Dersin amacı; vitamin ve minerallerin insan beslenmesindeki önemini bilmek, vitamin ve mineral içerikleri yönünden besinleri değerlendirebilmek, farklı yaş ve cinsiyete göre günlük vitamin ve mineral gereksinmelerini ve bunları sağlayacak besin çeşit ve miktarlarını bilmek ve diyet örüntüsünü bu açıdan yorumlayabilmek, vitamin ve mineral kaybını önleyecek besin hazırlama, pişirme ve saklama yöntemlerini uygulayabilmektir. Aynı zamanda besin gruplarını öğrenmek, besin gruplarına yönelik hazırlama, pişirme ve saklama yöntemlerini uygulayabilmektir.
Ön Koşullar
BES3003 Beslenme İlkeleri ve Uygulamaları-I dersini almış olmak (2021-2022 eğitim öğretim yılı güz döneminde yeni kayıt yaptırmış öğrenciler için geçerlidir)
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
Derse devam zorunluluğu vardır.
Öğretim Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Pelin Baltacı
Asistanlar
-
Ders Gün,Saat ve Yeri
Pazartesi, 13.00-17.45, CB-01-01 (Teorik)
Çarşamba 09.00-12.45 Besin Hazırlama Laboratuvarı (1. Grup Laboratuvar)
Çarşamba 13.00-16.45 Besin Hazırlama Laboratuvarı (2. Grup Laboratuvar)
Görüşme Saatleri ve Yeri
Salı, 10.00-12.00, Hukuk Fakültesi Binası 2. Kat, 202 nolu oda
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Anlatım, Soru-Cevap, Sunum
Temel Kaynaklar
Beslenme İlkeleri Laboratuvar Uygulamaları, Vize yayıncılık, Nevin Şanlıer, Ankara 2021
Beslenme İlkeleri 2, Hedef Yayıncılık, Neriman İnanç, Ankara 2022
Temel Beslenme Bilimi Uygulamaları, Ankara Nobel Tıp Kitapevi, Fatma Esra Güneş, Ankara 2021
Türkiye Beslenme Rehberi, 2022
Diğer Kaynaklar
- Shils ME, Olson JA, Shihe M, Ross AC. Modern Nutrition in Healthy and Disease. Nihth edition, Lippincott Williams and Wilkins, 11th edition 2014.
- Mahan K., Arlin M. Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 13 th edition, 2012.
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Teorik: yağda eriyen vitaminlerin özellikleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinmesi, yetersizlik durumundaki sağlık sorunları
Pratik: Tahıl tanesinin yapısı ve bileşimi
Teorik: Sözlü anlatım
Pratik: Sözlü anlatım ve laboratuvar uygulaması
2. Hafta
Teorik: yağda eriyen vitaminlerin özellikleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinmesi, yetersizlik durumundaki sağlık sorunları
Pratik: Tahıl tanesinin yapısı ve bileşimi
Teorik: Sözlü anlatım
Pratik: Sözlü anlatım ve laboratuvar uygulaması
3. Hafta
Teorik: Suda eriyen vitaminlerin özellikleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinmesi, yetersizlik durumundaki sağlık sorunları
Pratik: Kurubaklagiller yapısı ve bileşimi
Teorik: Sözlü anlatım
Pratik: Sözlü anlatım ve laboratuvar uygulaması
4. Hafta
Teorik: Suda eriyen vitaminlerin özellikleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinmesi, yetersizlik durumundaki sağlık sorunları
Pratik: Süt ve yumurtanın yapısı, bileşimi
Teorik: Sözlü anlatım
Pratik: Sözlü anlatım ve laboratuvar uygulaması
5. Hafta
Teorik: Suda eriyen vitaminlerin özellikleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinmesi, yetersizlik durumundaki sağlık sorunları
Pratik: Kırmızı etin yapısı ve bileşimi
Teorik: Sözlü anlatım
Pratik: Sözlü anlatım ve laboratuvar uygulaması
6. Hafta
Teorik: Genel tekrar
Pratik: Kümes hayvanlarının ve su ürünlerinin yapısı ve bileşimi
Teorik: Sözlü anlatım
Pratik: Sözlü anlatım ve laboratuvar uygulaması
7. Hafta
Ara Sınav
Yazılı Sınav
8. Hafta
Teorik: Makro ve mikro minerallerin işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinmesi, yetersizliğinde karşılaşılan sağlık sorunları
Teorik: Sözlü anlatım
Pratik: Sözlü anlatım ve laboratuvar uygulaması
9. Hafta
Teorik: Makro ve mikro minerallerin işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinmesi, yetersizliğinde karşılaşılan sağlık sorunları
Teorik: Sözlü anlatım
Pratik: Sözlü anlatım ve laboratuvar uygulaması
10. Hafta
Teorik: Makro ve mikro minerallerin işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinmesi, yetersizliğinde karşılaşılan sağlık sorunları
Teorik: Sözlü anlatım
Pratik: Sözlü anlatım ve laboratuvar uygulaması
11. Hafta
Teorik: Makro ve mikro minerallerin işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinmesi, yetersizliğinde karşılaşılan sağlık sorunları
Teorik: Sözlü anlatım
Pratik: Sözlü anlatım ve laboratuvar uygulaması
12. Hafta
Teorik: Makro ve mikro minerallerin işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinmesi, yetersizliğinde karşılaşılan sağlık sorunları
Teorik: Sözlü anlatım
Pratik: Sözlü anlatım ve laboratuvar uygulaması
13. Hafta
Teorik: Makro ve mikro minerallerin işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinmesi, yetersizliğinde karşılaşılan sağlık sorunları
Teorik: Sözlü anlatım
Pratik: Sözlü anlatım ve laboratuvar uygulaması
14. Hafta
Teorik: Makro ve mikro minerallerin işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinmesi, yetersizliğinde karşılaşılan sağlık sorunları
Teorik: Sözlü anlatım
Pratik: Sözlü anlatım ve laboratuvar uygulaması
15. Hafta
Final Sınavı
16. Hafta
Final Sınavı
17. Hafta
Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
20
Kısa sınav(lar)
2
20
Laboratuvar
1
20
Final
1
40
ÖÇ-1
Su ve elektrolitlerin vücut çalışmasındaki önemini öğrenir.
ÖÇ-2
Vitamin ve minerallerin insan beslenmesindeki önemini kavrar.
ÖÇ-3
Besin gruplarını öğrenir. Besin gruplarına yönelik hazırlama, pişirme ve saklama ilkelerini bilir.
ÖÇ-4
Besin işleme-saklamanın önemini ve yöntemlerini uygular ve öğrenir.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme