1) Biyomoleküllerin yapısını ve bu biyomoleküllerin yer aldığı ve değişime uğradığı reaksiyonları anlatır.
2) Metabolik yolakları ve bunların kontrol mekanizmalarını tanımlar.
3) Enzimlerin, hormonların ve diğer tüm biyomoleküllerin önemini, birbirleriyle ilişkilerini beslenme ve insan sağlığı açısından yorumlayabilme kabiliyetini kazandırır.
4) İnsan vücudunda meydana gelen biyokimyasal reaksiyonların yol açtığı değişikliklerle sebep-sonuç ilişkisi kurarak çeşitli hastalıklar ile beslenme bozukluğu ilişkilerini belirtir.
Ön Koşullar
BES2006 Biyokimya dersini almış olmak (2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Güz döneminde yeni kayıt yaptırmış öğrenciler için geçerlidir).
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
Derslere en az %70 katılım zorunludur.
Öğretim Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Aras Fahrettin Korkmaz
Asistanlar
---
Ders Gün,Saat ve Yeri
Bu ders bu dönem verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri
---
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1) Derslerin detaylı olarak anlatılması
2) Her hafta öğretilen konuların detayları kapsamında öğrencilerle soru-cevap yaparak öğrenilen bilgilerin pekiştirilmesi
Temel Kaynaklar
1) Dersin öğretim üyesinin kendi çalışma notlarından ve ulusal+uluslararası kaynaklardan derleyerek hazırladığı detaylı sunumlar
2) Blanco, A., Blanco, G. (2017) "Medical Biochemistry" 2nd Edition, Elsevier.
3) Aksoy, M. (2022) "Beslenme Biyokimyası" 7. Baskı, Ankara Nobel Tıp Kitabevleri, Ankara.
4) Gürdöl, F. (2021) "Tıbbi Biyokimya" 4. Baskı, Nobel Tıp Kitabevi, İstanbul.
Diğer Kaynaklar
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Beslenme Biyokimyasına Giriş
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
2. Hafta
Aminoasitler-Polipeptidler-Proteinler ve Metabolizmaları-1
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
3. Hafta
Aminoasitler-Polipeptidler-Proteinler ve Metabolizmaları-2
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
4. Hafta
Karbonhidratlar ve Metabolizmaları-1
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
5. Hafta
Karbonhidratlar ve Metabolizmaları-2
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
6. Hafta
Karbonhidratlar ve Metabolizmaları-3
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
7. Hafta
Ara sınav
Sınav
8. Hafta
Lipidler ve Metabolizmaları-1
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
9. Hafta
Lipidler ve Metabolizmaları-2
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
10. Hafta
Enzimlerin Yapısı ve Sınıflandırılmaları-1
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
11. Hafta
Enzimlerin Yapısı ve Sınıflandırılmaları-2
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
12. Hafta
Hemoglobin
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
13. Hafta
Membranlar-1
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
14. Hafta
Membranlar-2
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
15. Hafta
Final sınavı
Sınav
16. Hafta
Final sınavı
Sınav
17. Hafta
Final sınavı
Sınav
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
40
Final
1
60
ÖÇ-1
1) Canlı organizmadaki biyokimyasal reaksiyonlar ile metabolik süreçleri açıklar-öğretir.
ÖÇ-2
2) İnsan vücudunda oluşan biyokimyasal reaksiyonları ve de herhangi bir hastalık meydana geldiğinde bunun biyokimyasal zeminini açıklar.
ÖÇ-3
3) Biyomoleküllerin yapılarını dikkate alarak metabolizmayı açıklar ve metabolizmayı insanın beslenmesiyle ilişkilendirir.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme