Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Demografik Yapı ve Sağlık

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES4007 Demografik Yapı ve Sağlık 2/0/0 SA Türkçe 2
Dersin Amacı
Genel demografik kavramları ve nüfustaki değişimleri incelemek, nüfusun sosyal ve ekonomik etkilerini tartışmak, nüfus ve sağlık arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir.
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Sevil Nas
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri salı 9:00-10:45 CB01-01 derslik
Görüşme Saatleri ve Yeri salı 13:00_14:00 akademisyen odası
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Soru-Cevap
Temel Kaynaklar Prof. Dr. İsmet Koç ve ark. Türkiye’nin Demografik Dönüşümü;1968‐2008. 
Diğer Kaynaklar

       Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırma Raporu, 2008

       Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırma Raporu, 2003

Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırma Raporu, 1998

Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Demografiye giriş, kavramlar ve yöntemler Anlatım, Soru-Cevap
2. Hafta Nüfus büyüklüğü, yoğunluğu ve dağılımı Anlatım, Soru-Cevap
3. Hafta Nüfusun yaş ve cinsiyet yapısı Anlatım, Soru-Cevap
4. Hafta Nüfusun medeni durum ve özürlülük yapısı Anlatım, Soru-Cevap
5. Hafta Nüfusun öğrenim durumu, Nüfusun ekonomik faaliyet bakımından durumu Anlatım, Soru-Cevap
6. Hafta Nüfus artışı ve nüfus politikaları Anlatım, Soru-Cevap
7. Hafta Ara sınav
8. Hafta Doğurganlık ve doğurganlığı etkileyen faktörler Anlatım, Soru-Cevap
9. Hafta Ölümlülük ve ölümleri etkileyen faktörler Anlatım, Soru-Cevap
10. Hafta Evlenmeler ve boşanmalar Anlatım, Soru-Cevap
11. Hafta Anne ve Çocuk sağlığı Anlatım, Soru-Cevap
12. Hafta Göç ve Kentleşme Anlatım, Soru-Cevap
13. Hafta Nüfus, beslenme ve sağlık arasındaki ilişki Anlatım, Soru-Cevap
14. Hafta Nüfus, beslenme ve sağlık arasındaki ilişki Anlatım, Soru-Cevap
15. Hafta Final sınavı
16. Hafta Final sınavı
17. Hafta Final sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 30
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum 1 20
Derse Devam / Katılım 1 10
Final 1 40


ÖÇ-1Genel demografik kavramları, bileşenlerini ve göstergelerini öğrenir.
ÖÇ-2Nüfus büyüklüğü ve artışı konusunda fikir ve pratiği olur.
ÖÇ-3Nüfus, beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiyi tartışabilir.
ÖÇ-4Doğurganlık konusunu ve doğurganlığı etkileyen faktörleri bilir.
ÖÇ-5Göç ve kentleşme konusunda bilgi sahibi olur.
ÖÇ-6Ana-çocuk sağlığı ile beslenme göstergelerini ve güncel değerlerini öğrenir.
ÖÇ-7AIDS ve cinsel yolla bulaşan hastalıkları tanımlar ve toplumda görülme durumunu öğrenir.
ÖÇ-8Bulaşıcı olmayan hastalıkları tanımlar ve toplumda görülme durumunu öğrenir.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4          
ÖÇ 5          
ÖÇ 6          
ÖÇ 7          
ÖÇ 8