1) İnsanlarda enfeksiyon-bulaş hastalık etkenleri olan bakteri, küf, maya, virüs, prion, viroid ve parazitler gibi mikroorganizmaların genel özelliklerini tanımak
2) Enfeksiyonların bulaş ve korunma yollarını tanımak
3) Tüm patojenerin meydana getirdiği enfeksiyonlar hakkında bilgi sahibi olmak
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
Teorik derslerde en az %70, Laboratuvar uygulamalarında ise en az %80 oranında derse katılım zorunludur.
Öğretim Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Aras Fahrettin Korkmaz
Asistanlar
-
Ders Gün,Saat ve Yeri
Bu ders bu dönem verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri
------
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1) Derslerin detaylı olarak anlatılması
2) Her hafta öğretilen konuların detayları kapsamında öğrencilerle soru-cevap yaparak öğrenilen bilgilerin pekiştirilmesi
3) Laboratuvar uygulamalarında öğrencilere öğretilen konuların pratiğinin öğretilmesi ve öğrenciye ilgili pratiklerin yaptırılması
Temel Kaynaklar
1) Dersin öğretim üyesinin kendi çalışma notlarından ve ulusal+uluslararası kaynaklardan derleyerek hazırladığı detaylı sunumlar
2) Murray, P.R., Rosenthal, K.S., Pfaller, M.A. (2016) "Medical Microbiology" Çeviren: Us, A.D., Başustaoğlu, A. Tıbbi Mikrobiyoloji, Seventh Edition, Elsevier, USA
Diğer Kaynaklar
-
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Mikrobiyoloji'ye Giriş (Mikrobiyoloji'de Geçen Temel Kavram ve Terimler-1
Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap
Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Uygulama Yaptırılması
2. Hafta
Mikrobiyoloji'ye Giriş (Mikrobiyoloji'de Geçen Temel Kavram ve Terimler-2
Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap
Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Uygulama Yaptırılması
3. Hafta
Mikroskopi ve In Vitro Kültür-1
Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap
Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Uygulama Yaptırılması
4. Hafta
Mikroskopi ve In Vitro Kültür-2
Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap
Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Uygulama Yaptırılması
5. Hafta
Bakteriyoloji, Bakterilerin Genel Özellikleri ve Bakteriyel Enfeksiyonlar-1
Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap
Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Uygulama Yaptırılması
6. Hafta
Bakteriyoloji, Bakterilerin Genel Özellikleri ve Bakteriyel Enfeksiyonlar-2
Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap
Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Uygulama Yaptırılması
7. Hafta
Mikoloji, Fungusların Genel Özellikleri ve Fungal Enfeksiyonlar-1
Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap
Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Uygulama Yaptırılması
8. Hafta
Mikoloji, Fungusların Genel Özellikleri ve Fungal Enfeksiyonlar-2
Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap
Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Uygulama Yaptırılması
9. Hafta
Viroloji, Virüslerin Genel Özellikleri ve Viral Enfeksiyonlar-1
Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap
Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Uygulama Yaptırılması
10. Hafta
Ara sınav
Sınav
11. Hafta
Viroloji, Virüslerin Genel Özellikleri ve Viral Enfeksiyonlar-2
Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap
Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Uygulama Yaptırılması
12. Hafta
Parazitoloji, Parzitlerin Genel Özellikleri ve Paraziter Enfeksiyonlar-1
Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap
Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Uygulama Yaptırılması
13. Hafta
Parazitoloji, Parzitlerin Genel Özellikleri ve Paraziter Enfeksiyonlar-2
Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap
Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Uygulama Yaptırılması
14. Hafta
İmmünoloji, Aşılar, Sterilizasyon, Dezenfeksiyon ve Antisepsi
Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap
Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Uygulama Yaptırılması
15. Hafta
Final sınavı
Sınav
16. Hafta
Final sınavı
Sınav
17. Hafta
Final sınavı
Sınav
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
40
Final
1
60
ÖÇ-1
1) Mikrobiyolojinin önemini ve mikrobiyolojik kavramların tüm detaylarını tanımlar. Bakteri, küf, maya, virüs, viroid, prion, protozoon ve helmintlerin genel ve yapısal özelliklerini, biyokimyasal-metabolik-fizyolojik süreçlerini tanımlar ve kavrar. İmmünolojik mekanizmaları, sterilizasyon-dezenfeksiyon-antisepsi uygulamalarını tanımlar.
ÖÇ-2
2) Mikrobiyoloji laboratuvarı uygulamaları kapsamında kültür ortamı hazırlama ve izolasyon süreçlerini, mikroorganizmaların boyama yöntemlerini, mikroorganizma boyutlandırılmasını, mikroorganizmaların mikro ve makromorfolojik görünümlerini, klinik örnek alma detaylarını tanımlar ve kavrar.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme