Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Beslenme Biyokimyası II

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES4001 4 Beslenme Biyokimyası II 3/0/0 Z Türkçe 4
Dersin Amacı
1) Biyomoleküllerin yapısını ve bu biyomoleküllerin yer aldığı ve değişime uğradığı reaksiyonları anlatır.

2) Metabolik yolakları ve bunların kontrol mekanizmalarını tanımlar.

3) Enzimlerin, hormonların ve diğer tüm biyomoleküllerin önemini, birbirlleriyle ilişkilerini beslenme ve insan sağlığı açısından yorumlayabilme kabiliyetini kazandırır.

4) İnsan vücudunda meydana gelen biyokimyasal reaksiyonların yol açtığı değişikliklerle sebep-sonuç ilişkisi kurarak çeşitli hastalıklar ile beslenme bozukluğu ilişkilerini belirtir. 
Ön Koşullar BES3001 Beslenme Biyokimyası I almış olmak (2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Güz döneminde yeni kayıt yaptırmış öğrenciler için geçerlidir).
Eş Koşullar -
Özel Koşullar Derslere en az %70 katılım zorunludur.
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Aras Fahrettin Korkmaz
Asistanlar ---
Ders Gün,Saat ve Yeri Pazartesi, 09:00-11:45, CB-01-01, Teorik
Görüşme Saatleri ve Yeri Pazartesi, 09:00-11:45, CB-01-01
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1) Derslerin detaylı olarak anlatılması
 
2) Her hafta öğretilen konuların detayları kapsamında öğrencilerle soru-cevap yaparak öğrenilen bilgilerin pekiştirilmesi
Temel Kaynaklar 1) Dersin öğretim üyesinin kendi çalışma notlarından ve ulusal+uluslararası kaynaklardan derleyerek hazırladığı detaylı sunumlar

2) Blanco, A., Blanco, G. (2017) "Medical Biochemistry" 2nd Edition, Elsevier.

3) Aksoy, M. (2022) "Beslenme Biyokimyası" 7. Baskı, Ankara Nobel Tıp Kitabevleri, Ankara.

4) Gürdöl, F. (2021) "Tıbbi Biyokimya" 4. Baskı, Nobel Tıp Kitabevi, İstanbul.
Diğer Kaynaklar
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Vitaminler-1 Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
2. Hafta Vitaminler-2 Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
3. Hafta Mineraller-1 Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
4. Hafta Mineraller-2 Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
5. Hafta Hormonlar-1 Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
6. Hafta Hormonlar-2 Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
7. Hafta Metabolizma (Anabolizma+Katabolizma)-1 Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
8. Hafta Ara sınav Sınav
9. Hafta Metabolizma (Anabolizma+Katabolizma)-2 Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
10. Hafta Besin Alımı ve Enerji Dengesi-1 Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
11. Hafta Besin Alımı ve Enerji Dengesi-2 Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
12. Hafta Beslenme ve Obezite Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
13. Hafta Oksidatif Stres ve Antioksidanlar-1 Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
14. Hafta Oksidatif Stres ve Antioksidanlar-2 Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
15. Hafta Final Sınavı Sınav
16. Hafta Final Sınavı Sınav
17. Hafta Final Sınavı Sınav
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 40
Final 1 60


ÖÇ-11) Canlı organizmadaki biyokimyasal reaksiyonlar ile metabolik süreçleri açıklar-öğretir.
ÖÇ-22) İnsan vücudunda oluşan biyokimyasal reaksiyonları ve de herhangi bir hastalık meydana geldiğinde bunun biyokimyasal zeminini açıklar.
ÖÇ-33) Biyomoleküllerin yapılarını dikkate alarak metabolizmayı açıklar ve metabolizmayı insanın beslenmesiyle ilişkilendirir.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3