Ekonominin temel kavramları, temel ekonomik sorunlar, ekonomik sistemler, fiyat teorisine giriş, tüketici dengesi, firma teorisi ve milli muhasebe kavramları, makro ekonominin temel kavramları, temel makro ekonomik sorunlar olarak ekonominin işleyişinin teorik olarak öğretilmesi ve uygulamalı çalışmalara zemin hazırlayacak teorik eğitimin verilmesi.
Ön Koşullar
Yok
Eş Koşullar
Yok
Özel Koşullar
Dersin alınabilmesi için öğrenciden beklenen asgari yeterlilikler.(Örnekler: Yabancı dil seviyesi, derse devam, önceden edindiği kurumsal yeterlilikler vs. gibi)
Öğretim Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Derya Bilgin
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri
Bu ders, bu eğitim öğretim yarıyılında verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri
-
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Sözlü anlatım, tartışma, problem çözümü
Temel Kaynaklar
- Ertek, T. (2019). Temel Ekonomi (Basından Örneklerle), Beta Yayınları, İstanbul.
Diğer Kaynaklar
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Ekonominin kapsamı ve metodolojisi
Sözlü anlatım, Tartışma
2. Hafta
Piyasa Ekonomisinin Genel Değerlendirilmesi
Sözlü anlatım, Tartışma
3. Hafta
Fiyat Mekanizması: Talep, Arz
Sözlü anlatım, Tartışma
4. Hafta
Piyasa Dengesi
Sözlü anlatım, Tartışma
5. Hafta
Esneklik
Sözlü anlatım, Soru çözümü
6. Hafta
Tüketici Davranışı Teorisi
Sözlü anlatım, Soru çözümü
7. Hafta
Piyasa Türleri
Sözlü anlatım, Soru çözümü
8. Hafta
Ara sınav
Değerlendirme
9. Hafta
Ara sınav
Değerlendirme
10. Hafta
Tüketici Tercihi
Sözlü anlatım, Soru çözümü
11. Hafta
Makroekonomide temel kavramlar
Sözlü anlatım, Tartışma
12. Hafta
Milli Gelir ile İlgili Kavramlar ve Hesaplanması
Sözlü anlatım, Soru çözümü
13. Hafta
Temel Makroekonomi Sorunları ve Politika Araçları
Sözlü anlatım, Tartışma
14. Hafta
Makroekonomik denge
Sözlü anlatım, Soru çözümü
15. Hafta
Genel Tekrar
Soru çözümü, Tartışma
16. Hafta
Final sınavı
Değerlendirme
17. Hafta
Final sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
40
Final
1
60
ÖÇ-1
Ekonomi ile ilgili temel kavramları tanır.
ÖÇ-2
Temel ekonomik kanunları tanımlar.
ÖÇ-3
Ekonomik değişkenler arasındaki ilişkiyi yorumlar.
ÖÇ-4
Güncel ekonomik olayları, temel ekonomik terimleri ve ekonomi kanunlarını kullanarak tartışır.
ÖÇ-5
Ekonomik değişkenler arasındaki ilişkiyi cebirsel olarak formüle eder.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme