1) Gıdalardaki toksik bileşenleri ve bu bileşenlerin toksisitelerini tanımak
2) Toksik bileşenlerin gıdalarda bulunma ve da gıdalara bulaşma mekanizmaları hakkında bilgi sahibi olmak
3) Zehirli bileşenlerin insan vücudundaki etkilerini tanımak
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
Derslere en az %70 katılım zorunludur.
Öğretim Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Aras Fahrettin Korkmaz
Asistanlar
---
Ders Gün,Saat ve Yeri
Cuma, 14:00-15:45, CB-03-01, Teorik
Görüşme Saatleri ve Yeri
Cuma, 14:00-15:45, CB-03-01
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1) Derslerin detaylı olarak anlatılması
2) Her hafta öğretilen konuların detayları kapsamında öğrencilerle soru-cevap yaparak öğrenilen bilgilerin pekiştirilmesi
Temel Kaynaklar
1) Dersin öğretim üyesinin kendi çalışma notlarından ve ulusal+uluslararası kaynaklardan derleyerek hazırladığı detaylı sunumlar
2) Granvogl, M., Macmahon, S. (2019). "Food-Borne Toxicants-Formation, Analysis & Toxicology" ACS Symposium Series, USA.
3) Erdem, O., Bacanlı, M. (2021) "Temel Toksikoloji" Birinci Baskı, Ankara Nobel Tıp Kitabevleri, Ankara.
Diğer Kaynaklar
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Toksikolojide Geçen Temel Kavramlar+Toksikolojinin Alt Çalışma Alan ve Kapsamları-1
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
2. Hafta
Toksikolojide Geçen Temel Kavramlar+Toksikolojinin Alt Çalışma Alan ve Kapsamları-2
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
3. Hafta
Toksik Etkenlerin Sınıflandırılması+Toksik Etkiler ve Toksisiteye Etki Eden Faktörler-1
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
4. Hafta
Toksik Etkenlerin Sınıflandırılması+Toksik Etkiler ve Toksisiteye Etki Eden Faktörler-2
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
5. Hafta
Toksik Etki Mekanizmaları
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
6. Hafta
Toksisite Testleri
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
7. Hafta
Ara Sınav
Sınav
8. Hafta
Gıda Alerjisi+Gıda-İlaç Etkileşimleri+Gıda Aşırı Duyarlılığı-1
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
9. Hafta
Gıda Alerjisi+Gıda-İlaç Etkileşimleri+Gıda Aşırı Duyarlılığı-1
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
10. Hafta
Mikotoksinler
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
11. Hafta
Bakteriyel Toksinler
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
12. Hafta
Hayvansal Toksinler
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
13. Hafta
Bitkisel Toksinler
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
14. Hafta
Gıdalardaki Ağır Metal Kalıntıları
Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
15. Hafta
Final Sınavı
Sınav
16. Hafta
Final Sınavı
Sınav
17. Hafta
Final Sınavı
Sınav
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
40
Final
1
60
ÖÇ-1
1) Gıda toksikolojisi kapsamındaki temel kavramlarını öğretir.
ÖÇ-2
2) Mikotoksinler başta olmak üzere diğer toksik bileşiklerin özelliklerini-insan vücudundaki etkilerini-klinik detay ve tedavi yöntemlerini açıklar.
ÖÇ-3
3) Gıda kontaminatlarınn ve alerjenlerinin toksisitelerini ve klinikteki tedavi yöntemlerini açıklar.
ÖÇ-4
4) Gıdalarda kullanılan katkı-koruyucu-renklendirici-kıvam ve lezzet arttırıcı kimyasalların toksisite semptomlarını ve klinikteki tedavi yöntemlerini açıklar.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme