Besin kontrolünün ve mevzuatının önemini, besinlerle ilgili yasal düzenelemeleri, güncel mevzuatı ve besin gücenliğini bozan etmenleri kavramak.
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
Derse devam zorunluluğu
Öğretim Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Gözde Ekici
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri
Salı, 13:00-14:45, CB-03-02
Görüşme Saatleri ve Yeri
Çarşamba, 09:00-15:00, SBF 2.Kat
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Sanal sınıf, senkron ders
Temel Kaynaklar
Ders notları
Türk Gıda Kodeksi (www.tarimorman.gov.tr)
Diğer Kaynaklar
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Mevzuat, yönetmelik, tüzük, tebliğ, kanun kavramları ve gıda alanındaki tebliğlerin amacı
Sözlü Anlatım, Tartışma
2. Hafta
Dünyada ve Türkiye’de yetkili kurum ve kuruluşlar, bağlı olunan bakanlıklar
Sözlü Anlatım, Tartışma
3. Hafta
Kakao ve çikolata ürünleri tebliği, Üzüm pekmezi tebliği, Zeytinyağı ve pirina yağı tebliği
Sözlü Anlatım, Tartışma
4. Hafta
Kahve ve kahve ekstraktları tebliği,Çay tebliği, Peynir tebliği
Sözlü Anlatım, Tartışma
5. Hafta
Yumurta tebliği, Meyve suyu ve benzeri ürünler tebliği, Baharat tebliği
Sözlü Anlatım, Tartışma
6. Hafta
Bal tebliği, Gluten intoleransı olan bireylere uygun gıdalar tebliği, Fermente süt ürünleri tebliği
Sözlü Anlatım, Tartışma
7. Hafta
Şeker tebliği, Bebek ve küçük çocuk ek gıdaları tebliği, Reçel, jöle, marmelat ve tatlandırılmış kestane püresi tebliği
Sözlü Anlatım, Tartışma
8. Hafta
Alkolsüz içecekler tebliği, Dondurma tebliği, Yenilebilir buzlu ürünler tebliği
Sözlü Anlatım, Tartışma
9. Hafta
Buğday unu tebliği, Gıda ile temas eden plastik madde ve malzemeler tebliği, Sporcu gıdaları tebliği
Sözlü Anlatım, Tartışma
10. Hafta
Bebek formülleri ve devam formülleri tebliği, Et, hazırlanmış et karışımları ve et ürünleri tebliği, Vücut ağırlığı kontrolü için diyetin yerini alan gıdalar tebliği
Sözlü Anlatım, Tartışma
11. Hafta
İçme sütleri tebliği, Gıda ile temas eden aktif ve akıllı madde ve malzemelere dair tebliğ, Salça ve püre tebliği
Sözlü Anlatım, Tartışma
12. Hafta
Türk Gıda Kodeksi mikrobiyolojik kriterler yönetmeliği, Gıda ışınlama yönetmeliği
Sözlü Anlatım, Tartışma
13. Hafta
Türk Gıda Kodeksi gıda katkı maddelerinin spesifikasyonları hakkında yönetmelik
Sözlü Anlatım, Tartışma
14. Hafta
Türk Gıda Kodeksi gıdalara vitaminler, mineraller ve belirli diğer ögelerin eklenmesi hakkında yönetmelik
Sözlü Anlatım, Tartışma
15. Hafta
Final
Sınav
16. Hafta
Final
Sınav
17. Hafta
Final
Sınav
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum
1
40
Final
1
60
ÖÇ-1
Besinlerde kalite kontrolünün ve mevzuatının önemini kavrar.
ÖÇ-2
Besin güvenliğinin amacını ve önemini öğrenir.
ÖÇ-3
Dünyada ve Türkiye'de besin kontrolünden sorumlu kuruluşları ve uygulamaları öğrenir.
ÖÇ-4
Avrupa Birliği besin güvenliği yönetim sistemlerini öğrenir.
ÖÇ-5
Besinlerle ilgili yasal düzenlemeleri ve uygulamalarını öğrenir.
ÖÇ-6
Besin etiketlemesi ile ilgili yasal düzenlemeleri ve uygulamaları öğrenir.
ÖÇ-7
Gıda katkı maddelerini tanımlar.
ÖÇ-8
Gıda katkı maddelerinin işlevlerini ve kullanım amaçlarını öğrenir.
ÖÇ-9
Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılmasını öğrenir. Gıda katkı maddelerinin sağlık üzerine etkilerini değerlendirir.
ÖÇ-10
Gıda katkı maddeleri ve yasal düzenlemeleri öğrenir.
ÖÇ-11
Gıda katkı maddeleri ile ilgili toksikolojik değerlendirmeleri yorumlar.
ÖÇ-12
Besin kaynaklı toksinlerin bulaşma ve oluşum nedenlerini, sağlığa üzerine etkilerini ve korunma yollarını öğrenir.
ÖÇ-13
Besin üretimindeki potansiyel riskleri belirleme ve risk analizi yapabilmeyi öğrenir.
ÖÇ-14
Toplu beslenme yapılan kurumlarda besin güvenliğini etkileyen etmenleri ve uygulamaları öğrenir.
ÖÇ-15
Besin zehirlenmeleri ve kontrolü uygulamalarını öğrenir.
ÖÇ-16
Besin güvenliğini bozan etmenleri kavrar.
ÖÇ-17
Besin kirliliği ile ilgili yasal düzenlemeleri öğrenir.
ÖÇ-18
Besinlere uygulanan kalite kontrol yöntemlerini kavrar.
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme