Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Besin Mikrobiyolojisi

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES4002 4 Besin Mikrobiyolojisi 2/0/2 Z Türkçe 3
Dersin Amacı
1) Besinlerle mikroorganizmalar arasındaki ilişkileri ve bu ilişkinin yarar ve faydalarını öğretmeyi amaçlar.

2) Mikroorganizmaların neden oldukları gıda kaynaklı bozulmaları, gıda kaynaklı enfeksiyonları ve gıda kaynaklı intoksikasyonları öğretmeyi amaçlar.

3) Fermentasyon, Prebiyotik ve Probiyotik kavramlarını öğretmeyi amaçlar.
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar Teorik derslerde en az %70, Laboratuvar uygulamalarında ise en az %80 oranında derse katılım zorunludur.
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Aras Fahrettin Korkmaz
Asistanlar ---
Ders Gün,Saat ve Yeri Cuma, 09:00-10:45, B2 AMFİ-Teorik Cuma, 11:00-12:45, MİKROLAB-Laboratuvar
Görüşme Saatleri ve Yeri Cuma, 09:00-10:45, B2 AMFİ
Öğretim Yöntem ve Teknikleri 1) Derslerin detaylı olarak anlatılması

2) Her hafta öğretilen konuların detayları kapsamında öğrencilerle soru-cevap yaparak öğrenilen bilgilerin pekiştirilmesi

3) Laboratuvar uygulamalarında öğrencilere öğretilen konuların pratiğinin öğretilmesi ve öğrenciye ilgili pratiklerin yaptırılması
Temel Kaynaklar 1) Dersin öğretim üyesinin kendi çalışma notlarından ve ulusal+uluslararası kaynaklardan derleyerek hazırladığı detaylı sunumlar

2) Ray, B., Bhunia, A.(2016) "Fundamental Food Microbiology" Çeviri Editörü: Heperkan, D. Temel Gıda Mikrobiyolojisi, Fifth Edition, CRC Press, London & New York.

3) Dalgıç, A.C. ve ark. (2017) "Gıda Mikroiyolojisi" Editör: Erkmen, O., Beşinci Baskı, Efil Yayınevi, Ankara.
Diğer Kaynaklar
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Besin Mikrobiyolojisine Giriş+Gıda Kaynaklı Önemli Mikroorganizmalar ve Bulaş Yolları-1 Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap, Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Pratiklerinin Yaptırılması
2. Hafta Besin Mikrobiyolojisine Giriş+Gıda Kaynaklı Önemli Mikroorganizmalar ve Bulaş Yolları-2 Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap, Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Pratiklerinin Yaptırılması
3. Hafta Besin Mikrobiyolojisine Giriş+Gıda Kaynaklı Önemli Mikroorganizmalar ve Bulaş Yolları-3 Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap, Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Pratiklerinin Yaptırılması
4. Hafta Laktik Asit Bakterileri-Probiyotikler-Prebiyotikler ve Fermentasyon-1 Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap, Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Pratiklerinin Yaptırılması
5. Hafta Laktik Asit Bakterileri-Probiyotikler-Prebiyotikler ve Fermentasyon-2 Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap, Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Pratiklerinin Yaptırılması
6. Hafta Gıdalarda Mikrobiyal Bozulmaya Neden Olan Faktörler Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap, Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Pratiklerinin Yaptırılması
7. Hafta Ara sınav Sınav
8. Hafta Gıda Kaynaklı Bakteriyel Enfeksiyonlar+Bozulmalar+İntoksikasyonlar-1 Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap, Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Pratiklerinin Yaptırılması
9. Hafta Gıda Kaynaklı Bakteriyel Enfeksiyonlar+Bozulmalar+İntoksikasyonlar-2 Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap, Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Pratiklerinin Yaptırılması
10. Hafta Gıda Kaynaklı Fungal Enfeksiyonlar+Bozulmalar+İntoksikasyonlar-1 Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap, Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Pratiklerinin Yaptırılması
11. Hafta Gıda Kaynaklı Fungal Enfeksiyonlar+Bozulmalar+İntoksikasyonlar-2 Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap, Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Pratiklerinin Yaptırılması
12. Hafta Gıda Kaynaklı Viral Enfeksiyonlarve İntoksikasyonlar Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap, Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Pratiklerinin Yaptırılması
13. Hafta Gıda Güvenlik Sistemleri Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap, Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Pratiklerinin Yaptırılması
14. Hafta Kritik Kontrol Noktalarının Tehlike Analizleri (HACCP) Dersin Teorik Anlatımı, Öğrencilerle Soru-Cevap, Laboratuvar Uygulamaları Anlatımı ve Öğrencilere Pratiklerinin Yaptırılması
15. Hafta Final sınavı Sınav
16. Hafta Final sınavı Sınav
17. Hafta Final sınavı Sınav
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 40
Final 1 60


ÖÇ-11) Prokaryotik-Ökaryotik canlıları tanımlar ve mikroorganizmaları sınıflandırır.
ÖÇ-22) Besin maddeleri ile mikroorganizmalar arasındaki yararlı ve zararlı olan tüm ilişkileri açıklar.
ÖÇ-33) Gıda kaynaklı bozulmalara+enfeksiyonlara+intoksikasyonlara neden olan bakterileri listeler.
ÖÇ-44) Gıda kaynaklı bozulmalara+enfeksiyonlara+intoksikasyonlara neden olan fungusları listeler.
ÖÇ-55) Gıda kaynaklı bozulmalara+enfeksiyonlara+intoksikasyonlara neden olan parazitik yaşam formlarını listeler.
ÖÇ-66) Gıda kaynaklı enfeksiyonlara+intoksikasyonlara neden olan virüsleri listeler.
ÖÇ-77) Fermentasyon, Prebiyotik, Probiyotik kavramları ile Gıda Güvenliği Sistemlerini açıklar.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4          
ÖÇ 5          
ÖÇ 6          
ÖÇ 7