Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.

Beslenme ve Diyetetik Programı Ana Sayfası / Program Ders Planı / Sağlık Bilimleri İçin Akademik İngilizce I

Sağlık Bilimleri İçin Akademik İngilizce I

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES3005 3 Sağlık Bilimleri İçin Akademik İngilizce I 3/0/0 Z Türkçe 3
Dersin Amacı

Dersin genel amacı beslenme ve diyetetik alanında istihdam edilecek öğrencilerin iş yaşamlarında İngilizce iletişim ortamında alan odaklı kelime bilgisi ve bağlamları ekleyerek dili etkin kullanabilmesini sağlamaktır. Ayrıca, okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerinin alan odaklı konular işlenerek aşama aşama iyileştirimesi hedeflenmektedir. İlgili becerilerin geliştirilebilmesi için okuduğunu anlama, terminoloji ve dinlediğini anlama çalışmalarının yanı sıra öğrencilerin ile yazılı ve sözlü ürünler çıkarılmaları beklenmektedir.

 

BES 3005 dersi ayrıca öğrencileri(n);


okuma becerilerini geliştirmeyi, eleştirel düşünmeye teşvik etmeyi, okur-yazar olarak farkındalıklarını arttirmayı, etkili iletişimciler haline getirmeyi,

dönemin sonunda,
sözlü ve yazılı olarak dili bağlamında anlayabilmelerini,

sözlü ve yazılı iletişim kurup sürdürebilmelerini hedeflemektedir
Ön Koşullar Yok
Eş Koşullar Derse devam
Özel Koşullar Yok
Öğretim Üyeleri Öğr. Gör. Dr. Sinan Bataklar
Asistanlar Arş. Gör. Rümeysa Özçalkap
Ders Gün,Saat ve Yeri Cuma, 12:00-14:45, Şirinevler Yerleşkesi, HF B2
Görüşme Saatleri ve Yeri Cuma, 10:00-10:45, Şirinevler, YDB-706
Öğretim Yöntem ve Teknikleri İletişimsel Dil Öğretimi Teknikleri
Temel Kaynaklar Christaki, A & Dooley, J. (2018), Career Paths Nutrition and Dietetics, Express Publishing, Berkshire, UK
Diğer Kaynaklar derlenmiş, güncel diğer kaynaklar
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Akademik Kayıt İletişimsel Dil Öğretimi Teknikleri
2. Hafta Meyve, sebze, tahıl ve et temaları bağlamında dört dil becerisi ışığında iletişimsel aktiviteler ve bilgisel girdiler İletişimsel Dil Öğretimi Teknikleri
3. Hafta Kümse hayvanları, süt ürünleri, balık ve unlu ürünlertemaları bağlamında dört dil becerisi ışığında iletişimselaktiviteler ve bilgisel girdiler İletişimsel Dil Öğretimi Teknikleri
4. Hafta İçecekler, kurutulmuş meyve ve kabuklu yemiş ve organik yiyecekler ve insan anatomisi temaları bağlamında dört dil becerisi ışığında iletişimsel aktiviteler ve bilgisel girdiler İletişimsel Dil Öğretimi Teknikleri
5. Hafta Sindirim sistemi teması bağlamında dört dil becerisi ışığında iletişimsel aktiviteler ve bilgisel girdiler İletişimsel Dil Öğretimi Teknikleri
6. Hafta Sinir sistemi teması bağlamında dört dil becerisi ışığında iletişimsel aktiviteler ve bilgisel girdiler İletişimsel Dil Öğretimi Teknikleri
7. Hafta Ara sınav İletişimsel Dil Öğretimi Teknikleri
8. Hafta Endokrin sistemi teması bağlamında dört dil becerisi ışığında iletişimselaktiviteler ve bilgisel girdiler İletişimsel Dil Öğretimi Teknikleri
9. Hafta Hamilelik ve emzirme temaları bağlamında dört dil becerisi ışığında iletişimsel aktiviteler ve bilgisel girdiler İletişimsel Dil Öğretimi Teknikleri
10. Hafta Çocuk beslenmesi teması bağlamında dört dil becerisi ışığında iletişimsel aktiviteler ve bilgisel girdiler İletişimsel Dil Öğretimi Teknikleri
11. Hafta Bebek ve okul öncesi beslenmesi temaları bağlamında dört dil becerisi ışığında iletişimsel aktiviteler ve bilgisel girdiler İletişimsel Dil Öğretimi Teknikleri
12. Hafta Çocuk ve ergenlik öncesi beslenme temaları bağlamında dört dil becerisi ışığında iletişimsel aktiviteler ve bilgisel girdiler İletişimsel Dil Öğretimi Teknikleri
13. Hafta Ergenlik döneminde beslenme ve yetişkin beslenmesi temaları bağlamında dört dil becerisi ışığında iletişimselaktiviteler ve bilgisel girdiler İletişimsel Dil Öğretimi Teknikleri
14. Hafta Yaşlılık döneminde beslenme ve vejetaryen beslenme temaları bağlamında dört dil becerisi ışığında iletişimselaktiviteler ve bilgisel girdiler İletişimsel Dil Öğretimi Teknikleri
15. Hafta
16. Hafta
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 30
Kısa sınav(lar) 2 20
Final 1 50


ÖÇ-1Sağlık ile ilgili konularda İngilizce fikir üretip tartışabilir.
ÖÇ-2Sağlıkla ilgili gündelik yaşamda gerçekleşebilecek durumları/olayları dinleyebilir.
ÖÇ-3 Hastayı belli bir süre izleyip tıbbi belgeleri kaydedebilir.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3