Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Genel İktisat

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES3006 Genel İktisat 2/0/0 SA Türkçe 3
Dersin Amacı
Ekonominin temel kavramları, temel ekonomik sorunlar, ekonomik sistemler, fiyat teorisine giriş, tüketici dengesi, firma teorisi ve milli muhasebe kavramları, makro ekonominin temel kavramları, temel makro ekonomik sorunlar olarak ekonominin işleyişinin teorik olarak öğretilmesi ve uygulamalı çalışmalara zemin hazırlayacak teorik eğitimin verilmesi.
Ön Koşullar Yok
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar Dersin alınabilmesi için öğrenciden beklenen asgari yeterlilikler.(Örnekler: Yabancı dil seviyesi, derse devam, önceden edindiği kurumsal yeterlilikler vs. gibi)
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Derya Bilgin
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri Bu ders, bu eğitim öğretim yarıyılında verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri -
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Sözlü anlatım, tartışma, problem çözümü
Temel Kaynaklar - Ertek, T. (2019). Temel Ekonomi (Basından Örneklerle), Beta Yayınları, İstanbul.

Diğer Kaynaklar
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Ekonominin kapsamı ve metodolojisi Sözlü anlatım, Tartışma
2. Hafta Piyasa Ekonomisinin Genel Değerlendirilmesi Sözlü anlatım, Tartışma
3. Hafta Fiyat Mekanizması: Talep, Arz Sözlü anlatım, Tartışma
4. Hafta Piyasa Dengesi Sözlü anlatım, Tartışma
5. Hafta Esneklik Sözlü anlatım, Soru çözümü
6. Hafta Tüketici Davranışı Teorisi Sözlü anlatım, Soru çözümü
7. Hafta Piyasa Türleri Sözlü anlatım, Soru çözümü
8. Hafta Ara sınav Değerlendirme
9. Hafta Ara sınav Değerlendirme
10. Hafta Tüketici Tercihi Sözlü anlatım, Soru çözümü
11. Hafta Makroekonomide temel kavramlar Sözlü anlatım, Tartışma
12. Hafta Milli Gelir ile İlgili Kavramlar ve Hesaplanması Sözlü anlatım, Soru çözümü
13. Hafta Temel Makroekonomi Sorunları ve Politika Araçları Sözlü anlatım, Tartışma
14. Hafta Makroekonomik denge Sözlü anlatım, Soru çözümü
15. Hafta Genel Tekrar Soru çözümü, Tartışma
16. Hafta Final sınavı Değerlendirme
17. Hafta Final sınavı Değerlendirme
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 40
Final 1 60


ÖÇ-1Ekonomi ile ilgili temel kavramları tanır.
ÖÇ-2Temel ekonomik kanunları tanımlar.
ÖÇ-3Ekonomik değişkenler arasındaki ilişkiyi yorumlar.
ÖÇ-4Güncel ekonomik olayları, temel ekonomik terimleri ve ekonomi kanunlarını kullanarak tartışır.
ÖÇ-5Ekonomik değişkenler arasındaki ilişkiyi cebirsel olarak formüle eder.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4          
ÖÇ 5