Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Besin Kimyası ve Uygulamaları II

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES4004 4 Besin Kimyası ve Uygulamaları II 2/0/2 Z Türkçe 5
Dersin Amacı
Besin kalitesinin değerlendirilmesi ve farklı besinler için uygun işlenme tekniklerinin kullanılması ve işlenmenin besin kalitesini etkisinin öğretilmesi hedeflenmiştir. Ayrıca Fonksiyonel besinler ve Genetiği Değiştirilmiş Besinler le ilgili temel bilgiler verilmesi hedeflenmiştir.
Ön Koşullar BES3004 Besin Kimyası ve Uygulamaları I dersini almış olmak(2021-2022 eğitim öğretim yılı güz döneminde yeni kayıt yaptırmış öğrenciler için geçerlidir)
Eş Koşullar -
Özel Koşullar Derse devam zorunluluğu
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Sezen Sevdin
Asistanlar Arş. Gör. Rümeysa Özçalkap İçöz
Ders Gün,Saat ve Yeri Perşembe, 09:00-12:45, CB-01-01
Görüşme Saatleri ve Yeri Perşembe, 12:45-13:30, CB-01-01
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Soru-Cevap, Uygulama
Temel Kaynaklar

Damodaran S, Parkin KL. Fennema’s food chemistry. 5th Edition. CRC press. 2017.

Diğer Kaynaklar
     Brady JW. Introductory food chemistry. Comstock Pub. Associates. 2013.
    Coultate TP.  Food: the chemistry of its components. Royal Society of Chemistry. 2016.
    Tayar M, Çıbık R. Gıda kimyası. Dora. 2016.
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Emülsiyonların genel özellikleri, üretim yöntemleri ve ilgili laboratuvar uygulamaları Anlatım, Uygulama
2. Hafta Et ve et ürünlerinin genel özellikleri, uygulanan besin işleme yöntemleri ve ilgili laboratuvar uygulamaları Anlatım, Uygulama
3. Hafta Et ve et ürünlerinin genel özellikleri, uygulanan besin işleme yöntemleri ve ilgili laboratuvar uygulamaları Anlatım, Uygulama
4. Hafta Süt ve süt ürünlerinin genel özellikleri, uygulanan besin işleme yöntemleri ve ilgili laboratuvar uygulamaları Anlatım, Uygulama
5. Hafta Süt ve süt ürünlerinin genel özellikleri, uygulanan besin işleme yöntemleri ve ilgili laboratuvar uygulamaları Anlatım, Uygulama
6. Hafta Tahıl ve tahıl ürünlerinin genel özellikleri, uygulanan besin işleme yöntemleri ve ilgili laboratuvar uygulamaları Anlatım, Uygulama
7. Hafta Tahıl ve tahıl ürünlerinin genel özellikleri, uygulanan besin işleme yöntemleri ve ilgili laboratuvar uygulamaları Anlatım, Uygulama
8. Hafta Ara sınav Sınav
9. Hafta Yumurta ve yumurta ürünlerinin genel özellikleri, uygulanan besin işleme yöntemleri ve ilgili laboratuvar uygulamaları Anlatım, Uygulama
10. Hafta Beyaz et ve deniz ürünlerinin genel özellikleri, uygulanan besin işleme yöntemleri ve ilgili laboratuvar uygulamaları Anlatım, Uygulama
11. Hafta Çay, kahve gibi içeceklerin genel özellikleri, uygulanan besin işleme yöntemleri ve ilgili laboratuvar uygulamaları Anlatım, Uygulama
12. Hafta Sebze ve meyve ürünlerinin genel özellikleri, uygulanan besin işleme yöntemleri ve ilgili laboratuvar uygulamaları Anlatım, Uygulama
13. Hafta Gıdalardaki lezzet bileşenleri Anlatım, Uygulama
14. Hafta Genel tekrar Anlatım, Uygulama
15. Hafta Final Sınavı Sınav
16. Hafta Final Sınavı Sınav
17. Hafta Final Sınavı Sınav
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 30
Derse Devam / Katılım 1 10
Laboratuvar 1 20
Final 1 40


ÖÇ-1Besin kalitesinin değerlendirilmesinde kullanılan objektif ve sübjektif yöntemleri bilir ve uygular.
ÖÇ-2Süt, et, yumurta, tahıl, sebze ve meyve, yağ, şeker gibi temel besin gruplarının genel yapılarını ve özelliklerini bilir.
ÖÇ-3Besin işleme yöntemlerinin genel ilkeleri ile yeni ve sıklıkla kullanılan teknikleri bilir.
ÖÇ-4Farklı besin gruplarına uygulanan üretim teknolojilerini öğrenir.
ÖÇ-5Uygulanan teknolojinin besinin yapısında oluşturduğu değişiklikleri kavrar.
ÖÇ-6Uygulanan teknolojiye bağlı oluşan değişikliklerin sağlık üzerine etkilerini değerlendirir.
ÖÇ-7Fonksiyonel besinleri tanımlar ve biyoaktif besin bileşenlerine göre sınıflandırır.
ÖÇ-8Fonksiyonel besin bileşenlerinin olası sağlık etkilerini bilir ve bu besinlerin diyette yer almasına yönelik uygun öneri geliştirir.
ÖÇ-9Fonksiyonel besinleri kapsayan ulusal ve uluslararası düzenlemeleri bilir.
ÖÇ-10Ulusal ve uluslararası pazarda bulunan fonksiyonel besinleri tanır, kullanım alanlarını bilir.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4          
ÖÇ 5          
ÖÇ 6          
ÖÇ 7          
ÖÇ 8          
ÖÇ 9          
ÖÇ 10