Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Beslenme İlkeleri ve Uygulamaları I

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES3003 3 Beslenme İlkeleri ve Uygulamaları I 5/0/4 Z Türkçe 9
Dersin Amacı
Karbonhidratlar, proteinler ve lipitlerin gıda kaynaklarının, sindirim-emilim özelliklerinin, gereksinimlerinin ve hastalıkların önlenmesindeki rollerinin; mikrobesinler ve suyun fonksiyonlarının, gıda kaynaklarının, emilim, taşınma, depolama, atım özelliklerinin, gereksinimlerinin, yetersiz veya aşırı alımdan kaynaklanan hastalık / bozuklukların; enerji dengesi ve vücut kompozisyonunun tanımlanması, vücut yağının çok fazla veya çok az olmasından kaynaklanan sağlık problemlerinin; diyet ve fiziksel aktivite kayıtları tutularak besin alımının ve enerji dengesinin nasıl değerlendirileceğinin; medyada beslenme ile ilgili doğru veya yanıltıcı bilgilerin ayırt edilmesi bir web sitesinin güvenilir olup olmadığına karar verme, kanıta dayalı bilimsel verilere ulaşma konularında temel bilgi ve kavramların öğrenilmesi.
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar Derse devam zorunluluğu
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Gözde Ekici
Asistanlar Arş. Gör. Nursena Uyarer
Ders Gün,Saat ve Yeri Bu ders, bu eğitim-öğretim döneminde verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri Öğretim Üyesinin ismi, Gün, XX.XX-XX.XX, xxx Yerleşkesi Ofis no
Öğretim Yöntem ve Teknikleri - Anlatım

- Soru Cevap
Temel Kaynaklar Ders notları
Diğer Kaynaklar - İnsanda Beslenme Esasları (2023). Editör: A. Stewart Truswell , Jim Mann, Çeviri Editörleri: Doç. Dr. Meltem Soylu, Prof. Dr. Fatma, 1. Baskı, ISBN: 9786257564861, Ankara Nobel Tıp Kitabevleri.

- Beslenme İlkeleri 1-2 (2021). Editör: Prof. Dr. Neriman İnanç. Hedef CS Yayıncılık. 

- Temel Beslenme Bilimi Uygulamaları (2021). Ankara Nobel Tıp Kitabevleri, 1. Baskı, Ankara.
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Karbonhidratlar: Özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar Anlatım, tartışma
2. Hafta Karbonhidratlar: Özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar Anlatım, tartışma
3. Hafta Karbonhidratlar: Özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar Anlatım, tartışma
4. Hafta Karbonhidratlar, Proteinlere giriş Anlatım, tartışma
5. Hafta Proteinler: Özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar Anlatım, tartışma
6. Hafta Proteinler: Özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar Anlatım, tartışma
7. Hafta Lipidler: Özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar Anlatım, tartışma
8. Hafta Lipidler: Özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar Anlatım, tartışma
9. Hafta Ara sınav Ara sınav
10. Hafta Ölçü alma, genel laboratuvar kuralları Pratik Uygulama
11. Hafta Karbonhidratlarda meydana gelen kimyasal reaksiyonlar Pratik Uygulama
12. Hafta Proteinlerde meydana gelen kimyasal reaksiyonlar Pratik Uygulama
13. Hafta Lipidlerde meydana gelen kimyasal reaksiyonlar Pratik Uygulama
14. Hafta Sebze ve meyvelerde meydana gelen kimyasal reaksiyonlar, Renk değişimi Pratik Uygulama
15. Hafta Final sınavı
16. Hafta Final sınavı
17. Hafta Final sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 30
Kısa sınav(lar) 2 10
Laboratuvar 6 20
Final 1 40


ÖÇ-1Enerji ve makro besin ögelerinin (karbonhidrat, protein, yağ̆) sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini kavrar.
ÖÇ-2Besinleri enerji, karbonhidrat, protein ve yağ içerikleri açısından karşılaştırır ve değerlendirir. Farklı yaş ve cinsiyete göre günlük enerji, karbonhidrat, protein ve yağ gereksinmeleri ile bunların sağlanabileceği besinlerin tür ve miktarını bilir.
ÖÇ-3Beslenme durumunun saptanmasında, bireysel besin tüketim kayıtları ve fiziksel aktivite kayıt yöntemlerini uygular.
ÖÇ-4Besin ögelerinin günlük tüketim miktarlarını saptar ve önerilere göre karşılaştırma yapar, genel beslenme durumu, beslenme alışkanlıklarını değerlendirir, diyet örüntüsünü yorumlar.
ÖÇ-5Sağlıklı beslenme için besin ve besin gruplarına yönelik öneriler geliştirir.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4          
ÖÇ 5