Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Besin Kimyası ve Uygulamaları I

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES3004 3 Besin Kimyası ve Uygulamaları I 2/0/2 Z Türkçe 5
Dersin Amacı
Ana besin içeriklerinin kimyasal yapıları, besinlerin işlenme ve saklanması sırasında oluşan içerik değişimlerinin öğretilmesini sağlamaktır.
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Sezen Sevdin
Asistanlar Arş. Gör. Nursena Uyarer
Ders Gün,Saat ve Yeri Bu ders, bu eğitim öğretim yarıyılında verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri -
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Sözlü Anlatım, Soru-Cevap, Laboratuvar uygulamaları
Temel Kaynaklar - Fennema OR (Ed.). Food Chemistry. Thirth Edition, Marcel Dekker Inc., 1996.

- Bilişli, A. Gıda Kimyası. Sidas Medya, 2015.
Diğer Kaynaklar -James C.S. Analytical Chemistry of Food. Aspen Publisher Inc., Maryland, 1999.

-Mc Williams M. Foods, Experimental Perspectives. Fourth edition, Prentice Hall, New Jersey, 2001.

-Gaman P.M., Sherrington K.B. The Science of Food. Fourth Edition, Butter-Heinemann, Oxford, 2000.



- Miller D.D. Food Chemistry: A Laboratory Manual. John Wiley and Sons Inc. New York, 1998.



-Christen G.L. Scott Smith J (Eds). Food Chemistry: Principles and Applications, Science Technology System (sTs). West Sacromento, California, 2000.

-Coultate T.P. Food: The Chemistry of Its Compenents. The Royal Society of Chemistry, 1995.

 
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Su ve özellikleri Sözlü Anlatım
2. Hafta Suyun özellikleri ve laboratuvar uygulamaları Sözlü Anlatım, Laboratuvar
3. Hafta Karbonhidratlar ve laboratuvar uygulamaları Sözlü Anlatım, Laboratuvar
4. Hafta Karbonhidratlar ve laboratuvar uygulamaları Sözlü Anlatım, Laboratuvar
5. Hafta Karbonhidratlar ve laboratuvar uygulamaları Sözlü Anlatım, Laboratuvar
6. Hafta Yağlar ve laboratuvar uygulamaları Sözlü Anlatım, Laboratuvar
7. Hafta Yağlar ve laboratuvar uygulamaları Sözlü Anlatım, Laboratuvar
8. Hafta Vize Sınavı Sınav
9. Hafta Proteinler ve laboratuvar uygulamaları Sözlü Anlatım, Laboratuvar
10. Hafta Proteinler ve laboratuvar uygulamaları Sözlü Anlatım, Laboratuvar
11. Hafta Enzimler ve laboratuvar uygulamaları Sözlü Anlatım, Laboratuvar
12. Hafta Besinlerin yapılarındaki pigmentler Sözlü Anlatım, Laboratuvar
13. Hafta Besinlerin yapılarındaki tat - koku bileşenleri Sözlü Anlatım, Laboratuvar
14. Hafta Kolloid sistemler Sözlü Anlatım, Laboratuvar
15. Hafta Final Sınavı Sınav
16. Hafta Final Sınavı Sınav
17. Hafta Final Sınavı Sınav
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 25
Derse Devam / Katılım 1 10
Laboratuvar 1 25
Final 1 40


ÖÇ-1Besinlerin yapısında bulunan karbonhidrat, protein, yağ, enzim, pigment, tat ve koku bileşenlerinin fiziksel, kimyasal ve fonksiyonel özelliklerini öğrenir.
ÖÇ-2Besinin kalitesini etkileyen fiziksel ve kimyasal reaksiyonları anlar.
ÖÇ-3Besinle ilgili temel analizlerin ilkesini kavrar
ÖÇ-4Besin analizlerinde temel nitel/nicel yöntemleri kullanma becerisi kazanır.
ÖÇ-5Analiz sonuçlarını, öğretilen bilgiler çerçevesinde yorumlayarak, yazılı ve sözlü olarak açıklar.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4          
ÖÇ 5