Dersin genel amacı beslenme ve diyetetik alanında istihdam edilecek öğrencilerin iş yaşamlarında İngilizce iletişim ortamında alan odaklı kelime bilgisi ve bağlamları ekleyerek dili etkin kullanabilmesini sağlamaktır. Ayrıca, okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerinin alan odaklı konular işlenerek aşama aşama iyileştirimesi hedeflenmektedir. İlgili becerilerin geliştirilebilmesi için okuduğunu anlama, terminoloji ve dinlediğini anlama çalışmalarının yanı sıra öğrencilerin ile yazılı ve sözlü ürünler çıkarılmaları beklenmektedir. Dersi alan öğrencileri(n) ayrıca; okuma becerilerini geliştirmeyi,
eleştirel düşünmeye teşvik etmeyi, okur-yazar olarak farkındalıklarını arttirmayı, etkili iletişimciler haline getirmeyi, dönemin sonunda, sözlü ve yazılı olarak dili bağlamında anlayabilmelerini,sözlü ve yazılı iletişim kurup sürdürebilmelerini hedeflemektedir
Ön Koşullar
Yok.
Eş Koşullar
Yok.
Özel Koşullar
Yok
Öğretim Üyeleri
Öğr. Gör. Dr. Sinan Bataklar
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri
Bu ders, bu eğitim öğretim yarıyılında verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri
-
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
İletişimsel Dil Öğretimi Teknikleri
Temel Kaynaklar
Christaki, A & Dooley, J, (2017) Nutrition and Dietetics, Express Publishing, Bershire, Uk
Diğer Kaynaklar
-
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Vejeteryan diet teması bağlamında dört dil becerisi ışığında iletişimsel aktiviteler ve bilgisel girdiler
İletişimsel Dil Öğretimi Teknikleri
2. Hafta
Yeme bozuklukları (1) teması bağlamında dört dil becerisi ışığında iletişimsel aktiviteler ve bilgisel girdiler
İletişimsel Dil Öğretimi Teknikleri
3. Hafta
Yeme bozuklukları (2) teması bağlamında dört dil becerisi ışığında iletişimsel aktiviteler ve bilgisel girdiler
İletişimsel Dil Öğretimi Teknikleri
4. Hafta
Sporcu beslenmesi teması bağlamında dört dil becerisi ışığında iletişimsel aktiviteler ve bilgisel girdiler
İletişimsel Dil Öğretimi Teknikleri
5. Hafta
Alkol ve beslenme teması bağlamında dört dil becerisi ışığında iletişimsel aktiviteler ve bilgisel girdiler
İletişimsel Dil Öğretimi Teknikleri
6. Hafta
Beslenme ve diyabet teması bağlamında dört dil becerisi ışığında iletişimsel aktiviteler ve bilgisel girdiler
İletişimsel Dil Öğretimi Teknikleri
7. Hafta
Beslenme ve kanser teması bağlamında dört dil becerisi ışığında iletişimsel aktiviteler ve bilgisel girdiler
İletişimsel Dil Öğretimi Teknikleri
8. Hafta
Klinik beslenme teması bağlamında dört dil becerisi ışığında iletişimsel aktiviteler ve bilgisel girdiler
İletişimsel Dil Öğretimi Teknikleri
9. Hafta
Yiyecek içerikleri teması bağlamında dört dil becerisi ışığında iletişimsel aktiviteler ve bilgisel girdiler
İletişimsel Dil Öğretimi Teknikleri
10. Hafta
Akdeniz diyeti teması bağlamında dört dil becerisi ışığında iletişimsel aktiviteler ve bilgisel girdiler
İletişimsel Dil Öğretimi Teknikleri
11. Hafta
DASH diyeti teması bağlamında dört dil becerisi ışığında iletişimsel aktiviteler ve bilgisel girdiler
İletişimsel Dil Öğretimi Teknikleri
12. Hafta
IF diyeti teması bağlamında dört dil becerisi ışığında iletişimsel aktiviteler ve bilgisel girdiler
İletişimsel Dil Öğretimi Teknikleri
13. Hafta
Atkins diyeti teması bağlamında dört dil becerisi ışığında iletişimsel aktiviteler ve bilgisel girdiler
İletişimsel Dil Öğretimi Teknikleri
14. Hafta
Diyetisyenlik kariyeri teması bağlamında dört dil becerisi ışığında iletişimsel aktiviteler ve bilgisel girdiler
İletişimsel Dil Öğretimi Teknikleri
15. Hafta
16. Hafta
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
30
Kısa sınav(lar)
2
20
Final
1
50
ÖÇ-1
Sağlık ile ilgili konularda İngilizce fikir üretip tartışabilir.
ÖÇ-2
Sağlıkla ilgili gündelik yaşamda gerçekleşebilecek durumları/olayları dinleyebilir.
ÖÇ-3
Hastayı belli bir süre izleyip tıbbi belgeleri kaydedebilir.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme