- Fennema OR (Ed.). Food Chemistry. Thirth Edition, Marcel Dekker Inc., 1996.
- Bilişli, A. Gıda Kimyası. Sidas Medya, 2015.
Diğer Kaynaklar
-James C.S. Analytical Chemistry of Food. Aspen Publisher Inc., Maryland, 1999.
-Mc Williams M. Foods, Experimental Perspectives. Fourth edition, Prentice Hall, New Jersey, 2001.
-Gaman P.M., Sherrington K.B. The Science of Food. Fourth Edition, Butter-Heinemann, Oxford, 2000.
- Miller D.D. Food Chemistry: A Laboratory Manual. John Wiley and Sons Inc. New York, 1998.
-Christen G.L. Scott Smith J (Eds). Food Chemistry: Principles and Applications, Science Technology System (sTs). West Sacromento, California, 2000.
-Coultate T.P. Food: The Chemistry of Its Compenents. The Royal Society of Chemistry, 1995.
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Su ve özellikleri
Sözlü Anlatım
2. Hafta
Suyun özellikleri ve laboratuvar uygulamaları
Sözlü Anlatım, Laboratuvar
3. Hafta
Karbonhidratlar ve laboratuvar uygulamaları
Sözlü Anlatım, Laboratuvar
4. Hafta
Karbonhidratlar ve laboratuvar uygulamaları
Sözlü Anlatım, Laboratuvar
5. Hafta
Karbonhidratlar ve laboratuvar uygulamaları
Sözlü Anlatım, Laboratuvar
6. Hafta
Yağlar ve laboratuvar uygulamaları
Sözlü Anlatım, Laboratuvar
7. Hafta
Yağlar ve laboratuvar uygulamaları
Sözlü Anlatım, Laboratuvar
8. Hafta
Vize Sınavı
Sınav
9. Hafta
Proteinler ve laboratuvar uygulamaları
Sözlü Anlatım, Laboratuvar
10. Hafta
Proteinler ve laboratuvar uygulamaları
Sözlü Anlatım, Laboratuvar
11. Hafta
Enzimler ve laboratuvar uygulamaları
Sözlü Anlatım, Laboratuvar
12. Hafta
Besinlerin yapılarındaki pigmentler
Sözlü Anlatım, Laboratuvar
13. Hafta
Besinlerin yapılarındaki tat - koku bileşenleri
Sözlü Anlatım, Laboratuvar
14. Hafta
Kolloid sistemler
Sözlü Anlatım, Laboratuvar
15. Hafta
Final Sınavı
Sınav
16. Hafta
Final Sınavı
Sınav
17. Hafta
Final Sınavı
Sınav
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
25
Derse Devam / Katılım
1
10
Laboratuvar
1
25
Final
1
40
ÖÇ-1
Besinlerin yapısında bulunan karbonhidrat, protein, yağ, enzim, pigment, tat ve koku bileşenlerinin fiziksel, kimyasal ve fonksiyonel özelliklerini öğrenir.
ÖÇ-2
Besinin kalitesini etkileyen fiziksel ve kimyasal reaksiyonları anlar.
ÖÇ-3
Besinle ilgili temel analizlerin ilkesini kavrar
ÖÇ-4
Besin analizlerinde temel nitel/nicel yöntemleri kullanma becerisi kazanır.
ÖÇ-5
Analiz sonuçlarını, öğretilen bilgiler çerçevesinde yorumlayarak, yazılı ve sözlü olarak açıklar.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme