Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Besin Kontrolü ve Mevzuatı

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES4006 Besin Kontrolü ve Mevzuatı 2/0/0 SA Türkçe 2
Dersin Amacı
Besin kontrolünün ve mevzuatının önemini, besinlerle ilgili yasal düzenelemeleri, güncel mevzuatı ve besin gücenliğini bozan etmenleri kavramak.
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar Derse devam zorunluluğu
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Gözde Ekici
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri Salı, 13:00-14:45, CB-03-02
Görüşme Saatleri ve Yeri Çarşamba, 09:00-15:00, SBF 2.Kat
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Sanal sınıf, senkron ders

 
Temel Kaynaklar Ders notları 


Türk Gıda Kodeksi (www.tarimorman.gov.tr)
Diğer Kaynaklar
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Mevzuat, yönetmelik, tüzük, tebliğ, kanun kavramları ve gıda alanındaki tebliğlerin amacı Sözlü Anlatım, Tartışma
2. Hafta Dünyada ve Türkiye’de yetkili kurum ve kuruluşlar, bağlı olunan bakanlıklar Sözlü Anlatım, Tartışma
3. Hafta Kakao ve çikolata ürünleri tebliği, Üzüm pekmezi tebliği, Zeytinyağı ve pirina yağı tebliği Sözlü Anlatım, Tartışma
4. Hafta Kahve ve kahve ekstraktları tebliği,Çay tebliği, Peynir tebliği Sözlü Anlatım, Tartışma
5. Hafta Yumurta tebliği, Meyve suyu ve benzeri ürünler tebliği, Baharat tebliği Sözlü Anlatım, Tartışma
6. Hafta Bal tebliği, Gluten intoleransı olan bireylere uygun gıdalar tebliği, Fermente süt ürünleri tebliği Sözlü Anlatım, Tartışma
7. Hafta Şeker tebliği, Bebek ve küçük çocuk ek gıdaları tebliği, Reçel, jöle, marmelat ve tatlandırılmış kestane püresi tebliği Sözlü Anlatım, Tartışma
8. Hafta Alkolsüz içecekler tebliği, Dondurma tebliği, Yenilebilir buzlu ürünler tebliği Sözlü Anlatım, Tartışma
9. Hafta Buğday unu tebliği, Gıda ile temas eden plastik madde ve malzemeler tebliği, Sporcu gıdaları tebliği Sözlü Anlatım, Tartışma
10. Hafta Bebek formülleri ve devam formülleri tebliği, Et, hazırlanmış et karışımları ve et ürünleri tebliği, Vücut ağırlığı kontrolü için diyetin yerini alan gıdalar tebliği Sözlü Anlatım, Tartışma
11. Hafta İçme sütleri tebliği, Gıda ile temas eden aktif ve akıllı madde ve malzemelere dair tebliğ, Salça ve püre tebliği Sözlü Anlatım, Tartışma
12. Hafta Türk Gıda Kodeksi mikrobiyolojik kriterler yönetmeliği, Gıda ışınlama yönetmeliği Sözlü Anlatım, Tartışma
13. Hafta Türk Gıda Kodeksi gıda katkı maddelerinin spesifikasyonları hakkında yönetmelik Sözlü Anlatım, Tartışma
14. Hafta Türk Gıda Kodeksi gıdalara vitaminler, mineraller ve belirli diğer ögelerin eklenmesi hakkında yönetmelik Sözlü Anlatım, Tartışma
15. Hafta Final Sınav
16. Hafta Final Sınav
17. Hafta Final Sınav
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum 1 40
Final 1 60


ÖÇ-1Besinlerde kalite kontrolünün ve mevzuatının önemini kavrar.
ÖÇ-2Besin güvenliğinin amacını ve önemini öğrenir.
ÖÇ-3Dünyada ve Türkiye'de besin kontrolünden sorumlu kuruluşları ve uygulamaları öğrenir.
ÖÇ-4Avrupa Birliği besin güvenliği yönetim sistemlerini öğrenir.
ÖÇ-5Besinlerle ilgili yasal düzenlemeleri ve uygulamalarını öğrenir.
ÖÇ-6Besin etiketlemesi ile ilgili yasal düzenlemeleri ve uygulamaları öğrenir.
ÖÇ-7Gıda katkı maddelerini tanımlar.
ÖÇ-8Gıda katkı maddelerinin işlevlerini ve kullanım amaçlarını öğrenir. 

ÖÇ-9Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılmasını öğrenir. Gıda katkı maddelerinin sağlık üzerine etkilerini değerlendirir.
ÖÇ-10Gıda katkı maddeleri ve yasal düzenlemeleri öğrenir.
ÖÇ-11Gıda katkı maddeleri ile ilgili toksikolojik değerlendirmeleri 
yorumlar. 

ÖÇ-12Besin kaynaklı toksinlerin bulaşma ve oluşum nedenlerini, sağlığa üzerine etkilerini ve korunma yollarını öğrenir.
ÖÇ-13Besin üretimindeki potansiyel riskleri belirleme ve risk analizi yapabilmeyi öğrenir.
ÖÇ-14Toplu beslenme yapılan kurumlarda besin güvenliğini etkileyen etmenleri ve uygulamaları öğrenir. 

ÖÇ-15Besin zehirlenmeleri ve kontrolü uygulamalarını öğrenir.
ÖÇ-16Besin güvenliğini bozan etmenleri kavrar.
ÖÇ-17Besin kirliliği ile ilgili yasal düzenlemeleri öğrenir.
ÖÇ-18Besinlere uygulanan kalite kontrol yöntemlerini kavrar.
ÖÇ-19Besin kontrolünde uygulanacak analiz yöntemlerini öğrenir.
ÖÇ-20Tarladan sofraya besin güvenliği ilkelerini öğrenir.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4          
ÖÇ 5          
ÖÇ 6          
ÖÇ 7          
ÖÇ 8          
ÖÇ 9          
ÖÇ 10          
ÖÇ 11          
ÖÇ 12          
ÖÇ 13          
ÖÇ 14          
ÖÇ 15          
ÖÇ 16          
ÖÇ 17          
ÖÇ 18          
ÖÇ 19          
ÖÇ 20