Genel demografik kavramları ve nüfustaki değişimleri incelemek, nüfusun sosyal ve ekonomik etkilerini tartışmak, nüfus ve sağlık arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir.
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
-
Öğretim Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Sevil Nas
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri
salı 9:00-10:45 CB01-01 derslik
Görüşme Saatleri ve Yeri
salı 13:00_14:00 akademisyen odası
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Anlatım, Soru-Cevap
Temel Kaynaklar
Prof. Dr. İsmet Koç ve ark. Türkiye’nin Demografik Dönüşümü;1968‐2008.
Diğer Kaynaklar
Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırma Raporu, 2008
Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırma Raporu, 2003
Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırma Raporu, 1998
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Demografiye giriş, kavramlar ve yöntemler
Anlatım, Soru-Cevap
2. Hafta
Nüfus büyüklüğü, yoğunluğu ve dağılımı
Anlatım, Soru-Cevap
3. Hafta
Nüfusun yaş ve cinsiyet yapısı
Anlatım, Soru-Cevap
4. Hafta
Nüfusun medeni durum ve özürlülük yapısı
Anlatım, Soru-Cevap
5. Hafta
Nüfusun öğrenim durumu, Nüfusun ekonomik faaliyet bakımından durumu
Anlatım, Soru-Cevap
6. Hafta
Nüfus artışı ve nüfus politikaları
Anlatım, Soru-Cevap
7. Hafta
Ara sınav
8. Hafta
Doğurganlık ve doğurganlığı etkileyen faktörler
Anlatım, Soru-Cevap
9. Hafta
Ölümlülük ve ölümleri etkileyen faktörler
Anlatım, Soru-Cevap
10. Hafta
Evlenmeler ve boşanmalar
Anlatım, Soru-Cevap
11. Hafta
Anne ve Çocuk sağlığı
Anlatım, Soru-Cevap
12. Hafta
Göç ve Kentleşme
Anlatım, Soru-Cevap
13. Hafta
Nüfus, beslenme ve sağlık arasındaki ilişki
Anlatım, Soru-Cevap
14. Hafta
Nüfus, beslenme ve sağlık arasındaki ilişki
Anlatım, Soru-Cevap
15. Hafta
Final sınavı
16. Hafta
Final sınavı
17. Hafta
Final sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
30
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum
1
20
Derse Devam / Katılım
1
10
Final
1
40
ÖÇ-1
Genel demografik kavramları, bileşenlerini ve göstergelerini öğrenir.
ÖÇ-2
Nüfus büyüklüğü ve artışı konusunda fikir ve pratiği olur.
ÖÇ-3
Nüfus, beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiyi tartışabilir.
ÖÇ-4
Doğurganlık konusunu ve doğurganlığı etkileyen faktörleri bilir.
ÖÇ-5
Göç ve kentleşme konusunda bilgi sahibi olur.
ÖÇ-6
Ana-çocuk sağlığı ile beslenme göstergelerini ve güncel değerlerini öğrenir.
ÖÇ-7
AIDS ve cinsel yolla bulaşan hastalıkları tanımlar ve toplumda görülme durumunu öğrenir.
ÖÇ-8
Bulaşıcı olmayan hastalıkları tanımlar ve toplumda görülme durumunu öğrenir.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme