francis, London.
Diğer Kaynaklar
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Biyokimya Bilimine Giriş, Kimyasal Bağlar ve Hücre-1
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
2. Hafta
Biyokimya Bilimine Giriş, Kimyasal Bağlar ve Hücre-2
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
3. Hafta
Hücrede Madde Transport Mekanizmaları, Su-Asit-Baz ve Tampon Çözeltiler-Enzimler
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
4. Hafta
Aminoasitler ve Proteinlerin Yapı ve Fonksiyonları+Metabolizmaları-1
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
5. Hafta
Aminoasitler ve Proteinlerin Yapı ve Fonksiyonları+Metabolizmaları-2
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
6. Hafta
Karbonhidratların Yapı ve Fonksiyonları+Metabolizmaları-1
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
7. Hafta
Karbonhidratların Yapı ve Fonksiyonları+Metabolizmaları-2
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
8. Hafta
Ara Sınav
Sınav
9. Hafta
Lipidlerin Yapı ve Fonksiyonları+Metabolizmaları-1
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
10. Hafta
Lipidlerin Yapı ve Fonksiyonları+Metabolizmaları-2
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
11. Hafta
Vitaminler-1
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
12. Hafta
Vitaminler-2
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
13. Hafta
Hormonlar-1
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
14. Hafta
Hormonlar-2
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
15. Hafta
Final Sınavı
Sınav
16. Hafta
Final Sınavı
Sınav
17. Hafta
Final Sınavı
Sınav
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
40
Final
1
60
ÖÇ-1
1) Biyokimya biliminin tanımını ve temel biyokimya kavramlarını öğretir.
ÖÇ-2
2) Organizmada bulunan biyomoleküllerin yapısını-işlevini ve birbiriyle olan ilişkilerini tanımlar.
ÖÇ-3
3) Sağlıklı bir insandaki temel metabolik olayları kavrar ve bunların hastalıkları olan ilişkilerini ve bunların homeostaz mekanizmalarla düzeltilme süreçlerini öğretir.
5) Metabolik reaksiyonların enzimatik prensiplerini ve hormonların metabolik süreçlere olan etkilerini öğretir.
ÖÇ-6
6) ATP üretimini, vitaminlerin fonksiyonlarını ve de sinyal iletim mekanizmalarını anlatır.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme