Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Genel Mikrobiyoloji

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES3002 3 Genel Mikrobiyoloji 2/0/2 Z Türkçe 3
Dersin Amacı
1) İnsanlarda enfeksiyon-bulaş hastalık etkenleri olan bakteri, küf, maya, virüs, prion, viroid ve parazitler gibi mikroorganizmaların genel özelliklerini tanımak

2) Enfeksiyonların bulaş ve korunma yollarını tanımak 

3) Tüm patojenerin meydana getirdiği enfeksiyonlar hakkında bilgi sahibi olmak
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar Teorik derslerde en az %70, Laboratuvar uygulamalarında ise en az %80 oranında derse katılım zorunludur.
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Aras Fahrettin Korkmaz
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Bu ders bu dönem verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri ------
Öğretim Yöntem ve Teknikleri 1) Derslerin detaylı olarak anlatılması

2) Her hafta öğretilen konuların detayları kapsamında öğrencilerle soru-cevap yaparak öğrenilen bilgilerin pekiştirilmesi

3) Laboratuvar uygulamalarında öğrencilere öğretilen konuların pratiğinin öğretilmesi ve öğrenciye ilgili pratiklerin yaptırılması
Temel Kaynaklar 1) Dersin öğretim üyesinin kendi çalışma notlarından ve ulusal+uluslararası kaynaklardan derleyerek hazırladığı detaylı sunumlar

2) Murray, P.R., Rosenthal, K.S., Pfaller, M.A. (2016) "Medical Microbiology" Çeviren: Us, A.D., Başustaoğlu, A. Tıbbi Mikrobiyoloji, Seventh Edition, Elsevier, USA

 
Diğer Kaynaklar -
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Mikrobiyoloji'ye Giriş (Mikrobiyoloji'de Geçen Temel Kavram ve Terimler-1 Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Uygulama Yaptırılması
2. Hafta Mikrobiyoloji'ye Giriş (Mikrobiyoloji'de Geçen Temel Kavram ve Terimler-2 Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Uygulama Yaptırılması
3. Hafta Mikroskopi ve In Vitro Kültür-1 Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Uygulama Yaptırılması
4. Hafta Mikroskopi ve In Vitro Kültür-2 Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Uygulama Yaptırılması
5. Hafta Bakteriyoloji, Bakterilerin Genel Özellikleri ve Bakteriyel Enfeksiyonlar-1 Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Uygulama Yaptırılması
6. Hafta Bakteriyoloji, Bakterilerin Genel Özellikleri ve Bakteriyel Enfeksiyonlar-2 Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Uygulama Yaptırılması
7. Hafta Mikoloji, Fungusların Genel Özellikleri ve Fungal Enfeksiyonlar-1 Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Uygulama Yaptırılması
8. Hafta Mikoloji, Fungusların Genel Özellikleri ve Fungal Enfeksiyonlar-2 Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Uygulama Yaptırılması
9. Hafta Viroloji, Virüslerin Genel Özellikleri ve Viral Enfeksiyonlar-1 Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Uygulama Yaptırılması
10. Hafta Ara sınav Sınav
11. Hafta Viroloji, Virüslerin Genel Özellikleri ve Viral Enfeksiyonlar-2 Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Uygulama Yaptırılması
12. Hafta Parazitoloji, Parzitlerin Genel Özellikleri ve Paraziter Enfeksiyonlar-1 Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Uygulama Yaptırılması
13. Hafta Parazitoloji, Parzitlerin Genel Özellikleri ve Paraziter Enfeksiyonlar-2 Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Uygulama Yaptırılması
14. Hafta İmmünoloji, Aşılar, Sterilizasyon, Dezenfeksiyon ve Antisepsi Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Uygulama Yaptırılması
15. Hafta Final sınavı Sınav
16. Hafta Final sınavı Sınav
17. Hafta Final sınavı Sınav
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 40
Final 1 60


ÖÇ-11) Mikrobiyolojinin önemini ve mikrobiyolojik kavramların tüm detaylarını tanımlar. Bakteri, küf, maya, virüs, viroid, prion, protozoon ve helmintlerin genel ve yapısal özelliklerini, biyokimyasal-metabolik-fizyolojik süreçlerini tanımlar ve kavrar. İmmünolojik mekanizmaları, sterilizasyon-dezenfeksiyon-antisepsi uygulamalarını tanımlar.
ÖÇ-22) Mikrobiyoloji laboratuvarı uygulamaları kapsamında kültür ortamı hazırlama ve izolasyon süreçlerini, mikroorganizmaların boyama yöntemlerini, mikroorganizma boyutlandırılmasını, mikroorganizmaların mikro ve makromorfolojik görünümlerini, klinik örnek alma detaylarını tanımlar ve kavrar.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2